Презентація "Володимир Рутківський. Про письменника Історичний роман «Джури козака Швайки». Відтворення у творі народних легенд про козаків-характерників та їх чудодійні якості"

Про матеріал

Опис методичного матеріалу:

Даний матеріал допоможе вчителю у підготовці та проведенні уроку по темі "Володимир Рутківський. Про письменника Історичний роман «Джури козака Швайки». Відтворення у творі народних легенд про козаків-характерників та їх чудодійні якості, про вовкулаків." в шостому класі.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історичний роман «Джури козака Швайки». Відтворення у творі народних легенд про козаків-характерників та їх чудодійні якості, про вовкулаків. Володимир Рутківський

Номер слайду 2

Володимир григоровичрутківський(1937-2021)поет, прозаїк,дитячий письменник, журналіст

Номер слайду 3

 18 квітня 1937 рокусело Хрестителеве, Чорнобаївського району,Черкаської області

Номер слайду 4

життєпис1955—1959 Закінчив хіміко-технологічний факультет одеського політехічного інституту1960-1966 У 1960-х роках працював апаратником на Одеському суперфосфатному заводі 1967—1968 У подальшому став працювати журналістом, зокрема кореспондентом одеських газет «Январец» та «Трибуна студента»

Номер слайду 5

життєпис1968 - 1973 Пізніше став редактором Одеського обласного радіо1978 - 1979 згодом штатним сценаристом Одеської кіностудії 1991 - 2001 У 1991 році став завідувачем відділом одеської обласної газети «Одеські вісті» та пропрацював там до 2001 року.

Номер слайду 6

Пригодницька тетралогія про козаків-Джурів№ 1 «Джури козака Швайки» (роман, 2007 рік),№ 2 «Джури-характерники» (роман, 2009 рік),№ 3 «Джури і підводний човен» (роман, 2010 рік)№ 4 «Джури і Кудлатик» (роман, 2015 рік)

Номер слайду 7

Літературні преміїПремія Миколи Трублаïнi (1992)Премія ім. Лесі Українки (2002)Премія «Звук павутинки» ім. Віктора Близнеця (2005)Книга року Бі-Бі-Сі (2011)Премія Тараса Шевченка (2012)

Номер слайду 8

Джури козака швайки

Номер слайду 9

асоціаціїХто такі козаки?Риси, притаманні козакам. Рід діяльностіЗовнішність

Номер слайду 10

Знайомство з героями

Номер слайду 11

Словникова робота. Козак    Термін «козак» уперше зустрічається в джерелах XIII ст. У перекладі з тюркської означає «одинокий», «схильний до розбою, завоювання». Існують й інші трактування цього слова. Так, у словнику половецької мови за 1303 р. це слово перекладається як «страж», або «конвоїр». У 1490 р. слово «козак» уперше з'явилося в Україні на означення людей, що ходили в степ за здобиччю або боротися з татарами. Джу́ра (чура) — в Україні в 16—18 століттях — зброєносець, помічник у козацької старшини. Зазвичай джурами були молоді хлопці. Разом з козаками джури ходили в походи, брали участь у боях. Первісно джура іранське слово, що означає товариш, в українську потрапило як запозичення з татарської.

Номер слайду 12

Словникова робота. Характерник, химородник, галдовник («галдувати» — чаклувати) або заморочник (вмів напускати «морок» — туман, сон) — назва віщуна, чаклуна на Запорозькій Січі, який займався не лише ворожінням, але й лікуванням поранених козаків, їх психотерапією та фізичною підготовкою, про що існує ряд історичних свідчень очевидців, народних легенд та переказів. Швайка – те саме, що й шило. Уруські села (татар.) – українські села. Ногайці, ординці – татари. Плавні – заболочені, порослі очеретами береги річки, що затоплюються під час повені.

Номер слайду 13

Літературна вікторина1.      У якому селі проживали Санько та Грицик? 2. Коли відбуваються події описані у творі?3.      Кого  пас  Грицик  за селом?  4.      Скільки татар – нападників  порішила  Санькова  мати? 5.      Яке  таємне  уміння  було у Санька? 6.      Хто був  найбільшим козацьким авторитетом на селі? 7.      Яка  річка  звивалася  під валами старого  городища? 8.      Як  у селі  називала  Демка, онука  діда Кібчика? 9.      Де  Грицик  бачив  нечисту  силу? 

Номер слайду 14

ПЕРЕВІР себе1.      У якому селі проживали Санько та Грицик? ( Воронівка)2. Коли відбуваються події описані у творі? (у І розділі вказано, що події відбуваються в березні 1487р.)3.      Кого  пас  Грицик  за селом?  ( панських  телиць)4.      Скільки татар – нападників  порішила  Санькова  мати? ( трьох)5.      Яке  таємне  уміння  було у Санька? (подумки  віддавати накази й  прохання)6.      Хто був  найбільшим козацьким авторитетом на селі?  ( дід Кібчик)7.      Яка  річка  звивалася  під валами старого  городища? ( Іржавиця)8.      Як  у селі  називала  Демка, онука  діда Кібчика? ( Демко Дурна  Сила)9.      Де  Грицик  бачив  нечисту  силу?  ( на  Сидірковому  подвір’ї)

Номер слайду 15

Фразеологічна хвилинка. Вовка мов лизень злизав. Не навчений я у Сірка очей позичати. Щелепа повільно поповзла вниз   Хлопцям довелося б непереливки Нічого очі мозолити. Без пам’яті летіли хлопці в глупу ніч. На серці неспокійно. Язики почали заплітатись. Стати як кістка в горліКовзнув поглядом. Встигнеш з козами на торг

Номер слайду 16

Домашнє завдання. Прочитати 3 частину роману «Джури козака Швайки»

pptx
Додано
28 листопада 2022
Переглядів
491
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку