Презентація "Всесвітній день води"

Про матеріал

Презентація "Всесвітній день води" підійде для позакласного заходу в 7-11 класах.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Всесвітній день охорони вод­них ресурсів22 березня

Номер слайду 2

«Не можна сказати, що вода необхідна для життя: вона і є життя»Антуан де Сент-Екзюпері

Номер слайду 3

«Вода стоїть окремо в історії нашої планети. Немає природного тіла, що могло б зрівнятися з нею за впливом на перебіг основних найбільш грандіозних процесів. Не існує ні земної речовини – мінералу гірської породи, ні живого тіла, в якому не було б води». В. І. Вернадський

Номер слайду 4

Всесвітній день водних ресурсів проводиться щорічно 22 березня з метою зосередити увагу на важливості доступу до прісної води, а також пропагувати методи сталого використання прісноводних ресурсів.

Номер слайду 5

Ідею святкування Всесвітнього дня водних ресурсів було висунуто 1992 року на Конференції ООН з навколишнього середовища та розвитку в Ріо-де-Жанейро. У своїй резолюції 47/193 від 22 грудня 1992 року Генеральна Асамблея ухвалила оголосити 22 березня кожного року Міжнародним днем водних ресурсів, який пізніше був перейменований у Всесвітній день водних ресурсів і який відзначається з 1993 року.

Номер слайду 6

Чому відзначається Всесвітній день водних ресурсів?Всесвітній день водних ресурсів відзначається з метою заохочення збереження та раціонального використання водних ресурсів. Щороку Структура «ООН-водні ресурси» — установа, яка координує діяльність ООН у цій галузі — обирає певну тему, пов'язану з майбутніми чи поточними викликами.

Номер слайду 7

Всесвітній день водних ресурсів 2023 року присвячений темі прискорення змін для вирішення кризи в галузі водопостачання та санітарії.  Перебої у водопостачанні підривають прогрес у всіх сферах — здоров'я, харчування, ґендерну рівність, працевлаштування, освіту, промисловість та світобудування. Мільярди людей та незліченні школи, підприємства, медичні центри, ферми та заводи не можуть повноцінно функціонувати, бо їхні права людини на воду та санітарію ще не реалізовані. Останні дані показують, що для своєчасного досягнення ЦУР 6 уряди повинні працювати в середньому у чотири рази швидше, але це не та ситуація, яку може вирішити якийсь один суб'єкт чи група. Вода впливає на всіх, тому потрібно, щоб кожен вжив заходів.

Номер слайду 8

Міжнародне десятиліття дій «Вода для сталого розвитку», 2018–2028 роки. У грудні 2016 року Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію 71/222, що проголошує період 2018–2028 років Міжнародним десятиліттям дій «Вода для сталого розвитку», яке розпочалося у Всесвітній день водних ресурсів 22 березня 2018 року. Цілями Десятиліття є підвищена увага до сталого розвитку та комплексного управління водними ресурсами для досягнення соціально-економічних та природоохоронних цілей та до здійснення та пропагування відповідних програм та проектів, а також до розширення співробітництва та партнерства на всіх рівнях для сприяння реалізації узгоджених на міжнародному рівні цілей та завдань, пов'язаних з водними ресурсами, у тому числі у порядку денному у сфері сталого розвитку на період до 2030 року.

Номер слайду 9

Право на воду — основне право людини. У 2010 році ООН визнала «право на безпечну та чисту питну воду та санітарні послуги як право людини, що має істотно важливе значення для повноцінного життя та повного здійснення всіх прав людини». Кожна людина без будь-якої дискримінації наділена правом на доступ до достатніх обсягів безпечної, прийнятної та фізично та економічно доступної води для особистих та побутових потреб, що включає воду для пиття, особистої санітарії, прання, приготування їжі та особистої та господарської гігієни.

Номер слайду 10

Люди залишаються без доступу до безпечної води з багатьох причин. Нижче наведено деякі підстави для дискримінації, за якими певні категорії людей опиняються в особливо несприятливому становищі, коли це стосується доступу до води: стать та гендер; расова та етнічна приналежність, віросповідання, народження, каста, мова та національність; обмежені можливості, вік та стан здоров'я; майновий стан, форма землеволодіння, статус резидента, економічний та соціальний статус; інші фактори, такі як погіршення стану навколишнього середовища, зміна клімату, зростання населення, конфлікти, вимушене переміщення та міграційні потоки.

Номер слайду 11

Факти2,1 мільярда людей живуть без доступу до безпечної води у домашніх умовах. У чверті початкових шкіл по всьому світу відсутня система питного водопостачання і учні споживають воду з незахищених джерел або не мають змоги вгамувати спрагу. Понад 700 дітей віком до п'яти років щодня гинуть від діареї, яка пов'язана зі споживанням небезпечної води та поганими санітарними умовами.

Номер слайду 12

Факти80 відсотків людей у світі, яким доводиться використовувати воду з небезпечних чи незахищених джерел, мешкають у сільській місцевості. Жінки та дівчатка відповідальні за збирання води у 8 із 10 домогосподарств, які проживають у будівлях без водопостачання. Понад 800 жінок гинуть щодня через ускладнення під час вагітності та пологів. Для 68,5 мільйона людей, які були змушені залишити свої будинки, доступ до систем безпечного водопостачання є вкрай скрутним.

Номер слайду 13

Факти. Близько 159 мільйонів людей здійснюють збирання води для пиття з поверхневих джерел, наприклад ставків та струмків. Близько чотирьох мільярдів людей — приблизно дві третини світового населення — зазнають сильного дефіциту води протягом як мінімум одного місяця на рік.style.font. Stylestyle.font. Weightstyle.text. Decoration. Underlinestyle.font. Stylestyle.font. Weightstyle.text. Decoration. Underline

Номер слайду 14

Факти та цифри. До 2030 року 700 мільйонів людей по всьому світу можуть зазнати переміщень через гострий дефіцит води. Як правило, більш заможні люди отримують послуги, пов'язані з водопостачанням, санітарією та гігієною, (часто) за низькою вартістю, у той час як бідне населення платить набагато вищу ціну за послуги такої самої або нижчої якості.

Номер слайду 15

Факти. Стійкі водопостачання та санітарія можуть щорічно запобігти загибелі понад 360 000 новонароджених дітей. До 2040 року глобальний попит на енергетичні ресурси, згідно з прогнозами, збільшиться більш ніж на 25%, а попит на воду більш ніж на 50%. Діти несуть контейнер з водою до Джоухара, Сомалі. ФОТО: ООН/Тобін Джонс

Номер слайду 16

Факти4,5 млрд осіб не мають доступу до основних послуг у галузі санітарії (ВООЗ/ЮНІСЕФ, 2017 рік)Нестача води впливає на 40 відсотків населення планети (ВООЗ)90 відсотків стихійних лих пов'язані з водою (МСУОБ)80 відсотків стічних вод перебувають у навколишньому середовищі без адекватної обробки (ЮНЕСКО, 2017)

Номер слайду 17

ВОДА – одна із найрозповсюдженіших сполук на планеті: Моря і океани Річки і озера. Льодовики. Атмосфера. Мінерали. Живі організми

Номер слайду 18

МОРЯ І ОКЕАНИ - 1,4 млрд. км³ЛЬОДОВИКИ - 30 млн. км³

Номер слайду 19

РІЧКИ, ОЗЕРА - 2 млн. км³

Номер слайду 20

АТМОСФЕРА - 14 тис. км³

Номер слайду 21

Номер слайду 22

ЛЮДИНА Вміст води в органах людського організму: Головний мозок – 81%Спинний мозок – 75%Нирки – 82%Серце – 79%М’язи – 75%Легені – 79%Печінка – 70%Скелет – 46%Плазма крові – 92%Слина – 99%Шлунковий сік – 99,5%

Номер слайду 23

Вікторина. Найдовша річка у світі – це Ніл2. Найповноводніша річка планети - це Амазонка3. Найбільший океан – це Тихий4. Найменший океан – це Північний Льодовитий5. Материк, у якому міститься 80% прісної води нашої планети - це Антарктида6. Як називається водна оболонка Землі? (гідросфера) 7. Якби всі льодовики розтанули, то скільки метрів піднявся б рівень Світового океану? (на 10 метрів)

Номер слайду 24

8. Скільки тонн води містить хмара об'ємом 1 км3? (2 000 тонн)9. Яку температуру кипіння має вода при тиску 760 мм.рт.ст.? (100° C)10. При якій температурі кипить вода в автоклавах? (200° C)11. При якій температурі кипить вода на висоті 7 134м? (около 70° C)12. Яка температура води у великих озерах взимку на глубині? (4° C)13. Какова р. Н чистої води при 25° C? (р. Н = 7)14. Какова р. Н питної води? (р. Н = 6,5 – 8, 5)

Номер слайду 25

15. Які зв'язки утворюються між молекулами води? (водневі)16. Які речовини називаються гідрофільними? (ті, що добре розчиняються у воді; наприклад, глюкоза, цукор)17. Скільки води в организмі людини? (70 %)18. Скільки днів людина може прожити без води? (8-10 днів)… Втрата 10% води призводить до самоотруєння, а 21% – до смерті.19. Назвіть функції, які виконує вода в організмі людини та тварин? (розчинник, транспортну, теплорегуляція, бере участь у реакціях гідролиза)20. Які функції виконує вода в організмі рослин? (розчинник, транспортна, транспірація, бере участь у реакції фотосинтеза)

Номер слайду 26

Водойми України. Буцький каньйон. Озеро Синевир

Номер слайду 27

озеро Сасик

Номер слайду 28

водоспад Шипіт

Номер слайду 29

ГІМН ВОДІ«Вода, в тобі немає ні смаку, ні кольору, ні запаху, тебе неможливо описати, тобою насолоджуються, не знаючи, що ти таке. Не можна сказати, що ти необхідна для життя: ти саме життя. Ти наповнюєш нас радістю, яку не пояснити нашим відчуттям. З тобою повертаються до нас сили, з якими ми вже попрощалися. З твоєї милості в нас знову починають вирувати висохлі джерела нашого серця. Ти найбільше багатство на світі…»Антуан де Сент-Екзюпері

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.5
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
4.5
Загальна:
4.5
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Федорович Наталія
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
  2. Кравцова Натали
    Робота на високому рівні! Дякую за допомогу!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Біологія, Презентації
Додано
23 березня 2023
Переглядів
5686
Оцінка розробки
4.5 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку