Реферат " Негативний вплив куріння на організм людини"

Про матеріал
Реферат на тему: " Негативний вплив куріння на організм людини", для учнів 11 класу..
Перегляд файлу

 

 


«Щось безтілесне, нечисте, їдке й смердюче стало для людей задоволенням і навіть необхідністю життя.»   Х. В. Гуфеланд, німецький лікар

Як виникає тютюнова залежність?

  • Згідно з міжнародною класифікацією захворювань тютюнову залежність включено до розділу «Психічні й поведінкові розлади внаслідок вживання психоактивних речовин». Цей вид залежності класифікують як розлад психіки та поведінки внаслідок вживання тютюну, що містить нікотин.

Нікотин – це алкалоїд, який спричиняє залежність і є психоактивною речовиною. Звикання зумовлене тим, що нікотин сприяє вивільненню дофамінів, які збуджують центри задоволення в мозку, і пригнічує дію ферменту (моноаміноксидази), який їх руйнує. Людина відчуває насолоду і відчуття задоволення від куріння. Саме це й призводить до звикання. Для підтримування відчуття задоволення потрібне збільшення дози й частоти надходження нікотину.

Тютюнокуріння – це вдихання диму тліючого висушеного листя тютюну

Уся шкода куріння пов’язана насамперед з процесом спалювання тютюну й утворенням диму, що вдихається. З тютюновим димом в організм людини потрапляють сотні хімічних речовин, більшість з яких чинять шкідливу дію на організм людини. Це нікотин, чадний газ, синильна кислота, радіоактивні елементи (Полоній, Радон), сполуки важких металів (Плюмбуму, Кадмію), ефірні масла, спирти (метанол, бутанол), альдегіди (формальдегід, ацетальдегід) та ін. Понад 40 речовин чинять канцерогенну дію, тобто стимулюють утворення і розвиток злоякісних (ракових) пухлин.

 

 

 

 

Тривале отруєння організму тютюновим димом може бути однією з причин порушення функцій ендокринної системи. Від куріння надмірно посилюється функція щитоподібної залози, порушуються діяльність статевих залоз, вироблення тропних гормонів та ін.

Звуження судин органів статевої системи під впливом куріння негативно позначається на розмноженні та дозріванні статевих клітин як у чоловіків, так і у жінок, а у вагітних спричиняє кисневе голодування.

 

Нікотинова залежність – це психічний і поведінковий розлад унаслідок вживання виробів, що містять нікотин.

Основними психологічними й соціальними причинами куріння є: психологія натовпу, стрес, нудьга, цікавість, наслідування дорослим, неповага до себе, слабка воля, невміння знімати стрес, бажання подобатися й відповідність іміджу та ін.

Файл:Ризики від куріння.png — Вікіпедія

 

Куріння і вагітність

«Куріння гасить жінці священний вогонь материнства, і запалює в ній пекельне полум’я повільного самогубства.»

Ризик перерваної вагітності під впливом куріння

В процесі досліджень науковці з’ясували, що частка невдалих наслідків вагітності серед жінок, що палять, є суттєво вищою. Ризик спонтанного аборту у жінок, що палять під час вагітності, виявляється на 30-70% вищим, ніж у некурців. У жінок, що палять, викидні бувають у 22,5-41% випадків, у некурців – всього в 7,4%. Ризик розвитку симптому раптової смерті новонародженого у курців підвищено на 52%.

Шкідливість куріння під час вагітності для розвитку дитини

         отримання новонародженим залежності від нікотину

         прискорення серцебиття немовляти в утробі

         скорочення потрапляння кисню з материнської крові до плоду

         звуження периферичних судин під впливом нікотину

         порушення кровообігу між матір’ю і дитиною на 20-30 хвилин після кожної цигарки

         порушення складу крові внаслідок накопичення вуглекислоти в організмі

         недостатня вага малюка при народженні внаслідок порушення обміну речовин

         недоотримання харчування дитини в утробі через зниження гемоглобіну в крові

         недорозвиток мозку плоду, скорочення нормальної кількості його клітин

         порушення функції печінки через напружене виведення токсинів з крові, перенапруга судин цього органу і його проток, що викликає болісний гастрит.

Як реклама приймає рішення за дітей

Контент, який нас оточує, впливає і на дітей, і на дорослих. Проте з підлітками це переважно простіше, адже підлітковий вік — це період пошуків способів виразити себе та свою унікальність, водночас відповідаючи тим чи тим уявленням про "крутих дорослих".

"Підлітки схильні ідеалізувати та шукати собі кумирів, і це нормально, але якщо цей кумир з'являється в кадрі з IQOS або Glo, то це катастрофа. Оскільки повідомлення досить однозначне: «Якщо хочеш бути таким самим класним як я, роби як я». Молода людина, яка знаходиться в пошуку своєї ідентичності, легко приміряє на себе і такий образ. Звичайно, це не єдине, що спонукає спробувати курити, але вплив це здійснює дуже великий", — пояснює психологиня.

Сьогодні українські закони повністю забороняють рекламу тютюну, проте ТВЕНів це поки не стосується. Оскільки пристрої для нагрівання тютюну виробники реєструють як ґаджети, то й рекламну заборону вони обходять без проблем.

ЗІРКИ ПРО КУРІННЯ

Антон Равицький

 

 

 

 

Ігор Кондратюк

 

 

Руслана

 

 

 

Здоров’я – це найбільша цінність кожної людини. Важливо знати, що шкідливі звички шкодять нашому здоров’ю, призводять до хвороб, депресій, втрати мрій, дорогих людей, речей, які були колись найважливішими. Ви маєте протистояти пропозиціям щодо куріння!

 

docx
Додано
30 листопада 2023
Переглядів
555
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку