Презентація "Всеволод Нестайко. «Тореадори з Васюківки». Захопливий сюжет пригодницької повісті. ТЛ: повість"

Про матеріал
Мета: ознайомити учнів з життєвим і творчим шляхом В. Нестайка; розпочати роботу щодо аналізу його пригод¬ницького твору, виявити ідейно-тематичну спрямованість твору, особливості назви; розвивати вміння толерантно і аргументовано доводити свою думку, відстоювати влас¬ну позицію; узагальнювати, порівнювати, робити власні висновки, формувати естетичні смаки школярів; виховувати почуття пошани до творчості В. Нестайка, позитивних рис характеру; інтерес до наслідків власної праці; формувати соціальну, комунікативну компетентності.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сьоме лютого. Класна робота

Номер слайду 2

Всеволод Нестайко. «Тореадори з Васюківки». Захопливий сюжет пригодницької повісті. ТЛ: повість

Номер слайду 3

{F5 AB1 C69-6 EDB-4 FF4-983 F-18 BD219 EF322}Я пишаюся, що не вийшов із дитинства і зберіг дитячу душу. Це підтримує мене в нашому жорстокому світі і дає сили творити. Всеволод Нестайко

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Все почалося з того, що якось на початку шістдесятих років минулого століття Всеволод Нестайко поїхав із групою київських письменників і журналістів на полювання. А ввечері до багаття мисливців прибився сільський хлопчик на ймення Ява, дуже самостійний і меткий. А незадовго до цього художник Василь Євдокименко, який проілюстрував чимало книжок Всеволода Нестайка і який постійно жив у місті Острі на Чернігівщині, розповів письменнику історію про двох місцевих хлопців, котрі заблудилися у колгоспній кукурудзі. Вони блукали в ній цілий день, аж поки надвечір у селі не заговорило радіо, на звук якого вони й вибралися із кукурудзяного полону.

Номер слайду 7

Саме в оповіданні „Пригода в кукурудзі” вперше з’явилися на світ Ява Рень і Павлуша Завгородній. Трохи згодом В. Нестайко написав про них ще одне оповідання „Тореадори з Васюківки”. Ява і Павлуша були настільки жвавими, так і просилися в нові пригоди, що буквально примусили письменника написати про них цілу повість „Пригоди Робінзона Кукурузо”, яка вийшла у 1964 році. Успіх книжки був просто фантастичним і письменник вирішив написати продовження. У 1966 році вийшла друга повість про Яву і Павлушу — „Незнайомець з тринадцятої квартири”, а в 1970 — ще одна, „Таємниця трьох невідомих”. Разом повісті склали славнозвісну трилогію „Тореадори з Васюківки”, яка вперше побачила світ окремим виданням у 1973 році і з того часу постійно перевидається і перекладається багатьма мовами.

Номер слайду 8

{F5 AB1 C69-6 EDB-4 FF4-983 F-18 BD219 EF322}Герої трилогії Ява і Павлуша на перший погляд звичайнісінькі бешкетники, але хлопці просто активні, а тому часто помиляються і потрапляють у кумедні ситуації.

Номер слайду 9

{F5 AB1 C69-6 EDB-4 FF4-983 F-18 BD219 EF322}Васюківські тореадори завжди мають благородні наміри. Вони, обмірковуючи вчинене, усвідомлюють свої помилки й намагаються більше їх не повторювати, хоча одразу ж із позиції доброго наміру вигадують і знову здійснюють нову „авантюру”. Але ж вони ростуть, набираються досвіду, стають іншими, кращими. Вони починають подобатись читачу і стає радісно і весело у їхній компанії, бо читаючи книгу ти непомітно для себе потрапляєш на її сторінки і тобі видається, що все це відбувається з тобою.

Номер слайду 10

Теорія літератури. Повість – невеликий за обсягом, розповідний прозовий твір, що має одну сюжетну лінію, головних та другорядних персонажів. Глибоко аналізується одна чи декілька проблем. Пригодницька повість - це розповідний прозовий твір, у якому описуються незвичайні або небезпечні події, сюжет розвивається швидко, є інтрига, діють яскраві персонажі.

Номер слайду 11

Прочитайте розділ перший повісті (частина перша) і виконайте завдання. • Чому глава твору починається зі знайомства не з хлопцями, а сваркою діда Варави?• Чим пояснити благородність ідеї проведення хлопцями метро під свинарником?Що цікавого ми дізналися про родину Вані? {F5 AB1 C69-6 EDB-4 FF4-983 F-18 BD219 EF322}Батько грає на скрипці, дід — мисливець, мати — депутат райради, ланкова кукурудзоводів

Номер слайду 12

- Як бугай Петька налякав дачника?- Через що хлопці посварилися і навіть побилися?Чому хлопці вирішали стати тореадорами? Чим закінчилося їх тренування з коровою Контрибуцією?Що для вас здалося смішним і чому? Які риси характеру виявилися у героїв у цьому розділі?

Номер слайду 13

Словникова робота. Авантюрист – шукач сумнівних, ризикованих пригод,пройдисвіт. Буцегарня – в’язниця . Калабаня – велика яма з водою. Льоха – свиня. Райрада – районна рада, місцевий орган управління. Реманент – інвентар. Тореадор – це людина, яка змагається на арені з биком, використовуючи при цьому різноманітні трюки. 

Номер слайду 14

Прийом «Мікрофон»1. Що вам найбільше сподобалось на уроці? 2. Як ви оцінюєте поведінку героїв? 3. Чи хотіли б ви мати за друзів таких хлопців, як Ява і Павлуша? Чому?

Номер слайду 15

Домашнє завдання. Опрацювати § 27-30, сторінки 95-108. Дати відповіді на питання с. 108, прочитати 9 розділ, записати в зошит незрозумілі слова.   Прочитайте за ролями уривки, у яких ідеться про наслідки будівництва«метро» та про врятування Собакевича (художнє читання).

pptx
Додано
22 лютого
Переглядів
265
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку