Презентація "Взаємодія людини і природи в умовах глобальної екологічної кризи"

Про матеріал

Презентація "Взаємодія людини і природи в умовах глобальної екологічної кризи" складається з таких розділів:

Вступ

1. Сутність глобальної екологічної кризи

2. Взаємодія людини і природи в умовах глобальної екологічної кризи

3. Наслідки екологічної кризи в Україні

Висновки

Рекомендоване для перегляду відео

Список використаних джерел

Силка на відео:

Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Взаємодія людини і природи в умовах глобальної екологічної кризи»Підготовлено:студенткою 31-А групи. Лепугою Оксаною Вікторівною. Перевірено: Кратко Ольгою Вікторівною. Міністерство освіти і науки України. Кременецька обласна гуманітарно-педагогічна академія ім. Тараса Шевченка. Кременець 2017ІНДЗ із екологіїна тему:

Номер слайду 2

Зміст Вступ 1. Сутність глобальної екологічної кризи 2. Взаємодія людини і природи в умовах глобальної екологічної кризи 3. Наслідки екологічної кризи в Україні Висновки Рекомендоване для перегляду відео Список використаних джерел

Номер слайду 3

Впровадження у виробництво найновіших досягнень науки і техніки, поява нових технологій, енергоджерел і матеріалів призвели до революційних змін у житті суспільства. Людство вступило в епоху науково-технічної революції, що посилило антропогенний вплив на природу. Цей вплив має суперечливий характер. У ньому переплітаються позитивні й негативні явища. Вступ. У даній презентації ми розкриємо принцип взаємовідносин людини і природи в умовах глобальної екологічної кризи.

Номер слайду 4

1. Сутність глобальної екологічної кризи

Номер слайду 5

Екологічна проблема (криза) — це зміна природного середовищ, що веде до порушення структури і функціонування природних систем (ландшафтів) і призводить до негативних соціальних, економічних та інших наслідків.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Екологічні кризи за призначенням

Номер слайду 8

Екологічні кризи за об’єктною визначеністю. Кваліфікується на підставі виявлення саме того об’єкту, на який впливає дана криза. Наприклад, це ті біологічні види, що зникають в результаті екологічної кризи. В умовах глобальної екологічної кризи таким видом стала людина. 

Номер слайду 9

Екологічні кризи за ієрархічним статусом. Розподіл відповідно до того, екологічні системи якого рівня організації живого - від простих і до глобальної екосистеми - біосфери - охоплені кризовими явищами. Системи більш високого ієрархічного статусу більшою мірою або навіть суттєво впливають на все живе, включно і на людину. 

Номер слайду 10

Екологічні кризи за здійснюваним ефектом

Номер слайду 11

2. Взаємодія людини і природи в умовах глобальної екологічної кризи

Номер слайду 12

Природа в широкому розумінні - це весь світ у багатогранності його форм, тобто в цьому плані людина є частиною природи, у вужчому розумінні - сукупність натуральних умов існування людського суспільства.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

В XX ст. людина проклала нові шляхи переміщення енергії і речовини в географічній оболонці, подекуди значною мірою порушивши екологічну рівновагу. Величезні масштаби змін, що їх вносить сучасна людина в природні умови на Землі, передбачив ще на початку сторіччя видатний учений В. І. Вернадський.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

В природі денудація (руйнування) гранітних скель відбувається зі швидкістю 1 м за 6 тис. років, а людина з допомогою спрямованих вибухів і сучасної техніки змінює рельєф, миттєво

Номер слайду 17

Тільки за один рік людина при оранці полів, будівельних і гірничих роботах…

Номер слайду 18

Щорічно з надр Землі добувається більше елементів, ніж включається в біологічний кругообіг: кадмію — в 160 разівртуті — 110свинцю — 35миш'яку, фтору — 15урану — 6олова — 5міді — 4молібдену — в З рази

Номер слайду 19

3. Наслідки екологічної кризи

Номер слайду 20

Глибокі зміни природного середовища під впливом господарської діяльності порушують рівновагу, що склалася за тривалий період його природного розвитку. В багатьох регіонах земної кулі подібні зміни призвели до забруднення середовища, зникнення багатьох видів рослин і тварин, виникнення антропогенних "бедлендів" тощо.

Номер слайду 21

Добрива і селекція себе вичерпали. В США зменшуються і збори кукурудзи та інших зернових. Припинився ріст урожаїв у Японії та в Китаї. Країни — колишні республіки СРСР продовжують безпрецедентні закупки зерна.

Номер слайду 22

Головний фундамент життя - ґрунти - всюди на Землі деградують, зменшуються за площею. Не менш драматична ситуація з водою. В засушливих зонах води не вистачає так само, як і хліба. Швидкими темпами винищуються ліси. Наприклад, тропічні ліси зменшуються щосекунди на площу футбольного майданчика. За таких темпів у Південній Америці та Африці цих лісів не залишиться вже через 40—50 років.

Номер слайду 23

Знищення лісів призводить до ерозії ґрунтів, планетарних змін клімату, патологічних змін в рослинному і тваринному світі. В Європі під загрозою зникнення перебувають дві третини птахів, третина метеликів, більше половини рептилій та земноводних. Якщо на початку століття зникав один вид тварин за рік, то зараз один вид тварин зникає щоденно. І цей процес прискорюється.

Номер слайду 24

Глобальною є проблема відходів. У широкому розумінні відходи — це все те, що людина викидає на планету в результаті господарювання, одержання енергії та всієї життєдіяльності. Це — вихлопні гази автомобілів, нечистоти промисловості і сільського господарства, побуту,, дим та гази з труб. Лише вуглекислого газу в атмосферу щоденно викидається 5 млрд. т — по тонні на кожну людину. До відходів слід віднести і нафтові плями, згубні для життя океанів. На кожен квадратний кілометр океанської площі припадає 17 т різних відходів суші. Відходами є й важкі метали та отруйні речовини, які насичують ґрунт, повітря, воду і харчопродукти.

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Особливе занепокоєння викликає проблема, для якої не існує кордонів - глобальні зміни клімату. Викиди в атмосферу різних газів створюють парниковий ефект, знищують навколо планети озоновий шар. Наслідком цього є всесвітнє потепління - середня глобальна температура в Північній півкулі за останні 100 років підвищилась на 0,5 °С. Якщо така тенденція збережеться, найближчим часом почнеться танення льоду в Арктиці.

Номер слайду 27

Втручання людини у природні процеси різко зростає і може спричиняти зміну режиму ґрунтових і підземних вод у цілих регіонах, поверхневого стоку, структури ґрунтів, інтенсифікацію ерозійних процесів, активізацію геохімічних та хімічних процесів у атмосфері, гідросфері та літосфері, зміни мікроклімату тощо. Висновки. Вплив людини на біосферу зводиться до чотирьох головних форм:1. Зміна структури земної поверхні 2. Зміна складу біосфери, кругообігу і балансу тих речовин, які її складають 3. Зміна енергетичного, зокрема теплового, балансу окремих регіонів земної кулі і всієї планети4. Зміни, які вносяться у біоту (сукупність живих організмів)

Номер слайду 28

Рекомендоване для перегляду відео

Номер слайду 29

Список використаних джерел: Екологічні проблеми: взаємовідносини суспільства і природи - http://osvita.ua/vnz/reports/ecology/18961/Екологічні проблеми світу - http://referat-ok.com.ua/ekologiya/ekologichni-problemi-svitu Філософські аспекти взаємовідносин людини і природи в умовах глобальної екологічної кризи - https://www.br.com.ua/referats/Ecologiya/33354-4.html Основні наслідки екологічної кризи - http://www.eco-live.com.ua/content/book/75-osnovnі-naslіdki-ekologіchnoї-krizi. Екологічна криза сучасності - http://ua-referat.com/Екологічна_криза_сучасностіІсторичні етапи взаємодії суспільства й природи та їх екологічні особливості - http://ecology0564.blogspot.com/2013/04/1_1464.htmlІсторичні етапи взаємодії суспільства і природи - http://subject.com.ua/textbook/ecology/11klas/8.html

Номер слайду 30

Дякую за увагу!Презентацію підготувала: Лепуга Оксана Вікторівна. Презентацію перевірила: Кратко Ольга Вікторівна

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Скоробагата Людмила Володимирівна
    Дякую за роботу! Використовую.Бажаю подальшої творчості.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Мельник Людмила Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Kus_ Yaroslava_
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
1 червня 2018
Переглядів
29863
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку