Презентація "Вплив деяких харчових добавок на організм людини"

Про матеріал
Дослідити вплив деяких харчових добавок на організм людини; розширити світогляд учнів щодо шкідливості харчових добавок
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Фізіологічний вплив деяких харчових добавокна організм людини

Номер слайду 2

Мета проекту:дослідити вплив деяких харчових добавок на організм людини;розширити світогляд учнів щодо шкідливості харчових добавок;розвивати вміння читати й аналізувати інформацію на продуктах харчування;виховувати свідоме ставлення до свого здоров’я.

Номер слайду 3

Завдання проекту:1. Опрацювати літературу з проблеми дослідження та знайти інформацію про харчові добавки.2. Дослідити фізіологічних вплив деяких добавок на організм людини.3. Провести соціологічне опитування щодо обізнаності учнів про харчові добавки.4. Провести виховний захід в школі.

Номер слайду 4

Об’єктом дослідження є продукти харчування: куряча печінка, апельсиновий сік у пакеті, апельсин, білок курячого яйця, сильногазовані безалкогольні напої.

Номер слайду 5

Зміст. ВСТУП РОЗДІЛ 1. Теоретична основа проекту 1.1. Історія виникнення харчових добавок 1.2. Причини використання харчових добавок1.3. Класифікація харчових добавок1.4. Продукти навколо нас1.5. Міфи про «Е» РОЗДІЛ 2. Експериментально-дослідницька частина проекту2.1 Дослідження синтетичних барвників 2.2 Результати соціологічного опитування РОЗДІЛ 3. Рекомендації щодо вживання продуктів харчування. ВИСНОВКИ СПИСОК ДЖЕРЕЛ ІНФОРМАЦІЇ ДОДАТКИ

Номер слайду 6

Історія виникнення харчових добавок Хочу відмітити, що історія харчових добавок налічує не одне тисячоліття. З найдавніших часів люди шукали способи поліпшити смак їжі, її запах і колір, і для цього служили самі різні добавки, включаючи такі звичні нам речовини, як оцет, соду, крохмаль, цукор, сіль, желатин, лимонна кислота, а також деякі природні барвники. Якщо до ХХ століття різні держави намагалися використовувати тільки натуральні види добавок, то з розвитком такої науки, як харчова хімія, поширилося виробництво синтетичних харчових добавок. Кількість харчових добавок, які використовують у харчовому виробництві більшості країн світу, сягає 500 найменувань.  

Номер слайду 7

Причини використання харчових добавок Причинами використання харчових добавок є: - збільшення терміну зберігання харчових продуктів; - збереження поживних властивостей харчових продуктів; - надання харчовим продуктам більш привабливого вигляду; - полегшення технологічної обробки продовольчої сировини; - здешевлення та скорочення технологічного процесу.

Номер слайду 8

Класифікація харчових добавок. Е-числа. Класифікація. ФункціїE 100-199 Барвники. Підсилюють чи відновлюють колір продукту. E 200-299 Консерванти. Збільшують тривалість зберігання продуктів, захищають їх від мікробів, грибків, бактеріофагів. E 300-399 Антиоксиданти. Захищають від окиснення, наприклад, від згіркнення жирів і зміни кольору. E 400-499 Стабілізатори. Зберігають задану консистенцію. Згущувачі. Підвищують в’язкість. E 500-599 Емульгатори. Створюють однорідну суміш  продуктів, що не змішуються, наприклад води й олії. E 600-699 Підсилювачі смаку й аромату. Підсилюють смак й аромат. Е 700-899 Антибіотики. Знищують мікроорганізми. E 900-999 Піногасники. Запобігають утворенню піни чи знижують її рівень.

Номер слайду 9

Крім цього є ще такі харчові добавки як: - регулятори кислотності; - загусники; - желеутворюючі та глазуровані агенти; - зволожуючі речовини; - антиспікальні агенти; - агенти для обробки борошна; - поліпшувачі борошна і хліба; - наповнювачі; - підсоложувачі; - запашні речовини. Така класифікація є умовною, оскільки ті самі речовини можуть бути, скажімо, і консервантами, і антиокислювачами одночасно.

Номер слайду 10

Продукти навколо нас Для зручності сприйняття харчових добавок існує система цифрової кодифікації, яка позначається літерою «Е». Багато харчових добавок, які вважаються нешкідливими є насправді надзвичайно небезпечними. Реакція організму людини на харчові добавки є виключно індивідуальною. Є добавки, котрі вважаються безпечними, згідно із розпорядженням вищих інстанцій, проте у деяких людей вони можуть викликати приступи астми або аритмію. Для таких людей важливо знати, що саме приховується за кодом, що дасть можливість передбачити реакцію організму на ту чи іншу харчову добавку. ;

Номер слайду 11

ДОСЛІД 1 Дослідження синтетичних барвників

Номер слайду 12

Дослід 2

Номер слайду 13

Дослід 3

Номер слайду 14

Дослід 4

Номер слайду 15

Результати соціологічного опитування. Чи знаєте ви, що означає індекс “Е”? - “Продукт харчування” - “Харчові добавки”Діаграма 1

Номер слайду 16

2. Чи вважаєте ви, що харчові добавки негативно впливають на здоров'я? - “Так” - “Ні” Діаграма 2

Номер слайду 17

3. При покупці продуктів харчування чи звертаєте ви увагу на інформацію про їх склад? - “Так, звертаю увагу” - “Не приділяю значення”Діаграма 3

Номер слайду 18

Рекомендації1. Уважно читайте надписи на етикетці продукту;2. Не купуйте продукти з неприродньо яскравим забарвленням, так як у них може міститися велика кількість синтетичних барвників.3. Не купуйте продукти з надмірнотривалим терміном зберігання;4. Відмовтеся від солодкої газованої води, бульйонних кубиків;5. Не захоплюйтеся картопляними чіпсами, хрусткими хлібцями. Замініть їх горіхами, ізюмом, гарбузовим насінням;6. Відмовтеся від повсякденного вживання перероблених або законсервованих м’ясних продуктів, таких як ковбаса, сосиски, тушонка в банках (принаймні це дозволяти собі робити лише зрідка);7. Замість того, щоб купувати готові соки, робити їх самим;8. Добре промивайте водою екзотичні фрукти перед вживанням, тому що вони обробляються спеціальними речовинами для кращого зберігання та блиску

Номер слайду 19

Висновки1. Насамперед слід підвищити культуру харчування споживачів (в школі слід вводити курс “Основи споживчої етики” );2. Якщо такий курс не вивчається, то слід провести цикл бесід, періодично поширювати листівки про те, що ми їмо;3. Кожна людина має знати індекси харчових добавок природного походження і індекси особливо небезпечних харчових добавок (Е 102, Е 110, Е 123, Е 239, Е 260, Е 951);4. Розвиток харчової хімії зростає, і надіятись на те, що використання синтетичних харчових добавок буде зменшено, малоймовірно. То чи варто постійно вживати продукти, напхані різноманітними добавками нехай кожен для себе вирішить сам.

Номер слайду 20

Дякую за увагу

pptx
Додано
28 березня 2023
Переглядів
670
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку