Презентація "Імунна система людини. Імунокорекція. Імунотерапія"

Про матеріал
Презентація для уроків біології в 11 класі створена за підручником В.І. Соболя
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Імунна система людини, особливості її функціонування.

Номер слайду 2

ІМУННА СИСТЕМА – сукупність молекул, клітин, тканин й органів, які захищають організм від генетично чужорідних клітин або речовин, що надходять із середовища або утворюються в організмі.Імунопривілейовані органи - мозок, очі, плацента, сім’янники

Номер слайду 3

Центральні органи імунної системи. Периферичні органи імунної системи

Номер слайду 4

Лімфоїдна тканина є скупченням лімфоцитів і допоміжних клітин у складі слизових оболонок багатьох органів. В тонкому кишечнику розташовуються пеєрові бляшки

Номер слайду 5

Клітини імунної системи здатні до рециркуляції, тобто можуть проникати крізь стінки капілярів і переміщуватися між клітинами за допомогою рідин внутрішнього середовища.

Номер слайду 6

Молекули імунної системи секретуються її клітинами і можуть функціонувати як самостійні агенти. Характерним прикладом таких речовин є імуноглобуліни (антитіла), що утворюються В-лімфоцитами. Зв’язок між клітинами та органами імунної системи здійснюється за допомогою особливих сигнальних білків – цитокінів.

Номер слайду 7

{8799 B23 B-EC83-4686-B30 A-512413 B5 E67 A}Імунітет. Неспецифічний. Специфічний. Здійснюється речовинами (HCl, жовч, молочна кислота, лізоцим, інтерферони, білки плазми);Клітинами (фагоцити, NК-лімфоцити) на всі чужі білки та мікроорганізми незалежно від їхньої природи. Здійснюється імунокомпетентними речовинами (гуморальний імунітет)Клітинами (клітинний імунітет), що діють і знищують тільки певний вид чужих білків або мікроорганізмів.

Номер слайду 8

Імунна відповідь розвиваєтьсявнаслідок здійснення цілого комплексу імунних реакцій, що характеризуються імунологічною індивідуальністю.

Номер слайду 9

Система антиген-антитіло. Антигени – це молекули білків чи полісахаридів, здатні спричиняти імунну відповідь, що виявляється в утворенні антитіл.

Номер слайду 10

Антитіла – це білкові молекули, що утворюються в організмі у відповідь на дію антигенів і мають властивість вступати з ними у взаємодію.

Номер слайду 11

За характером впливу на антиген розрізняють три групи антитіл: 1) антитіла (аглютиніни), що зумовлюють склеювання (аглютинацію) мікроорганізмів або клітин; 2) антитіла (лізини), що здійснюють розщеплення (лізис) клітин за обов’язкової участі комплементу – сукупності багатьох білків сироватки крові; 3) антитіла (преципітини), що осаджують комплекси антиген – антитіло.

Номер слайду 12

Імунокорекція - сукупність засобів і методів, спрямованих на нормалізацію функцій імунної системи. Методи: фізичні, хімічні, біологічні.

Номер слайду 13

Імунокорекція - сукупність засобів і методів, спрямованих на нормалізацію функцій імунної системи. Традиційні методи. Нетрадиційні методи

Номер слайду 14

Імунотерапія – сукупність методів лікування, що мають цільовий вплив на клітини, тканини та органи імунної системи. Вакцини – препарати з ослаблених, вбитих збудників захворювань або продуктів їхньої життєдіяльності, що їх застосовують для формування набутого активного імунітету (наприклад, БЦЖ проти туберкульозу). Анатоксини – препарати із знешкоджених екзотоксинів бактерій, що зберігають антигенні та імуногенні властивості (наприклад, стафілококовий анатоксин).

Номер слайду 15

Імунотерапія. Сироватки імунні – це препарати сироватки крові, що отримують шляхом імунізації тварин або людини і використовуються для створення пасивного імунітету.Інтерферони – природні або рекомбіновані білкові речовини, що є противірусними засобами та здатні модулювати функції імунної системи.

Номер слайду 16

ІмунотерапіяІмуноглобуліни – препарати, діючою основою яких є антитіла, що підвищують неспецифічну опірність організму (наприклад, імуноглобулін людський). Пробіотики – бактеріальні препарати, що містять живі мікроорганізми або їхні метаболіти, що здійснюють регуляторний вплив на імунну систему черезвідновлення мікрофлори кишечнику (наприклад, лінекс, лактобактерин).

Номер слайду 17

Імунотерапія. Бактеріофаги – антимікробні специфічні препарати, що їх отримують в результаті селекції бактеріофагів (наприклад, дизентерійний або сальмонельознийбактеріофаг). Антибіотики – продукти життєдіяльності (або їхні синтетичні аналоги і гомологи) живих клітин, що вибірково пригнічують функціонування клітин бактерій, грибів або пухлин (наприклад, лізоцим, пеніцилін, цефадозим).

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Смакоуз Тамара Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Біологія, 11 клас, Презентації
Додано
30 листопада 2023
Переглядів
878
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку