Презентація "Вплив стресових чинників на організм людини"

Про матеріал
Презентація "Вплив стресових чинників на організм людини" створена для уроків в 11 класі за підручником В.І. Соболя
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вплив стресових чинників на організм людини

Номер слайду 2

Що викликає стрес?

Номер слайду 3

Чинники стресу. ХімічніФізичні

Номер слайду 4

Чинники стресу. БіологічніСоціальні

Номер слайду 5

За вихідним джерелом впливу стресори: ЗовнішніВнутрішні

Номер слайду 6

СТРЕСОВІ ЧИННИКИ, або стресори, – це будь-які достатньо сильні впливи подразників середовища, що можуть спричинити порушення гомеостазу

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Вплив стресорів на організм людини+ ФУНКЦІОНАЛЬНА СИСТЕМА

Номер слайду 9

Стрес-система – це сукупність центральних і периферичних структур, що забезпечують адаптивну відповідь організму на порушення гомеостазу.

Номер слайду 10

П’ять адаптивних ефектів: збільшення концентрації в цитоплазмі універсального мобілізатора функцій – Кальцію Ca2+ та активації клю-чових регуляторних ферментів – протеїнкіназ; активація мембранних білків завдяки збільшенню активності ліпаз і фосфоліпаз; мобілізація енергетичних і структурних ресурсів організму, що виражається в збільшенні в крові концентрації глюкози, жирних кислот, амінокислот; спрямована передача енергетичних і структурних ресурсів у функціональну систему, що здійснює дану адаптаційну реакцію; активація синтезу нуклеїнових кислот і білків у різних органах. Загальний адаптаційний синдром – сукупність адаптивних реакцій, що виникають в організмі людини під дією стресорів і спрямовані на підтримання гомеостазу.

Номер слайду 11

Адаптаційний синдром. Стадія тривоги (алармреакція, короткочасна адаптація) забезпечує негайну мобілізацію захисних сил організму. Стадія опірності (довгострокова адаптація) характеризується відновленням порушеного гомеостазу і підвищенням стійкості не лише додії вихідного стресора, а й до інших стресових чинників (перехресна стійкість). Стадія виснаження призводить до вичерпання резервних можливостей організму. На цій стадії стрес із мобілізуючого корисного еустресу перетворюється на шкідливий виснажувальний дистрес.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 11 клас, Презентації
Додано
22 листопада 2023
Переглядів
535
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку