"Життєвий і творчий шлях Григорія Сковороди"

Про матеріал

Матеріал наданий у формі презентації,де розповідається про життєвий і творчий шлях Григорія Сковороди.Презентація надається до 300-річчя з дня народження великого українського філософа і письменника. Матеріал може бути використаний у виховній роботі, при вивченні курсу"Харківщинознавство" і "Географія",8 клас.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Життєвий і творчий шлях. Григорія Сковороди.

Номер слайду 2

Ранні роки життя. Народився. Григорій в містечку Чорнухи Лубенського полку що нині на Полтавщині  в  козацькій  родині Сави та Пелагеї. Батько Сава Сковорода був рядовим козаком, помер наприкінці 1730-х або на початку 1740-х років. У сім років Григорія віддали до чотирирічної дяківської школи в Чорнухах.].

Номер слайду 3

Києво-Могилянська академія. У серпні 1734  року Григорій вступив до. Києво-Могилянської академії  У першому, ординарному класі вивчали українську книжну, польську мови і поступово переходили на латину яка ставала основною в подальших класах, також вивчали церковнослов’янську. У 1735—1738 роках Григорій Сковорода продовжив навчання в наступних граматичних класах, вивчав латинську мову, твори ,написані цією мовою. Далі були класи поетики та риторики, а у 1739—1740 роках Григорій починає вчити грецьку, німецьку мови.

Номер слайду 4

Придворна капела (1742-1744)У 1741 році, коли Григорій вчився у класі філософії, він  пройшов конкурсний відбір до придворної капели імператриці Єлизавети Петрівни і поїхав до Санкт-Петербурга. У придворній капелі в Санкт-Петербурзі та Москві виконував партії альта  в операхі літургіях. Григорій співав на коронації Єлизавети в Москві в італійській опері Йоганна Адольфа Гассе . У серпні 1744 року Григорій звільнився в чині «придворного уставника» і повернувся до Києво-Могилянської академії  , щоб завершити курс філософії.

Номер слайду 5

Закордонна мандрівка. У 1745 році закінчивши курс філософії в Києво-Могилянській академії   Григорій Сковорода завербувався до «Токайської комісії з заготівлі вин до царського двору»Наприкінці 1745 р «Токайська комісія…» вирушила з Києва на територію Угорщини За 5 років. Григорій Сковорода побував у Токаї,Пресбурсі,Офені,Відні.

Номер слайду 6

Токай-місто в Угорщині

Номер слайду 7

Переяславський колегіум. У 1750-1751 році переяславський єпископ Никодим Сребницький запросив. Григорія Сковороду працювати учителем поетики  в   колегіумі в Переяславі. Григорій Сковорода підготував свій курс і розпочав заняття. Але через три місяці виник конфлікт зі Сребницьким, якого не вдовольняли методи викладання Григорія. Сковороди і який наполягав на дотриманні старих зразків. Сковорода не погодився змінити написані ним правила для поезії. Єпископ образився, Григорія Сковороду звільнили.

Номер слайду 8

Переяслав. Перея́слав (раніше також Славія,Переяславль. Переславль Руський; у 1943—2019 роках — Переяслав-Хмельницький— місто на сході Київської області України,у Бориспільському районі, місто розташоване над річкою Трубіж, лівою притокою Дніпра. Одне з найдавніших міст. Русі,у джерелах є згадка про це місто-907 рік. 

Номер слайду 9

Харківський колегіум. У1759   року. Григорій Сковорода прийняв запрошення  викладати поетику в Харківському колегіумі. На той час колегіум  був найпередовішим навчальним закладом в усій Україні,Григорій Сковорода викладав тут з ентузіазмом. Однак знову на нього чекав конфлікт. Владика. Йоасаф  Миткевич маючи на меті залишити Сковороду для духовної служби, збирався вмовити його прийняти постриг.  Сковорода відповів: «Невже ви хочете, щоб і я примножив число фарисеїв?». У результаті цього конфлікту влітку 1760 року Сковорода звільнився з колегіуму.

Номер слайду 10

Михайло Ковалинський. Навесні 1762 року Сковорода, приїхавши на кілька тижнів до Харкова, довідався від знайомого протоєрея Петра Ковалинського про його талановитого племінника. Михайла Ковалинського.   Юнак відразу припав йому до душі і тільки через те Сковорода прийняв повторну пропозицію єпископа Йосафа Миткевича  викладати в Харківському колегіумі.  1 вересня 1762 року Григорій Сковорода почав викладати в класі синтаксими, також вів 2-річний курс грецької мови. Але 15 вересня 1762 року знову виник конфлікт і Григорія звільнили.

Номер слайду 11

Трактат: Вхідні двері до доброго християнського життя. Губернатор Слобідсько-Української губернії  Євдоким Олексійович Щербінін  запросив Григорія Сковороду викладати у «додаткових класах»Харківського колегіуму. Для цього Григорій Сковорода написав 1766  трактат «Вхідні двері до доброго християнського життя». 7 липня 1768 р. Сковорода подав прохання про призначення учителем катехізису. Але білгородський єпископ Самуїл Миславський заперечував,щоб курс богослів’я читала світська людина, і тому Григорій. Сковорода звільнився з посади викладача —у квітні 1769 р., і ніколи більше будь-яких посад не займав.

Номер слайду 12

Філософські байки. Після звільнення з Харківського колегіуму Григорій Сковорода  оселився на пасіці на березі річки Лопань в Гужвинському лісі за 10 верст від Харкова і зажив життям пустельника. Тут він почав писати філософські байки (згодом вони увійшли до збірки»Байки Харківські» , Це перша збірка байок в українській літературі) і філософські діалоги (перший з них — «Наркіс. Розмова про те: пізнай себе». "

Номер слайду 13

БАЙКА "ОРЕЛ І ЧЕРЕПАХА"На дубі, що похилився до води, сидів Орел, а поблизу Черепаха проповідувала своїй братії:— Гори воно вогнем оте літання! Покійна наша прабаба, дай боже їй царство небесне, згинула, як видно з переказів, за те, що почала вчитися в Орла сеї гиблої науки. Сам Люципер таке вигадав!…— Слухай-но, дурепо! — обірвав її проповідь Орел.— Не тому загинула премудра твоя прабаба, що літала, а тому що взялася не за свою справу. Літати не гірше, ніж повзати. Сила: Прагнення насолод і слави багатьох збиває у протиприродний стан. Се тим шкідливіше для них буває, чим більша така невідповідність. 

Номер слайду 14

Останні роки життя. В останній рік життя Сковорода проживав у селі Пан-Іванівка  в домі колезького радника  Андрія Івановича Ковалівського, який доводився вітчимом майбутньому засновникові Харківського університету Василеві Каразину. На той час Михайло Ковалинський  після смерті свого покровителя князя Потьомкіна  попав в опалу і проживав у маєтку Хотетово за 25 верст на південь від Орла. . Григорій Сковорода після 19 літ розлуки вирішив його провідати. «Попри далечінь дороги, на вкрай погану погоду й на постійну відразу до цього краю» він вирушив пішки з Пан-Іванівки. Привіз Ковалинському свої твори і прожив у нього 3 тижні. 26 серпня 1794 року, відмовившись від грошей, вирушив назад «в любу Україну, де він дотепер жив і хотів би померти».

Номер слайду 15

Смерть філософа. Вже заходило сонце: останні його проміння пробивалися крізь гущу листя. З рискалем у руці копав Сковорода яму — вузьку, довгу яму. — «Що це, друже Григорію, чим то ти зайнятий?» — спитав господар, підійшовши до філософа. «Пора, друже, закінчити мандрівку! — відповів Сковорода. — І так усе волосся і злетіло з бідної голови від мордування, пора непокоїтися!» «І, брате, дурниця! Досить жартувати, ходімо!» — «Іду! Але я прохатиму тебе попереду, мій добродію, хай тут буде моя остання могила». І пішли в хату. Григорій Сковорода недовго в ній лишився. Він пішов у свою кімнатку, перемінив білизну, помолився Богу і, підложивши під голову свої писані праці і сіру свитку, ліг, зложивши навхрест руки. Довго чекали на нього з вечерею. Сковорода не з'явився. Другого дня вранці до чаю теж, до обіду так само. Це здивувало господаря. Він насмілився увійти до Сковороди, щоб розбудити його; одначе Григорій Сковорода лежав уже холодний закостенілий.

Номер слайду 16

Могила Григорія Сковороди

Номер слайду 17

Музей в СковородинівціНаціональний літературно-меморіальний музей Г. С. Сковороди — музей, присвячений життю та творчості Григорія Савича Сковороди в селіСковородинівка Золочівської селишної громади Богодухівського району Харківської області. Заснований в 1972 році.. Під час російського вторгнення в Україну  6 травня 2022 року музей знищено прямим влучанням російської ракети..

Номер слайду 18

Національний педагогічний університет імені Г. С. Сковороди. Ха́рківський націона́льний педагогі́чний університе́т імені Григорія Сковороди — один з найстаріших педагогічних вишів України. У складі університету 11 факультетів. Здійснюється підготовка фахівців з 54 спеціальностей. Університет має 54 кафедри та понад 600 викладачів. До університету входять низка установ освіти, серед них: 2 інститути, педагогічні коледжі, ліцеї, школи-гімназії, профільні школи.

Номер слайду 19

Пам’ятник Григорію СковородіНа території університету стоїть пам'ятник українському філософу Григорію Сковороді, який було відкрито 28 вересня 2012 року, а зруйновано у ніч на 6 липня 2022 року (близько 00:15) в результаті ракетного удару армії РФ з Бєлгорода. Також було зруйновано приміщення Харківського національного педагогічного університету імені Г. С. Сковороди. Обвалилися три поверхи в центральному корпусі закладу. Також, на місці події загинув 40-річний сторож вишу.

pptx
Пов’язані теми
Географія, Виховна робота
Додано
26 жовтня 2022
Переглядів
232
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку