Презентація " Вплив процесів модернізації на суспільне життя українців. Повсякденне життя"

Про матеріал
9 кл. Розділ 7. ПОВСЯКДЕННЕ ЖИТТЯ ТА КУЛЬТУРА УКРАЇНИ В СЕРЕДИНІ ХІХ – НА ПОЧАТКУ ХХ ст. Презентація з історії України 91 кл. Містить навчальний матеріал (текст, ілюстрації, таблиці), а також завдання для перевірки знань з обов'язковим оцінюванням.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вплив процесів модернізації на суспільне життя українців. Повсякденне життя. Кобернік Л. В

Номер слайду 2

«Довге» ХІХ ст. минуло під знаком модернізації. Її передумовами стали криза традиційного суспільства та наукова революція XVIII ст. Повторіть!МОДЕРНІЗАЦІЯ: ключові ознаки. Стрілками позначте причинно-наслідкові та інші зв’язки між історичними явищами, подіями, особами (наприклад, зв’язок «явище–особа» або «явище–подія»).

Номер слайду 3

Індустріалізація (індустріальна революція)Пасажирський потяг біля перону Чернівецького вокзалу (Львів). 1880-ті роки. Нове освітлення на вулиці Львова (середина XIX ст.) Бруківка на вулиці Дрогобича (середина XIX ст.)

Номер слайду 4

Особа в історії. Сформуйте візуальний ряд українських підприємців і меценатів ХІХ ст. З’явилася нова економічна еліта українського суспільства. Особливість цієї еліти полягала в тому, що всі ці підприємці вийшли з народу та зберігали зв’язок з його культурою і традиціями, водночас приймаючи нові європейські здобутки. А благодійництво серед частини представників українського ділового світу розглядали як особливу місію. Відтак доброчинна діяльність ставала родинною традицією й передавалася з покоління в покоління. Міркуємо і діємо!

Номер слайду 5

Потреби суспільства, що модернізувалося, значно прискорили розвиток науки й техніки. Наукова думка в Україні досягла в той час значних успіхів і зробила вагомий внесок у розвиток світової науки. Найважливішу роль відігравали університети. Корисна гра:“Знаю!”

Номер слайду 6

Важливим аспектом модернізації було формування національної інтелігенції, яка заявила претензії на лідерство в українському русі. Чим уславилися діячі, зображені на портретах?Про кого з видатних діячів мистецтва йдеться в уривку з історичного джерела?«Значення його мистецтва для української музики таке саме, як Глінки для росіян, Шопена для поляків, Сметани для чехів чи Гріга для норвежців. Бо крім «Запорожця за Дунаєм» справді мистецької музики до нього не було...»«Ми мусимо навчитися бути українцями — не галицькими, не буковинськими українцями, а українцями без офіційних кордонів».Іван Франко

Номер слайду 7

ХІХ ст. стало часом жіночої емансипації — боротьби жінок за свої права та звільнення від залежностіДізнайтесь!Софія Русова. Христина Алчевська. Чим уславилися жінки, зображені на портретах?

Номер слайду 8

Суперечності модернізації позначилися на житлових умовах населення. Міста більше зазнали європейського впливу. З’явились цілі вулиці, забудовані багатоповерховими житловими будинками та спорудами громадського призначення — театрами, банками, лікарнями, бібліотеками. Вулиці стали освітлювати електричними ліхтарями. У Києві в 1892 р. рушив перший в Російській імперії електричний трамвай. Трохи пізніше він з’явився у Львові та Катеринославі. В Одесі в 1891 р. побачили перший в країні автомобіль, а в 1882 р. у місті був встановлений телефонний зв’язок. Згодом він поширився на Київ і Харків. В сільській місцевості зміни відчувалися мало. Внутрішнє планування хати залишилося таким, як і сто років до того. І все ж і у сільському будівництві відбулися деякі зміни. Заможні селяни стали будувати цегляні будинки, покриваючи їх черепицею.

Номер слайду 9

Дозвілля, розваги, задоволення культурних запитів. Початок XX ст. приніс величезні надії на подальший прогрес людства. Відкриття у різних науках, стрімкий розвиток техніки обіцяли початок нової ери. Пароплав, залізниця й перші літаки, телефон й телеграф — усе це скорочувало відстані між людьми й пришвидшувало рух історії.«Вулиця» — літній варіант вечорниць. Полтавщина. Фото. 1894 М. Пимоненко. Великодня утрення. 1891 Львівський парк. Фотолистівка. 1915 Парад учасників І Київської олімпіади. Попереду — члени київського гуртка «Спорт». Фото. 1913

Номер слайду 10

Заповніть таблицю “Життя і побут українських селян та містян наприкінці ХІХ ст. — на початку ХХ ст.”{805182 AE-1 F38-49 D5-8 EAE-4394 E6 A0 A4 D4}Сфери життя і побутуселян (господарів і наймитів)містян (робітників і нижчих службовців)Житло Організація праці та джерела доходів. Сімейне життя Одяг, їжа. Відпочинок і розваги Виконайте самостійно!Кобернік Л. В

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Сіліверстова Олена Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
5 травня 2023
Переглядів
3974
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку