Презентація "Європейський Союз. Історія організації"

Про матеріал
В презентації учні знайомляться з історією міжнародної організації - Європейський Союз, її засновниками , їх мотивацією щодо об'єднання держав , умовами вступу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

МІЖНАРОДНІ ОРГАНІЗАЦІЇ. Історія їх створенні і призначення :ЄС

Номер слайду 2

ЄВРОПЕЙСЬКИЙ СОЮЗ ( ЄС )ЄВРОПЕ́ЙСЬКИЙ СОЮ́З, ІНОДІ ТАКОЖ ЄВРОПЕ́ЙСЬКА У́НІЯекономічний і політичний союз, що об'єднує 27 держав-членів, що розташовані в Європі.

Номер слайду 3

ЄВРОПЕЙСЬКІ СИМВОЛИЦе прапор Європи. Він є символом не тільки Європейського Союзу, але й символом єдності країн Європи та її індивідуальною ознакою в широкому сенсі. Коло золотих зірок символізує солідарність і гармонію між народами Європи. Кількість зірок жодним чином не пов'язана з кількістю держав-членів ЄС. На прапорі зображено дванадцять зірок, тому що цифра «дванадцять» традиційно вважається символом досконалості, повноти і єдності. З цієї причини прапор залишається незмінним незалежно від розширень ЄС. Девіз: лат. In varietate concordia(Єдність у різноманітті)

Номер слайду 4

ГІМН ЄСУ 1972 році Рада Європи (той самий орган, який розробив дизайн європейського прапора) схвалила тему «Оди до радості» Бетховена у якості свого гімну. Відомому диригенту Герберту фон Караяну було доручено написати три інструментальні аранжування – із соло для фортепіано, для духових інструментів і для симфонічного оркестру. Без слів, універсальною мовою музики, гімн виражає ідеали свободи, миру та солідарності, на яких тримається Європа. У 1985 році гімн було схвалено президентами та главами урядів країн ЄС як офіційний гімн Європейського Союзу. У фінальній частині своєї симфонії Бетховен поклав на музику «Оду до радості», написану в 1785 році Фрідріхом фон Шиллером. Цей вірш виражав ідеалістичні погляди Шиллера на братерські стосунки між усіма представниками людської раси - погляди, які поділяв і Бетховен.«ОДА ДО РАДОСТІ «у широкому значенні – це гімн не лише Європейського Союзу, але й усієї Європи. Музика гімну взята з Дев’ятої симфонії, яку Людвіг ван Бетховен написав у 1823 році

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Вступ до ЄС відбувається в кілька етапів:підписання Угоди про асоціацію;включення в офіційну програму розширення ЄС;подача заявки на вступ;отримання статусу кандидата в члени ЄС;вступ до ЄС. Україна знаходиться на першому з цих етапів. ПРОЦЕС ВСТУПУ ЗАЙМАЄ КІЛЬКА РОКІВ.

Номер слайду 7

ЯК ВСТУПИТИ ДО ЄС ?

Номер слайду 8

ЯК ВСТУПИТИ ДО ЄС ?

Номер слайду 9

Номер слайду 10

ЄС бере свій початок від утворення Європейської спільноти з вугілля та сталі (ЄСВС) і Європейської економічної спільноти (ЄЕС), які сформувалися з шести країн у 1957 році. Перші країнами, які увійшли до «Союзу вугілля та сталі», були: Франція, Італія, Бельгія, Західна Німеччина Люксембург. Ці країни стали засновниками ЄС.

Номер слайду 11

КОНРАД АДЕНАУЕР«Не забувайте, — вимовив тоді Аденауер, — що я — єдиний німецький канцлер, який перед усе ставить єдність Європи, а вже потім своєї власної держави. «Наша мета, щоб у майбутньому Європа стала єдиним домом для всіх європейців, щоб вона стала житлом волі». ЖАН МОНЕ - «батько Європи»запропонував Роберу Шуману план об’єднання вугільних та сталеливарних ресурсів Європи – першу цеглину побудови Європейського Союзу. У 1930-х роках він був заступником Генерального секретаря Ліги націй, а 1940 року подав Черчиллю ідею про франко-британський союз. У 1947-49 рр. він очолював французький Національний економічний план і брав участь у дальшому плануванні за кількох різних кабінетів міністрів. Він палко вірив у повномасштабне європейське об'єднання — політичне, військове та економічне

Номер слайду 12

РОБЕРТ ШУМАНШуман надзвичайно переймався питаннями безпеки Європи. Працює над створенням свого головного дітища – промислово-економічного об’єднання, яке ввійшло в історію під назвою «Союз вугілля та сталі» і послужило прообразом для сучасної об’єднаної Європи. 9 травня 1950 р. Робер Шуман оголосив про створення цього союзу. Його промова дістала назву «Декларація Шумана» і стала основою для розбудови майбутнього ЄСДекларація Шумана вийшла окремою книжкою «За Європу» – це єдина книжка, яку європейський інтелектуал видав за життя. ЦІКАВО : Шуман просував ініціативи з об'єднання Європи, коли був прем'єр-міністром Франції (1947-1948) і міністром закордонних справ у 1948-1952 рр. 

Номер слайду 13

ВІНСТОН ЧЕРЧЕЛЬЩе в 1920-х роках Черчілль став щирим шанувальником, а потім і ідеологом загальноєвропейського руху. Він бачив континент по-справжньому об'єднаним лише тоді, коли Центральна та Східна Європа стала конфедерацією. У широкому сенсі Черчілль припускав об'єднання Європи на основі конфедеративного устрою. Великобританія стала б «з Європою, але за її межами», і служила б мостом між США і «Старим Світом». АЛКІД ДЕ ГАСПЕРДе Гаспері був палким прихильником міжнародного співробітництва. Він, як найбільш відповідальна людина за зміни в Італії у післявоєнні роки, був переконаний, що країні потрібно повернути своє місце на міжнародній арені. Для досягнення цієї мети він створив Раду Європи, переконав зробити Італію частиною американського плану Маршала та вступити в НАТО

Номер слайду 14

У сучасному вигляді існує на основі Маастрихтського договору, підписаному 7 лютого 1992 року, який набрав чинності з 01.11.1993 Останній значний перегляд конституційних принципів ЄС був затверджений у Лісабонській угоді, яка набула чинності в 2009 році. З юридичної точки зору в ЄС немає столиці, але де-факто такою є місто Брюссель, де базуються більшість інституцій Євросоюзу. 

Номер слайду 15

День Європи відзначається щорічно: 5 травня Радою Європи (в день її заснування) та 9 травня Європейським Союзом як річниця проголошення 9 травня 1945 року Декларації Шумана (план виходу Європи з післявоєнної кризи). Україна єдина держава не член ЄС, в якій цей День відзначається на державному рівні;- рішення щодо відзначення 9 травня Дня Європи в Європейському Союзі було прийнято у 1985 році на Саміті Ради ЄС у Мілані;

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Особливу роль відіграли Шенгенської угоди про вільне (безвізове) пересування громадян у межах Європейського Союзу (укладено 1985 року). «Шенгенські» угоди були названі на честь маленького села в Люксембурзі.

Номер слайду 18

У 1985 році Люксембург також став місцем підписання важливого закону - Шенгенської угоди, який передбачав скасування митного контролю між країнами ЄС. Під час головування Люксембургу в ЄС, маленька країна отримала право вибирати, де буде підписаний договір. Шенген був єдиним місцем на перетині кордонів Франції, Німеччини та країни-члена Бенілюксу. Це був важливий аргумент. Чому містечко шенген ?

Номер слайду 19

З 1 січня 1999 року запроваджено єдину валюту – євро (лише в Єврозоні). В цей день євро представлено світовим фінансовим ринкам в якості розрахункової валюти в одинадцяти з п’ятнадцяти на тот час країнах Євросоюзу.Єврозо́на, також іноді зо́на є́вро — валютний союз 20 держав-членів Європейського Союзу, які прийняли євро (€) як свою національну валюту та єдиний законний платіжний засіб . У ЄЗ проживає понад 336 мільйонів європейців.

Номер слайду 20

17-18 червня 2004 року на Самміті ЄС у Брюсселі було схвалено текст Конституції Європейського Союзу. 29 жовтня 2004 року Угоду про Конституцію Європейського Союзу було підписано главами держав та урядів 25 країн-членів ЄС у Римі. Конституція ЄС складається з чотирьох розділів, у яких відображено головні цілі, завдання та функції ЄС, організаційна структура та процедура прийняття рішень, права і обов'язки всіх європейських органів управління, а також напрямки діяльності організації. Проте, 29 травня і 1 червня 2005 року населення Франції та Нідерландів голосує проти Конституційного договору. Негативні рішення референдумів спричинили паузу для розмірковувань про майбутнє Євросоюзу. ЛІСАБОНСЬКА УГОДА Стала альтернативою европейській конституції. Офіційне підписання лісабонської угоди відбулося 13 грудня 2007 року, після чого документ підлягав ратифікації національними парламентами 27 держав євросоюзу. Станом на 13 листопада 2009 року угоду затвердили всі 27 країн ЄС. Угода набрала чинності 1 грудня 2009 року.

Номер слайду 21

У 2012 році Європейський Союз отримав Нобелівську премію миру «За внесок впродовж більше шести десятиліть у просування миру і примирення, демократії та прав людини у Європі».

Номер слайду 22

В ЄС діють три угоди, що передбачають різний рівень інтеграції всередині Євросоюзу:членство в ЄС;членство в зоні євро;участь в Шенгенській зоніКраїнам-членам ЕС не обов’язково бути в Шенгенській зоні та входити в зону євро. Велика Британія та Ірландія подписали Шенгенську угоду на умовах обмеженого членства, а Велика Британія не вступили в зону євро. Данія і Швеція в ході референдумів вирішили зберегти національні валюти. Норвегія, Ісландія, Швейцарія і Ліхтенштейн не є членами ЄС, проте входять в Шенгенську зону.

Номер слайду 23

СПЕЦІАЛЬНІ ТЕРИТОРІЇ ДЕРЖАВ-ЧЛЕНІВ ЄСОсобливі відносини з ЄС мають 24 заморські володіння та території через їх членство з такими країнами-членами Євросоюзу: 12 з Сполученим Королівством, 5 з Францією, 6 з Нідерландами та 1 з Данією. А також дев'ять віддалених регіонів держав-членів ЄС : Канарські о-ви,Французька Гвіана, Гваделупа, Мартініка, Реюньон та Майотта, Сен-Мартен, Азорські о-ви о. Мадейра

Номер слайду 24

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ЕС Рік заснування Європейського союзу — 1958. Його "батьки" — Європейська економічна спільнота і Європейська спільнота вугілля і сталі. Наймолодша країна Європейської Унії — Хорватія, яку прийняли в спільноту у 2013 році. Сьогодні до ЄС входять 27 держав, які долучались до "європейської шістки" впродовж 5 хвиль приєднань.Європейський союз — це не міжнародна організація і не окрема держава, хоча має ознаки й того, й іншого. ЄС розглядають як майбутню наддержаву, при цьому в нього немає й ніколи не було офіційного очільника. Територіально Європейський союз займає не лише Західну і Центральну Європу, а й деякі землі американського континенту, басейну Карибського моря та Індійського океану. ЄС у Гваделупі чи неподалік о. Мадагаскар — наслідок давньої колонізації цих земель європейцями. Країни-засновниці ЄС — Франція, Італія, Бельгія, Люксембург, Нідерланди і Федеративна республіка Німеччина. Термін їхнього членства перевищує 60 років.

Номер слайду 25

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ЕСБільшість важливих рішень щодо Європейської Унії приймають у Брюсселі. У ЄС немає власних збройних сил, зате більшість країн-учасниць входять в НАТО. Шенгенська зона охоплює не всю територію ЄС, а лише 22 країни з 27. При цьому її правила діють на території 4 країн, що не є членами Європейського союзу. Населення Євросоюзу — понад 500 мільйонів осіб.75% громадян Європейського союзу мешкають у містах, і цей відсоток неперервно зростає. Найменша країна, що входить до Європейського союзу — республіка Мальта, територія якої менша навіть за Люксембург і о. Кріт. Найбільша країна ЄС — Франція.31 січня 2020 року, Великобританія вийшла з Євросоюзу. Гренландія — єдина провінція, яка вийшла зі складу ЄС окремо від своєї держави (Данії).2% території — саме така частина Данії входить до ЄС, у той час як її Фарерські острови й Гренландія — ні. Великобританія і Данія — країни ЄС, що офіційно відмовились замінити національну валюту на євро — ні тепер, ні будь-коли.Євро — грошова одиниця, що стала офіційною в 19 країнах Європейського Союзу і з часом повинна нею стати ще у сімох.

Номер слайду 26

Існують 4 країни, які не входять до Європейської Унії, проте перейшли на євро на внутрішньому ринку. Це місто-держава Монако поблизу Франції, анклав Ватикан у Римі, карликова держава Андорра між Францією та Іспанією та Найсвітліша республіка Сан-Марино в Італії.ЄЕС — Європейський економічний союз або Єврозона, яку часто плутають за звучанням і значенням із Європейським союзом. Насправді це спілка держав, на території яких євро діє як єдина валюта. Чорногорія веде всі розрахунки в євро, проте до складу Єврозони не входить. ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ЕСДжеми й варення для продажу на території ЄС дозволено виготовляти лише з фруктів. Однак рецепти країн-учасниць, які виготовляють джеми також із овочів, виявились надто смачними, щоб відмовитись від них по всій Європі. Відтак, продовольчі норми Європейського Союзу визнають за фрукти також моркву, помідори й ревінь.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Борова Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Смірнова Ірина Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Географія, 10 клас, Презентації
Додано
26 жовтня 2023
Переглядів
3011
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку