Презентація "Як виникли дроби?"

Про матеріал
Презентація присвячена історії виникнення дробів від ранньої стадії розвитку людства до XVII ст, коли відбувається активне впровадження дробів у науку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЯК ВИНИКЛИ ДРОБИ?

Номер слайду 2

Історія виникнення дробів бере свій початок  ще з ранньої стадії розвитку людства.

Номер слайду 3

Коли мисливці після полювання ділили між собою здобич, то їм нерідко доводилося стикатися з дробовим діленням. Наприклад, доводилося ділити 2 тварини на 3 мисливців. Ось і отримував кожний 2/3 здобичі.

Номер слайду 4

Крім цього, у стародавніх людей вже починали з'являтися потреби перерахування довжини, ширини площі і т.д. А так як результат вимірювання не завжди був цілим числом, то почали з'являтися дробові числа.

Номер слайду 5

Якщо говорити про стародавніх римлян, то вони користувалися одиницею "ас", яка одночасно була і грошовою одиницею, й одиницею виміру. "Ас" римляни ділили на 12 рівних частин, потім з цих 12 частин і складались всі дроби. Звідси походить назва «римські дроби» (дроби, у яких знаменник завжди дорівнює 12).

Номер слайду 6

У єгиптян були основні, або одиничні дроби. Чисельник таких дробів завжди дорівнює одиниці.

Номер слайду 7

У мешканців Вавилону використовувались дроби в знаменнику у яких завжди було число 60. До речі, саме від цієї системи ми отримали у спадок ділення години 60 хвилин та геометричні кути.

Номер слайду 8

А ось історія виникнення десяткових дробів, якими ми користуємося сьогодні, бере свій початок в стародавньому Китаї. Загалом, десяткові дроби - це ті ж вавилонські, але у знаменнику не 60, а 10, 100 і т.д.

Номер слайду 9

У XV ст. знання про десяткові дроби значно розвинув провідний учений найкращої на той час у світі Самаркандської астрономічної обсерваторії ал-Каші. У творі «Ключ до арифметики» (1427 р.) він дав правила дій над десятковими дробами. Десяткові дроби ал-Каші зображав різними способами: цілу частину відокремлював вертикальною рискою або писав її іншим кольором або надписував над цифрами назви розрядів.

Номер слайду 10

Згодом десяткові дроби з’являються і в Європі. У 1585 р. вийшла праця про десяткові дроби нідерландського інженера Сімона Стевіна.

Номер слайду 11

В XVII в. відбувається активне впровадження дробів у науку, внаслідок чого, замість риски дробу, стали писати крапку. А в 1617 році математик Непер запропонував ввести у якості знаку відокремлення цілої частини від дробової писати кому. Саме завдяки цьому ми й отримали ті дроби, якими користуємося сьогодні.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Приймак Влада
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Кулак Ірина Леонідівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
11 квітня 2020
Переглядів
5645
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку