Презентація "Як заохотити дитину до здорового харчування"

Про матеріал
Зараз особливо актуальною стала проблема харчування школярів. Нове меню викликало суперечки серед батьківської громадськості. Але чи завжди батьки вдома дотримуються режиму правильного харчування дітей? Ця презентація допоможе обговорити з батьками ті проблеми, які необхідно подолати разом і сім‘і, і школі, щоб дитина із задоволенням споживала ріхноманітні продукти, дотримувалась режиму дня, а підтримкою для неї стали дорослі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як заохотити дитину до здорового харчування Презентацію підготувала вчитель – методист вищої категоріїВеремейчук Ганна Миколаївна Початкова школа «Лісові дзвіночки»2022 рік

Номер слайду 2

"Снідай як король, обідай як принц, а вечеряй, як жебрак". - Адель Девіс

Номер слайду 3

Калорії - це одиниці виміру енергії, що міститься в їжі. У фізиці одна калорія — це кількість тепла, необхідне нагрівання грама води на 1°С. Зазначимо, що у правильному харчуванні калорії вимірюються тисячами – кілокалоріями чи ккал.

Номер слайду 4

У середньому рекомендована калорійність харчування для жінок становить 2000 ккал на добу, для чоловіків – 2500 ккал. Більш точна цифра залежить від зростання, ваги та рівня щоденної фізичної активності конкретної людини. Наприклад, спортсменам необхідно до 3-4 тис. ккал на добу.

Номер слайду 5

Сніданок – найважливіші калорії Люди, які вживають достатню кількість калорій за сніданком, мають менший шанс переїдати на обід та вечерю. При цьому правильне харчування має на увазі вживання фруктів, вівсянки, яєць та натурального йогурту — тоді як випічка, хліб, ковбаси, сосиски та сухі пластівці на сніданок не бажані.

Номер слайду 6

Калорії в обід та на вечерю Що стосується рекомендацій правильного харчування, то найкращим варіантом на обід стане комбінація джерел протеїну (м'ясо, курка, риба) із цільнозерновими крупами та овочами. На вечерю рекомендується їсти більше зелених овочів - скорочуючи макарони, джерела крохмалю (наприклад, картопля) та тваринного жиру. Надмірне вживання швидких вуглеводів на вечерю тісно пов'язане з порушеннями процесів вироблення інсуліну – провокуючи розвиток цукрового діабету. Крім цього, звичка робити вечерю найбільшим прийомом їжі за день (і вживати більше 1000 ккал) швидко призводить до набору зайвої ваги. !

Номер слайду 7

Кожну дитину можна заохотити не лише їсти здорову їжу, а робити це з задоволенням. Біолог та наукова блоґерка Дарія Прокопик склала декілька порад для батьків, як заохотити дитину харчуватися здоровіше. ?

Номер слайду 8

Щоби звикнути до нових продуктів, дітям інколи потрібно скуштувати їх 7-12 разів. Не варто змушувати дітей їсти овочі. Достатньо того, щоб вони завжди були доступними, і діти бачили, що ви самі це їсте. Рано чи пізно цікавість візьме гору, і дитина спробує, а потім звикне до повноцінного раціону.

Номер слайду 9

“Маскувати” овочі в стравах не варто. Якщо постійно маскувати моркву, дитина ніколи не стане добровільно їсти моркву. Діти мають їсти корисні продукти свідомо. Не поєднуйте в одній страві улюблені та нові компоненти - інакше нове дитина не їстиме.

Номер слайду 10

2. ЇЖТЕ РАЗОМ ТА БЕЗ ТЕЛЕВІЗОРА Діти, які харчуються разом зі своєю сім'єю, як правило, їдять більш здорову їжу. Вони менш схильні голодувати та навпаки, мають менші ризики набрати зайву вагу. Важливо також навчати дитину їсти у відповідному середовищі. Наприклад, діти, які їдять перед телевізором, схильні до вибору менш безпечних та корисних продуктів. Дослідження вказують, що саме ця звичка може привести до переїдання та підвищеного ризику ожиріння у дітей.

Номер слайду 11

3. ВСТАНОВІТЬ РЕГУЛЯРНИЙ РЕЖИМ ХАРЧУВАННЯЯкщо дитина навчається у першу зміну, то вона: Снідає вдома приблизно в 7-7.30 годин. Перекушує в школі в 10-11 годин. Обідає вдома або в школі в 13-14 годин. Вечеряє вдома приблизно в 19 годин.

Номер слайду 12

4. НЕ ВИКОРИСТОВУЙТЕ ЇЖУ ЯК НАГОРОДУ ЧИ ПОКАРАННЯ Не варто “розплачуватись” морозивом за спожиту броколі. Такі хабарі не сприяють здоровим харчовим звичкам. Їжа - перш за все, джерело поживних речовин та енергії для нашого організму. Морозиво з огірка й малини1 великий огірок1-2 лайма12-16 ягід малинисироп агави за смаком

Номер слайду 13

5. Слідкуйте, щоб дитина пила достатньо води Кількість води, рекомендована для споживання дітям, залежить від багатьох факторів - рівня фізичної активності, температури повітря тощо. Головний орієнтир - почуття спраги у дитини. Водночас дітям слід нагадувати про пиття, тому що вони погано розрізняють сигнали тіла про спрагу. Загальні рекомендації щодо питного режиму для дітей:діти від 1-4 років від 2-4 склянокдіти 4-8 років: 5 склянокдіти 9 -13 років: 7-8 склянок14 і більше: від 8 до 11 склянок Денну норму води дитина може отримати не тільки споживаючи воду, але і з харчових продуктів.

Номер слайду 14

6. ОБМЕЖТЕ ЇЖУ З ВЕЛИКОЮ КІЛЬКІСТЮ КАЛОРІЙ, ЖИРУ, ЦУКРУ ТА СОЛІ Й ПРОПОНУЙТЕ АЛЬТЕРНАТИВУ. Це стосується солодощів, чипсів, солодких газованих напоїв та інших продуктів, бідних на поживні речовини та з високим рівнем калорійності. Крім порожніх калорій, вони містять ароматизатори, що привчають дітей до сильних штучних смаків. У порівнянні з ними, звичайна та корисна їжа вже не так смакуватиме. Альтернативними солодощами можуть стати свіжі та сухі фрукти, десерти на основі горіхів, сиру, несолодкі йогурти, узвари та смузі. Х V

Номер слайду 15

7. БУДЬТЕ ПРИКЛАДОМ ДЛЯ СВОЇХ ДІТЕЙДіти всього навчаються у вас. Якщо хочете заохотити дитину їсти здорову їжу, то і самі маєте харчуватись правильно.

Номер слайду 16

Бережіть власне здоров‘я та здоров‘я своїх дітей!

pptx
Додано
17 січня 2022
Переглядів
1205
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку