Презентація "Взаємозв’язок рекреаційної географії з іншими науками"

Про матеріал
Презентація "Взаємозв’язок рекреаційної географії з іншими науками". Є додатковим матеріалом для вивчення відповідної теми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Взаємозв’язок рекреаційної географії з іншими науками Підготувала: Шестопал О. А.

Номер слайду 2

Вступ Рекреаційна географія, як науковий напрям в економічній і соціальній географії, набуває все більшого значення. Рекреаційна географія займається вивченням умов формування, розвитку та розміщення територіально-рекреаційних комплексів (ТРК) та систем організації діяльності людей поза робочим часом, зокрема географією відпочинку (лікувально-оздоровчими системами) і туризму в різних регіонах і країнах світу.

Номер слайду 3

Рекреаційна географія має широкі зв’язки з системою географічних наук

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Економічна географія розглядає рекреаційну діяльність як елемент господарської системи, як галузь економіки, вивчає вплив рекреації на територіальну структуру господарства країни (району). Економічна географія обґрунтовує місткість рекреаційних районів, визначає оптимальну ступінь інтенсивності використання території, вирішує питання міжгалузевої «конкуренції» в районах розвитку туризму.

Номер слайду 8

Рекреаційна географія спирається на результати досліджень певних розділів економічної науки, які вивчають споживчі види людської діяльності як складову частину всього суспільного відтворення. Важливість наукового співробітництва з економікою зумовлена тим, що саме економічні можливості суспільства визначають масштаби та структуру організації рекреаційної діяльності, розвиток її матеріально-технічної бази, регулюють співвідношення між рекреаційними потребами та сукупністю вироблених рекреаційних товарів і послуг.

Номер слайду 9

Географія населення розглядає вплив рекреаційної діяльності на систему розселення. Відомо, що туризм перетворився на істотний містоутворюючий фактор сучасності. Географія населення вивчає рекреаційні потоки - як своєрідні «міграції» населення

Номер слайду 10

Фізична географія займається оцінкою природних рекреаційних ресурсів, визначає стійкість природних комплексів (ландшафтів) до рекреаційних навантажень, вивчає такі важливі властивості природних комплексів як їх рекреаційну комфортність та місткість. Крім того, фізична географія розробляє питання, пов'язані з охороною природи в зв'язку з розвитком рекреації, у т.ч. питання підтримання стійкості живої природи в умовах масового туризму.

Номер слайду 11

Рекреаційна географія має міцні зв'язки з такими науково-прикладними дисциплінами як районне планування і містобудівництво, які в процесі планувальних і проектних робіт вирішують проблеми територіального планування та організації місць відпочинку тощо.

Номер слайду 12

Медична географія вивчає вплив природного середовища і регіональних умов проживання, праці й відпочинку на здоров'я і тривалість життя населення, а також географічне поширення окремих хвороб. їй належить визначна роль у вивченні медико-біологічних аспектів рекреаційної діяльності. Особливо важлива роль медичної географії у дослідженні психофізіологічної комфортності відпочинку і туризму, медико-біологічної ефективності рекреації у тому чи іншому районі.

Номер слайду 13

Вивченням проблем рекреаційної діяльності в різних аспектах займаються багато не географічних наук. Рекреаційна географія користується результатами досліджень соціології, соціальної психології, загальної психології та фізіології людини. У цьому плані особливо важливі результати соціологічних досліджень з таких питань, як структура використання вільного часу, обсяг і структура рекреаційних потреб для різних соціальних і вікових груп людей.

Номер слайду 14

Висновки Завдання сучасної рекреаційної географії можна звести до двох головних напрямків. Перший з них - виявлення закономірностей територіальної організації рекреаційного обслуговування як формується Специфічною галузі народного господарства і складових її різних таксономічних рівнів територіально-системних утворень. Другий напрямок - подальша розробка рекреаційної районологіі: дослідження умов і факторів, закономірностей і ознак районообразованія, обгрунтування таксономической системи рекреаційних утворень, складання програми характеристики рекреаційних районів, встановлення істотних ознак їх типології.

Номер слайду 15

Дякую за Увагу!

pptx
Пов’язані теми
Географія, Інші матеріали
Додано
25 жовтня 2022
Переглядів
895
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку