Презентація "Як риби готуються до зими"

Про матеріал

Презентація "Як риби готуються до зими" до предмету "Я досліджую світ "за автором Гільберг Т.. Тарнавська С., Павич Н..

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Риби починають готуватися до зимової пори з літа – в середині серпня. Риба починає плавати неподалік від берега і багато їсти. Це вона робить для того, щоб без проблем пережити зимове голодування. Адже з настанням холодів вона харчується, в основному, запасами свого жиру, який накопичила за серпень.

Номер слайду 3

Восени життя риб наших водойм змінюється. У холодній воді більшість прісноводних риб рухається повільніше, частина з них готується до зимового сну. Коли вода холоднішає, до місць своїх зимівель збираються риби. Коропи, лящі, соми скупчуються в зимувальних ямах. Обкутують себе слизом, що захищає від холоду, і залягають у довгу зимову сплячку

Номер слайду 4

Сом має довге, сплющене і досить сильне, тіло. Воно без луски і покрито досить товстим шаром слизу. Слиз забезпечує маневреність і ковзання рибини в воді. У сома широка голова приплюснутої форму. Очі у нього підсліпуваті і невеликі. Паща риби досить широка з дрібними зубами у великій кількості. На щелепах хижака знаходяться довгі вуса. З їх допомогою риба шукає собі їжу. Вчені налічують близько 500 різновидів сомів. Сом поїдає рослинні рештки, личинок, дрібну рибку, жаб, раків, черепашок або мишей (впавших у воду), птахів.

Номер слайду 5

Судак — риба м’ясоїдна. Щоб зловити здобич її треба спочатку побачити. Слух у судака непоганий. Досліди показали, що риба чує шуми, які видаються на березі, наприклад, кроки людини. Судаки збираються біля ям, укритих корчами, однак у зимову сплячку не залягають. Вони активні всю зиму.

Номер слайду 6

Щука – хижа риба. Тулуб риби покриває дрібна луска. Щука з настанням осені активно полює, щоб набрати вагу. Харчується коропом, окунем, плотвою, жабами,раками, під час линьки їсть ящірок, тритонів, перепливаючих водойми гризунів,нападають на пташенят водоплавних птахів. Щука веде полювання із заростей. Хижачка робить різкий ривок і заковтує жертву, завжди хапаючи за голову.Із часом вода холоднішає — і риба майже не рухається. Тривалість життя щуки – 10-30 років. Існує 7 видів щук.

Номер слайду 7

Плітка з настанням холодів зграями пливе у глибокі заводі з повільною течією. Тут вона й зимує. Окуні перебираються ближче до підводних джерел. Температура води там зазвичай вища, ніж у інших місцях водойми. Окрім того, джерельна вода насичена киснем, який потрібний рибам для дихання.

Номер слайду 8

Життя риб восени змінюється внаслідок….. зниження температури води. Одні риби прямують до….зимувальних ям,інші —не втрачають активності впродовж холодної пори.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Уколова Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
27 листопада 2022
Переглядів
2148
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку