Я смачна і вітамінна,І не гірша апельсина. Той, хто моркву поважає,До ста років доживає!
Номер слайду 3
4 КВІТНЯВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ МОРКВИ
Номер слайду 4
Морква один з найбільш улюблених інгредієнтів класичної Української кухні, але що ми знаємо про цей овоч? Ми заглибимося в його історію та виявимо цікаві факти про моркву, які неодмінно нас здивують.
Номер слайду 5
Сьогодні моркву можна побачити по всьому світ, але перші згадки про її культивацію походять з півдня Центральної Азії.
Номер слайду 6
Близько трьох тисяч років тому її вирощували на території Афганістану, Туркменістану та Ірану. Згодом вона потрапила до Малайзії, а в дванадцятому столітті до Європи. Дика морква це бур'ян, який поширений по всій території України.
Номер слайду 7
Ранні предки сучасної моркви мали фіолетове коріння. Коренеплід був досить жорстким та мав гіркуватий присмак і знадобилось тисячі років селекції, щоб отримати солодку, менш жорстку оранжеву морквину, до якої ми так звикли. Темно-фіолетову моркву вирощують та використовують в кулінарії до сьогодні.
Номер слайду 8
Каротин – головна корисна речовина в моркві. Він надає фруктам і овочам жовто-оранжевий пігмент, який організм перетворює в вітамін А. Він допомагає зберегти хороший зір, а також підвищує імунну систему і сприяє здоровій шкірі.
Номер слайду 9
Хоч більшість овочів поживніші, якщо їх їсти сирими, приготована морква корисніша ніж свіжа. Вона має жорсткі клітинні стінки, які утримують корисні речовини та ускладнюють їх перетравлення і тому з сирої морквини ми отримуємо лише близько 3% вітамінів, але якщо її приготувати то засвоюється до 40%.
Номер слайду 10
Морква на 88 відсотків складається з води. Окрім кулінарії моркву також використовують в медицині та косметології.
Номер слайду 11
Як не дивно, але в деяких країнах Європи моркву вважають фруктом. В Португалії з моркви готують смачне варення, джем та мармелад які експортується по всьому Євросоюзу. За європейським законодавством варення можна варити тільки з фруктів і тому моркву тут класифікують як фрукт.
Номер слайду 12
Морквина – справжній диво-овоч. Вона дарує нам енергію, бадьорість, красу, допомагає поліпшити зір. Все це завдяки вмісту бета-каротину, що перетворюється в нашому організмі в такий необхідний вітамін А. Крім того в моркві багато і інших вітамінів (C, E, D, B)
Номер слайду 13
У всьому світі морква – другий за популярністю овоч після картоплі.
Номер слайду 14
Зайчик десь знайшов морквинку. Та поніс собі в хатинку. Тільки впав, стегно забивІ морквинку загубив.І тепер сидить і плаче: Що ж такий я необачний?Вся сім'я сидить на ганкуІ чекає до сніданку. Чи то моркву, чи капусту. А у мене, бачиш, пусто...
Номер слайду 15
І його журби луна. Полетіла в ліс сумна. Раптом чує зайчик пісню: То гуляють дітки в лісі. З допомогою прийшлиІ морквиночку знайшли.І тепер уся родина Буде їсти цю морквину.
Номер слайду 16
«ВЕСЕЛА МОРКВИЦЯ»
Номер слайду 17
Номер слайду 18
Але все ж таки найкращий спосіб відсвяткувати цей день - задуматися над тим, як додати побільше моркви в свій щоденний раціон. Море користі, та й смачних рецептів з морквою теж. Бажаємо вам смачного і корисного Всесвітнього дня моркви!