Презентація "Вторинна кардіопатія серця"

Про матеріал
Вторинна кардіопатія — недуга, що виявляється на тлі інших порушень здоров’я людини. Найбільшу небезпеку в даній ситуації для неї представляють наступні патології: пневмонія і бронхіальна астма, всі види міокардитів і ендокардит.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вторинна Кардіопатія Серця. Комплекси вправ для профілактики та реабілітації

Номер слайду 2

Кардіопатія — це серцева хвороба неінфекційного характеру, найчастіше характеризується тим, що в розвитку серцевого м’яза (міокарда) виникають які-небудь порушення. Часто ці порушення викликані запальними процесами, що йдуть у міокарді.Іноді цей термін (кардіопатія) може бути використаний при діагностуванні у дитини серцевих відхилень невиявленої етіології, крім того, в медицині розрізняється кардіопатія декількох видів.

Номер слайду 3

Вторинна кардіопатія — недуга, що виявляється на тлі інших порушень здоров’я людини. Найбільшу небезпеку в даній ситуації для неї представляють наступні патології: пневмонія і бронхіальна астма, всі види міокардитів і ендокардит. Проте цей тип кардіопатії найбільш простий в діагностиці, оскільки хворіє дитина вже перебуває під лікарським наглядом, а значить, хвороба буде швидко помічена і вилікувана.

Номер слайду 4

Можна виявити кілька факторів виникнення кардіопатії:спадковість;вірусні, бактеріальні, грибкові збудники захворювань;аутоімунні порушення;ідіопатичний фіброз, тобто заміщення тканин м’язів з’єднувальними волокнами.

Номер слайду 5

Ознаки захворювання Необхідно звертати увагу на загальний стан, самопочуття, скарги і поведінку. Симптомами кардіопатії можуть служити:безпричинна слабкість, швидка стомлюваністьпочастішання пульсу (симптоми тахікардії) при навіть незначних фізичних навантаженняхскарги на біль і тяжкість в області серця, задишка, набрякиблідість шкірних покривів з характерною синюшністю в області носогубного трикутниканапади кашлю на тлі відносного задовільного самопочуттяпри дослідженні відзначаються шуми в серці у дитини.

Номер слайду 6

Вчасно невиявлена кардіопатія призводить до порушень роботи серця і поганого постачання організму кров’ю і киснем.

Номер слайду 7

При виявленні кардіопатії лікар накладає на спосіб життя дитини серйозні обмеження:не можна грати в активні, спортивні ігри;піддавати малюка сильним фізичним і психологічним навантаженням. Якщо дотримуються всі призначення лікаря і ведеться правильний спосіб життя, прогноз захворювання сприятливий. Деякі види кардіопатії навіть не потребують медикаментозного лікування..

Номер слайду 8

При кардіопатії повне одужання, на жаль, неможливо. Саме тому серце потрібно буде оберігати все подальше життя, інакше розвиток захворювання здатне призвести до гострої серцевої недостатності і летального результату.

Номер слайду 9

Профілактика. Для профілактики кардіопатії необхідно:добре висипатися;повноцінно харчуватися;помірно займатися спортом і фізкультурою;не піддавати дитину сильних стресів і переживань;вчасно відвідувати дитячого лікаря і повідомляти йому про всі тривожних симптомах, строго слідувати всім рекомендаціям фахівця. АЛЕ попередити кардіопатію не можна, це вроджене захворювання.

Номер слайду 10

Якими повинні бути вправи для людей з вторинною кардіопатією серця ?Гімнастичні вправи повинні бути простими, вони не повинні пред’являти підвищені вимоги до нервової і серцево-судинної системи, особливо в першій половині лікування.1. Вправи слід робити повільно, ритмічно, в спокійному темпі, без зусилля і напруги.2. Необхідно широко використовувати дихальні вправи, поєднуючи чергуючи їх з гімнастичними.3. Не слід застосовувати фізичних вправ, що вимагають значних зусиль! Для хорошого самопочуття достатньо приділити на зарядку 20-30 хв. в день, 5 разів на тиждень. Інтервали між вправами повинні бути від 1-1.5 хв. Заняття слід проводити обов’язково під наглядом лікаря або інструктора.

Номер слайду 11

Вправи для оздоровлення серця. У положенні стоячи: кругові рухи руками, поперемінні підйоми рук, помахи в сторону. Рухи тулубом: нахили в бік, вниз, кругові рухи тазом, а потім верхньою половиною тулуба. Почергове піднімання колін з приведенням їх до живота. Помахи ногами вперед і в сторону, рукою триматися за спинку стільця або іншу опору. Кожну вправу потрібно спочатку виконувати по 3 рази в кожну сторону, поступово підвищуючи кількість повторів до 5 – 8.

Номер слайду 12

Лікувальна фізкультура для поліпшення кровообігу в міокарді може складатися з таких вправ: Обертання руками по колу великого діаметру в положенні стоячи. Гантелі вагою від 500 г (альтернатива – поліетиленові пляшки з водою) піднімають, згинаючи руки в ліктях у напрямку знизу-вгору до плечей. Опущені руки з гантелями піднімають знизу до рівня плечей, після освоєння зводять над головою. Віджимання, починаючи з 5 разів від стіни. Руками упор на рівні плечей. У міру тренованості поступово висота упора повинна знижуватися. Дихання не затримувати. Присідання на комфортному рівні.

Номер слайду 13

Для відновлення нормальної роботи серцевого м’яза при наявності патології серця і судин одним з варіантів є такий комплекс: Підготовчий етап – кругові рухи гомілковостопними суглобами в положенні сидячи, підйом на шкарпетки і руху колінами стоячи, обертання тазом по колу і нахили тулуба в сторону. Кожна вправа повторюється по 8 разів в обидві сторони. Ходьба на внутрішній, зовнішній стороні стопи. Потім ходьба на місці або прогулянка на природі від 15 хвилин. Поступово можна додати високе піднімання колін або рух в півприсіді. Заключний етап – 10 хвилин відновлює дихання.

Номер слайду 14

Комплекс вправ 2: Вихідне положення (В.п.) - руки на поясі, стоячи над сидінням стільця. Відводимо руки в сторони - вдих, повертаємо руки на пояс - видих. В.п. - таке ж. Руки піднімаємо вгору і вдих, нахил уперед - робимо видих. В.п - стоячи, руки перед грудьми. Відводимо руки в сторони - вдих, вихідне положення - видих. В.п - стоячи біля стільця. Присісти - зробити видих, встати - зробити вдих. В.п - сидячи, праву ногу зігнути - бавовна, повертаємося в в.п. Те ж виконати з лівою ногою. В.п - сидячи на стільці. Не затримувати дихання, присісти попереду стільця, потім повернутися у вихідне положення. В.п - те ж, ноги випрямлені, руки вперед. Ноги згинаємо в колінах, руки ставимо на пояс, потім повернутися у вихідне положення. В.п - стоячи. Праву ногу відводимо назад, руки вгору - вдих, вихідне положення - видих. Повторити для лівої ноги. В.п - стоячи, руки на пояс. Здійснити нахили вправо і вліво. В.п - стоячи, руки перед грудьми. Відводимо руки в сторони - вдих, вихідне положення - видих. В.п - стоячи. Відводимо праву ногу і руку вперед. Те ж з лівою ногою. В.п - стоячи, руки вгорі. Присіли, потім повернулися у вихідне положення. В.п - таке ж, руки вгорі, пензлі в замку. Здійснюємо обертання тулуба. В.п - стоячи. Зробити крок лівою ногою вперед - руки вгору, повернутися в в.п. Повторити для правої ноги. В.п - стоячи, руки перед грудьми. Здійснити повороти вліво і вправо з розведенням рук. В.п - стоячи, руки до плечей. Виконати почергове випрямлення рук. Ходьба на місці.

Номер слайду 15

Медики також рекомендують такі вправи для серця: Піднятися на носочки і ходити з дуже високим підняттям колін. Ноги знаходяться на рівні ширини плечей. Руки піднімаються догори, зчепивши при цьому руки в замок. При нахилі корпусу вправо – права нога відводиться вправо. Нахил прагнути виконувати якомога глибше. Повторити ті ж рухи в ліву сторону. Виконувати 8-9 разів, не забуваючи контролювати дихання.

Номер слайду 16

Висновок. Отже, помірні фізичні навантаження були і залишаються найкращим способом профілактики ВКС. При складанні плану вправ необхідно раціонально оцінити стан своєї підготовки, щоб уникнути травм і швидше адаптувати серце до інтенсивної роботи. Дуже важливо не допускати перевтоми і працювати в ритмі, що відповідає віковим нормам.

Номер слайду 17

Список використаної літератури1. Буряк, В. Н. Классификационные критерии, клиникопатогенетические аспекты и роль диффузного нетоксического зоба в генезе метаболической кардиомиопатии в детском возрасте / В. Н. Буряк, Е. С. Мурашко // Международный журнал педиатрии, акушерства и гинекологии. – 2012. – № 2 (2). – С. 75-80. 2. Волосовець, О. П. Оптимізація метаболічної терапії вторинної кардіоміопатії у дітей / О. П. Волосовець, С. П.  Кривопустов, Ю. О. Марценюк // Здоровье ребенка. – 2010. – № 2 (23). – С. 28-31. 3. Леонтьева, И. В. Миокардиодистрофия у детей и подростков / И. В. Леонтьева, С. Е. Лебедькова // М.: Медицина, 2010. – 75 с.4. Марушко, Ю. В. Вміст n-термінального мозкового натрійуретичного пептиду і толерантність до фізичного навантаження у дітей із вторинними кардіоміопатіями та корекція виявлених змін препаратом Агвантар / Ю. В. Марушко, Т. В. Гищак, О. В. Хомич // Современная педиатрия. – 2015. – № 2 (66). – С. 62-66. 5. Марушко, Ю. В. Досвід застосування левокарнітину при вторинній кардіоміопатії у дітей / Ю. В. Марушко, Т. В. Гищак, Т. В. Марушко // Наук.- практ. журнал «Ліки України плюс». – 2016. – № 1 (26). – С. 24-28.6. Марушко, Ю. В. Проблема діагностики і корекції зниженої толерантності до фізичного навантаження у дітей шкільного віку / Ю. В. Марушко, Т. В. Гищак // Современная педиатрия. – 2014. – № 7 (63). – С. 12-16. 7. Серцево-судинні захворювання у віковому аспекті: особливості діагностики та лікування. Лекції Української кардіологічної школи ім. М. Д. Стражеска / За ред. В. М. Коваленка. – Київ, 2011. – 211 с.

pptx
Додано
11 квітня 2020
Переглядів
3010
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку