Презентація "Як утворюються коралові рифи"

Про матеріал
Матеріал буде доцільним доповненням при вивченні Теми І Різноманітність тварин (Тип Кишковопорожнинні). Презентація містить інформацію про життєві форми кишковопорожнинних - поліпи (ведуть прикріплений спосіб життя) і медузи (ведуть плаваючий спосіб життя). У життєвому циклі багатьох кишковопорожнинних ці форми чергуються. Зазначається позитивне і негативне значення колоній коралів. Інформація сприяє вихованню розуміння важливості існування для планети Земля всіх живих організмів, які на ній існують.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як утворюються коралові рифи

Номер слайду 2

Коралові рифи - вапняні геологічні структури, утворені колоніальними кораловими поліпами (переважно мадрепорових коралами) і деякими видами водоростей, які вміють витягати вапно з морської води ("біогермов").

Номер слайду 3

Утворюються на мілководді в тропічних морях. Загальна площа коралових рифів у світі перевищує 27млн. км  

Номер слайду 4

Розташовуються в основному в Тихому і Індійському океанах. 

Номер слайду 5

Однією з найбільш поширених і маловивчених проблем коралових рифів є їх знебарвлення. 

Номер слайду 6

 Пошкоджені корали виселяють зооксантелли ( симбіотичні водорості), які надають їм яскраве забарвлення. В результаті на колоніях утворюються білясті ділянки. Ці ділянки, однак, не повністю позбавлені водоростей. У деяких випадках можливе часткове відновлення або поява нових видів зооксантелл. Встановлено, однак, що знебарвлені колонії не ростуть і легше руйнуються хвильової діяльністю.

Номер слайду 7

З давніх пір натуралісти розрізняли три основних типи рифів: берегові, бар'єрні і атоли. Береговий риф розташовується безпосередньо біля берега, одним краєм примикаючи до нього. Бар'єрний теж тягнеться уздовж берегової лінії, але між ним і берегом залишається досить глибока протока. Найзагадковішим виглядає атол - посеред океану, часто далеко від будь-яких берегів височіє риф майже правильної кільцеподібної форми з мілководною лагуною всередині.

Номер слайду 8

Атоловий риф

Номер слайду 9

Береговий риф

Номер слайду 10

Бар'єрний риф

Номер слайду 11

Часто гребінь такого рифу піднімається над поверхнею моря, утворюючи низький і вузький острів-кільце з мізерною рослинністю. Надводна його частина складається з коралового піску - дрібних уламків скелетів коралів, а сама верхня частина острова вкрита тонким шаром ґрунту. 

Номер слайду 12

На здоровому рифі коралові поліпи найчастіше пофарбовані в зелений або зеленувато-жовтий колір. Цього забарвлення їм додають одноклітинні водорості зооксантели. Деякі корали (альціонієві) настільки покладаються на своїх квартирантів, що взагалі розучилися харчуватися самостійно - не реагують на звичну для поліпів їжу (мікроскопічних планктонних тварин), а при тривалому перебуванні в темряві, де неможливий фотосинтез, гинуть. 

Номер слайду 13

 За різноманітністю видів, які його населяють, кораловий риф може зрівнятися тільки з дощовим тропічним лісом, серед водних екосистем він не має суперників. Риф надає і рясну їжу, і численні притулки від хижаків, виступаючи як би морським дитячим садком -тут розмножуються і проводять більшу частину свого личинкового розвитку багато мешканців відкритого моря - риби, головоногі молюски та ракоподібні.

Номер слайду 14

Великі території загибелі коралів зафіксовані в Індійському океані, відзначені руйнування на атолах Океанії та Великому бар'єрному рифі. Більш-менш благополучними залишаються, мабуть, лише рифи Червоного моря, але це не змінює загальної тенденції.

Номер слайду 15

Конкретні причини можуть бути різними - хвороби (останнім часом на постраждалих рифах виявлено більше десятка раніше невідомих хвороб коралів), розростання водоростей, що перешкоджають заселенню загиблих ділянок личинками коралів, порушення зв'язків в екосистемі рифів у результаті надмірного вилову окремих видів і забруднення океану

Номер слайду 16

У багатьох країнах розгорнулися дослідження причин масової загибелі коралів, а в деяких (США, Австралії, Саудівській Аравії) вже розпочаті роботи по штучному вирощуванню коралових колоній.

Номер слайду 17

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Боярчук Лариса Миколаївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Біологія 7 клас (Довгаль І.В., Ягенська Г. В., Жолос О. В., Ходосовцев О. Є., Костіков І. Ю., Волгін С. О., Додь В. В., Сиволоб А. В., Скрипник Н.В., Толстанова Г. М.)
Додано
13 жовтня 2022
Переглядів
4721
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку