Презентація" Вплив навколишнього середовища і уражаючих факторів на здоров'я людей"

Про матеріал
Презентація може бути використана на уроках Захисту України та основи здоров'я. В розробці розглянуто критерії здоров'я та фактори й чинники , які впливають на здоров'я людини. а також роль держави у збереженні здоров'я людини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вплив навколишнього середовища і уражаючих факторів на здоров’я людей

Номер слайду 2

Здоров'я – це нормальний стан людського організму і психіки, що характеризується повним психофізичним і соціальним благополуччям людини. Поняття «здоров’я»Біологічний. Медичний. Екологічний. Соціальний. Критерії здоров’я. Фізичне і психічне благополуччя - тілесна повноцінність, нормальні психічні та фізіологічні функції, відсутність хвороб і пошкоджень. Біологічне благополуччя - нормальна спадковість, повноцінне функціонування органів, систем органів, всього організму. Нормальне функціонування людини в суспільстві - активність, відповідальність, праця, виховання дітей, сімейне благополуччя. Ставлення в системі «людина - суспільство - навколишнє середовище», що характеризує дію адаптаційних і дезадаптаційних факторів по відношенню до організму.

Номер слайду 3

Демографічний. Економічний. Педагогічний. Психологічний. Культорологічний. Відносна збалансованість основних характеристик населення в цілому і окремих етнічних груп - чисельності, народжуваності, смертності, щільності, загальної захворюваності та інвалідності. Економічне благополуччя держави, сім'ї, окремої людини в умовах стабільної забезпеченості трудовими ресурсами, детермінуючою фінансові показники. Гармонійність особистості на основі сформованості пізнавальних процесів - сприйняття, уваги, мислення, пам'яті, духовної сфери, включаючи її емоційно - вольовий аспект, і мовлення. Стан, що дозволяє отримувати від попередніх поколінь повноцінний інтелектуальний, практичний, емоційно - ціннісний досвід, необхідний для життя, праці, творчості. Стан, що забезпечує засвоєння досвіду щодо збереження здоров'я та ведення здорового способу життя на базі загальнолюдської, національної, регіональної культури, заснований на усвідомленні приналежності людини до певної культури, прийняття її цінностей як своїх, виборі культуровідповідності моделі життя і поведінки.

Номер слайду 4

Перший рівень — суспільний — характеризує стан здоров’я населення загалом і виявляє цілісну систему матеріальних та духовних відносин, які існують у суспільстві. Рівні здоров’я Другий — групове здоров’я, зумовлене специфікою життєдіяльності людей даного трудового чи сімейного колективу та безпосереднього оточення, в якому перебувають його члени. Третій — індивідуальний рівень здоров’я, який сформовано як в умовах усього суспільства та групи, так і на основі фізичних і психічних особливостей індивіда та неповторного способу  життя, який веде окрема людина. Найчастіше у літературі приводиться наступне визначення “здоров’я індивіду” — це процес збереження і розвитку його психічних, фізичних та біологічних функцій, його працездатності і соціальної активності при максимальній тривалості життя.

Номер слайду 5

Фізичне здоров'я - поточний стан функціональних можливостей органів і систем організму. Психічне здоров'я - розвиток стан психічної сфери та загального душевного комфорту, що забезпечує адекватну поведінкову реакцію. Моральне здоров'я - комплекс моральних цінностей, установок і мотивацій, що характеризують здорову особистість. Репродуктивне здоров'я - відображає рівень функціонування репродуктивної системи (кількість зачать народжених дітей). Соціальне здоров'я - відображає рівень професійного і соціального благополуччя. Складові індивідуального здоров’я

Номер слайду 6

Фактори та чинники, що впливають на здоров’я людини. На людину діє ряд факторів, біологічних і соціальних, які умовно діляться на дві групи. Зовнішні фактори (екзогенні) значною мірою регулюються суспільством; сюди входять соціальні фактори (виховання, побут, робота), які і є визначальними у формуванні способу життя. Внутрішні фактори (ендогенні) - стать, вік, етнічна приналежність, спадковість з конституціональними особливостями, будова і формування окремих органів і систем, їх взаємодія, індивідуальні особливості обмінних процесів. Значна частина ендогенних факторів не визначається людиною, його волею. Співвідношення різних чинників забезпечення здоров'я сучасної людини. Генетичні фактори – 15-20%Стан навколишнього середовища – 20-25%Медичне забезпечення – 7-10 %Спосіб життя – 50-53%

Номер слайду 7

Навколишнє середовище, за визначенням В.І. Вернадського, є біосферою. Біосферою називається біогеоценотична оболонка Землі, екосфера, склад, енергетика й організація якої визначаються взаємодією її біотичного та абіотичного компонентів. Біосфера включає близько трьох мільйонів видів організмів, зони атмосфери, гідросфери та літосфери. Таким чином, навколишнє середовище є сукупністю всіх матеріальних тіл, сил і явищ природи, її впливу на людину та її господарство. Поняття «навколишнього середовища»

Номер слайду 8

Вплив природних і антропогенних факторів навколишнього середовища. Повітря. Мають значення:температура повітря, вологість, барометричний тиск, рух повітря, сонячна радіація, процеси теплообміну організму з середовищем, кліматотворчі фактори. Забруднення атмосферного повітря сприяють появі підвищеної кількості запальних захворювань органів дихання і очей, захворювань серцево-судинної системи, інфекційних захворювань: рак легенів, кон'юнктивіт, екзема, фарингіт, ларингіт внаслідок забруднення атмосфери оксидом вуглецю, оксидами азоту, аміаком, вуглеводнями, сірчистим газом, формальдегідом, фторидами, аерозолями сірчаної кислоти, поверхнево-активними речовинами тощо, які викликають отруєння, а, крім того, знижують імунобіологічні властивості організму. Надходження частинок в бронхи може призвести до розвитку бронхільної астми.

Номер слайду 9

Рівень смертності від забруднення повітря

Номер слайду 10

Вода. Вода є необхідною для задоволення фізіологічних, гігієнічних, а також рекреаційних потреб. Основними джерелами забруднення гідросфери є промислові стічні води, дренажні води зі зрошуваних земель, організований і неорганізований стік з територій населених пунктів і промислових майданчиків, сільськогосподарських полів і великих тваринницьких комплексів, а також водний транспорт. Найбільшу небезпеку розповсюдження захворювань водним шляхом представляють кишкові інфекційні захворювання, зокрема холера, черевний тиф, паратифи, дизентерія, лептоспіроз, сибірська виразка, туберкульоз. Також поширюються вірусні інфекції (гепатит А, поліомієліт), лямбліоз, гельмінтоз тощо. Особливо гостро стоїть проблема забруднення води на територіях бідних малорозвинених країн.

Номер слайду 11

Грунт є джерелом мінеральних, органічних, органо-мінеральних речовин і унікальною лабораторією, в якій відбуваються процеси розкладу та синтезу органічних речовин, а також фотохімічні процеси, необхідні для циклу обміну речовин, для росту рослин, які споживає людина і тварини. Він став джерелом захворювань на туберкульоз, бруцельоз, паратифи та інші шлунково-кишкові захворювання, а також гельмінтозів. Основні джерела забруднення: вихлопні гази автотранспорту, промислові та побутові відходи. Найчастіше ґрунт забруднюється сполуками металів (ртуть, кадмій, свинець, хром, мідь, цинк і миш’як) та органічними речовинами, оливами, дьогтем, пестицидами, вибуховими й токсичними речовинами, радіоактивними, біологічно активними горючими матеріалами, азбестом та іншими шкідливими продуктами. Грунт

Номер слайду 12

Шум. Під шумом розуміється безладне поєднання різних за силою і частоті звуків. Джерела шуму можуть бути природного і штучного (антропогенного) походження. Джерела антропогенних постійних і непостійних шумів: · стаціонарні (промислові підприємства); · рухливі, або мобільні (авіаційний, автомобільний, залізничний транспорт, метро, ​​наземні лінії метрополітену); · внутрішньоквартальні (установи побутового обслуговування, магазини, ринки, дитячі майданчики тощо); · внутрішньобудинкові (житлово-побутові шуми). Постійний і інтенсивний шум є причиною численних хворобливих розладів в організмі людини. Больові відчуття, зумовлені шумом, пов'язані з механічним зміщенням в системі середнього вуха і вказують на досягнення міцності барабанної перетинки. Шум сильно впливає як на фізичну, так і на розумову діяльність. У поєднанні з іншими зовнішніми і внутрішніми факторами він здатний викликати хронічну втому, порушувати відпочинок і сон. Шумовий вплив викликає реакцію в корі і підкоркових структурах мозку, що порушує регуляторну діяльність центральної і вегетативної нервової системи.

Номер слайду 13

Радіаційний фон. За останні кілька десятків років природний радіаційний фон, який формувався мільйони років, став підвищуватися за рахунок радіації в результаті діяльності людини. Штучний фон складається з радіоактивного забруднення внаслідок спалювання природного палива, використання атомної енергії, мінеральних добрив, будівельних матеріалів, споживчих товарів. Тривалий вплив підвищеного фону призводить до зниження імунних функцій організму, що тягне за собою підвищення ризику появи захворювання. Основний біологічний ефект радіації – пошкодження геному клітин, що проявляється зростанням новоутворень та спадкових захворювань. Слабкі дози радіації підвищують ймовірність виникнення у людей онкозахворювань. Близько 10% онкозахворювань на рік обумовлено радіацією. Гостра біологічна дія радіації проявляється у вигляді променевої хвороби і здатна призвести до смерті.

Номер слайду 14

Електромагнітне випромінювання Електромагнітне забруднення («електромагнітний смог») становить екологічну небезпеку і для навколишнього середовища, адже прямо чи побічно завдає шкоди або загрожує збитками флорі, фауні і здоров'ю людей. Джерела: генератори для радіолокації і зв'язку, радіохвильова апаратура, телевізори, засоби мобільного зв’язку, персональні комп’ютери, мікрохвильові (СВЧ) печі, дрібна побутова техніка тощо. В результаті термічної дії електромагнітного випромінювання більше страждають органи, які містять велику кількість рідини і зі слабко розвиненою судинною мережею: кришталик, склоподібне тіло очі, паренхіматозні органи (печінка, підшлункова залоза), порожні органи, які містять рідину (сечової й жовчний міхур, шлунок), статеві залози. Нетермічна дія проявляється у вигляді різноманітних біохімічних, обмінних, імунних порушень, розладів центральної нервової системи, серцево-судинної, вегетативної систем.

Номер слайду 15

Ландшафт. Одним з основних факторів, що впливають на емоційне і психічне здоров’я людини, є природній ландшафт. Сучасний міський ландшафт, якому притаманна тенденція зменшення зелених насаджень і збільшення кількості житлових комплексів і розширення промислових зон, негативно впливає на психологічний стан людини.

Номер слайду 16

Роль держави у збереженні здоров’я людини. Охорона здоров’я громадян являється невід’ємною умовою благополучного існування будь-якого цивілізованого суспільства. Основні принципи охорони здоров’я. Дотримання прав людини і громадянина в області охорони здоров'я та забезпечення пов'язаних з цими правами державних гарантій. Пріоритет профілактичних заходів. Доступність медико-соціальної допомоги. Соціальна захищеність громадян в разі втрати здоров’я (інвалідності)

Номер слайду 17

Екологічна політика. Утилізація і переробка відходів виробництва, побутового сміття. Альтернативні джерела енергії, енергозберігаючі технологіїЕкологічний транспорт, електротранспорт. Контроль якості продуктів, їжі, води. ГОСТ, ISOМоніторинг діяльності підприємств

Номер слайду 18

Рівень здоров’я населення сильно залежить від загального рівня розвитку країни. Найбільш здорові країни. СингапурІталія. Австралія. Швейцарія. ЯпоніяІзраїльІспанія. Нідерланды. Швеція. Германія. Країни з низьким рівнем здоров’я. Свазиленд. Лесото. Республіка Конго. Чад. Мозамбік. БурундіМалавіАнгола. Уганда. Камерун. Найвищі показники здоров’я спостерігаються в країнах Європи і розвинених країнах Азії, найнижчі – в країнах Африки.

Номер слайду 19

Людина – частина природи, а не її господар!Щоб зберегти своє здоров’я, нам необхідно зберегти навколишнє середовище!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Леденьова Ірина Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту, Основи медичних знань) 10 клас (Пашко К.О., Герасимів І.М., Щирба Ю.П., Фука М.М.)
Додано
2 березня 2022
Переглядів
5748
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку