Презентація "Введення та виведення даних" Python

Про матеріал
Презентація до уроку " "Введення та виведення даних", на прикладі використання мови програмування Python, за підручником Й. Ривкінд Розглянемо, на прикладі програми, способи введення та виведення даних; типи даних та типи результатів математичних операцій; використання констант.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Введення та виведення даних

Номер слайду 2

Для введення даних використовується поле. У ході виконання проєктів можна вводити дані та виводити результати. Для виведення результатів можна використовувати поле, напис, вікно повідомлень

Номер слайду 3

Створимо проєкт, у якому обчислюється сума двох довільних чисел. Математична модель проєктувхідні дані: два довільних числа х і у;кінцеві результати: їх сума z;формули: z = x + y. Використаємо в цьому проєкті два поля, у які користувач під час виконання проєкту вводитиме доданки (вони можуть бути як цілі, так і дробові), напис для виведення значення суми і кнопку, після вибору якої відбуватиметься додавання введених у поля чисел і виведення суми в напис

Номер слайду 4

Номер слайду 5

У мові програмування Python змінним відповідають значення певного типу. Тип визначає:які значення може набувати відповідна змінна;які операції над значеннями можна виконувати;який обсяг оперативної пам’яті комп’ютера буде виділено для зберігання даних цього типу.

Номер слайду 6

У мові Python задачі з уведенням даних і виведенням результатів можуть бути розв’язані без створення графічного інтерфейсу користувача. Для введення даних під час виконання проєкту в команді присвоювання використовують функцію input(‘<текст>’).

Номер слайду 7

x = float(input(‘Уведіть перший доданок: ’))у вікно середовища IDLE буде виведено текст, що міститься в дужках у лапках;користувачу потрібно ввести значення першого доданка з клавіатури та натиснути клавішу Enter;уведене значення першого доданка (цілого або дробового) буде сприйнято як текст, функцією float буде переведено в число, і це число присвоюється змінній х.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Ви вже знаєте, що в проєктах в арифметичних виразах використовуються такі знаки арифметичних операцій:+ додавання; – віднімання; * множення; / ділення.

Номер слайду 10

Тип результатів арифметичних операцій над числами. Тип результату обчислення значень арифметичних виразів у мові Python залежить від типу величин, що є операндами в цьому виразі. Так, якщо обидва операнди є величинами цілого типу, то в результаті їх додавання, віднімання та множення отримаємо значення цілого типу. Якщо хоча б один з операндів дійсного типу, то і результат виконання названихоперацій буде також дійсного типу. Результат ділення величин як цілого, так і дійсного типу завжди є дійсним числом.

Номер слайду 11

Використання в проєкті констант (постійних величин)У проєкті, крім змінних, можна використовувати константи (постійні величини). Створимо проєкт, у якому потрібно обчислити масу сосни, якщо відомий її об’єм. Побудуємо математичну модель для цього проєкту:вхідні дані: об’єм сосни V;кінцеві результати: маса сосни m;формули: m = p* V, де p – густина сосни – константа, що дорівнює 520 кг/м3.

Номер слайду 12

Вважатимемо, що в проєкті значення об’єму вводитиметься в кубічних метрах у полез іменем entry, а значення маси виводитиметься в кілограмах у напис з іменем label. Тоді відповідний фрагмент проєкту виглядатиме так: P = 520v = float(entry.get())m = P * vlabel[‘text’] = str(m)

pptx
До підручника
Інформатика 8 клас (Ривкінд Й.Я., Лисенко Т.І., Чернікова Л.А., Шакотько В.В.)
Додано
12 березня
Переглядів
102
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку