Сукупність процесів, які забезпечують механічну і хімічну обробку їжі, називаються травленням. Основні етапи травлення:надходження поживних речовин з їжеюмеханічна й хімічна обробка їжівсмоктування простіших сполуктранспорт поживних речовин по організмузасвоєння поживних речовинвидалення неперетравлених решток і продуктів обміну
Типи травлення у тварин:внутрішньоорганізмовевнутрішньоклітинне –в клітинах найпростіших і нижчих багатоклітинних завдяки травним вакуолям позаклітинне порожнинне –під впливом ферментів, що секретуються клітинами або травними залозами у кишкову порожнину абопорожнини органів травленняпозаклітинне пристінне –відбувається завдяки дії ферментів, розташованих на мембранах тих клітин, які вкривають внутрішню поверхню органів травлення
Перетравлювати їжу можуть і рослини-хижаки. У непентесу, як і в інших комахоїдних рослин, немає травної системи. На кінцях листків ці рослини мають особливі глечики-пастки, заповнені травними соками. Для полювання у їхньому арсеналі є яскраве забарвлення, солодкий нектар, привабливий запах і навіть світіння пасток в ультрафіолеті! https://www.youtube.com/watch?v=p. MDWROV6s. Pc
Як перетворюються речовини в організмі людини. Травлення – це етап обміну речовин, сукупність процесів, які забезпечують механічне подрібнення і хімічне розщеплення поживних речовин, що надійшли до організму під час живлення, до простих, придатних для всмоктування та участі в обміні речовинрозщепленнявуглекислий газводаенергіятеплоутворення сполуквиконання роботи. Поживні речовини:білкижиривуглеводи
Коротко про головне. Для живлення тварин характерне використання готових органічних речовин, різноманітність їжі та способів життя. За основними типами живлення є тварини рослиноїдні, м’ясоїдні та всеїдніЗа джерелом органічних речовин розрізняють такі групи тварин, як сапротрофи,симбіотрофи, фільтратори, кровосисніВ організмі людини виділяють три основні етапи обміну речовин та перетворення енергії: Надходження речовин в організм. Внутрішньоклітинне перетворення речовин та енергіїВидалення кінцевих продуктів обміну з організму