Презентація "Які бувають планети"

Про матеріал
Презентація до уроку Я досліджую світ з теми "Які бувають планети" за підручником Я досліджую світ: частина 2, 4 клас. Автори: Т. Гільберг, С. Тарнавська, Н. Павич.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Які бувають планети

Номер слайду 2

Розумова розминка. Які зміни відбулися б на нашій планеті, якби не стало Сонця?Чому Сонце вважають основою всього живого?

Номер слайду 3

Пригадуємо. Які таємниці приховують планети Сонячної системи?Яку будову має Сонячна система? Скільки планет у складі Сонячної системи? Назвіть їх у порядку віддалення від Сонця. Нептун. Уран. Сатурн. Юпітер. Планети-гіганти. Планети земної групи. Земля. Венера. Марс. Меркурій

Номер слайду 4

Слово «планета» походить з грецької мови й означає «мандрівник». На відміну від зір, які здаються нерухомими, планети постійно рухаються, «блукають» у небі. Усі планети Сонячної системи поділяють на дві групи: планети-гіганти та планети земної групи. Нептун. Уран. Сатурн. Юпітер. Планети-гіганти. Планети земної групи. Земля. Венера. Марс. Меркурій

Номер слайду 5

Як ви думаєте, чому планети-гіганти отримали таку назву?Планети-гіганти - Юпітер, Сатурн, Уран і Нептун - мають набагато більшу масу, ніж планети земної групи. Нептун. Уран. Сатурн. Юпітер. Юпітер

Номер слайду 6

Юпітер - найбільша планета Сонячної системи. Він у 318 разів важчий за Землю і майже у два з половиною раза важчий, ніж усі планети нашої системи, разом узяті. У його газовій оболонці стріч-ками тягнуться довгі шари хмар, через які планета видається смугастою. Кільця Юпітера складаються з дрібних частинок пилу. Учені вважають, що по-верхня Юпітера рідка або навіть газоподібна, а в центрі є тверде ядро. Через велику віддаленість від Сонця температура на поверхні цієї планети становить близько -130 °С. У Юпітера 79 супутників.

Номер слайду 7

Другою за розміром планетою Сонячної системи є Сатурн. Візитівка Сатурна - це його система кілець, які складаються переважно з крижаних час-точок різного розміру, а також гірських порід і пилу. Товщина кілець невелика - не більше одного кілометра. Температура на цій планеті близько -170 °С. У Сатурна 82 супутники.

Номер слайду 8

Уран - перша планета, виявлена за допомогоютелескопа. Він має 27 супутників. Склад планети відрізняється від газових гігантів наявністю великої кількості льоду. Тому вчені зарахували Уран до «крижаних гігантів». Уран - це найхолодніша планета, мінімальна температура якої майже -224 °С. У центрі Урана міститься ядро, що складається з каміння і заліза.

Номер слайду 9

Найвіддаленіша від центра Сонячної системи планета Нептун. На сьогодні науці відомо 14 супутників Нептуна. За складом Нептун дуже схожий на Уран, тому є другим «крижаним гігантом».

Номер слайду 10

Перевіряємо себе. Чи можливе життя на планетах-гігантах? Чому?Назвіть планети-гіганти. Які з планет-гігантів отримали титул «крижаного гіганта»?Які ваші досягнення у вивченні цієї теми? Що зрозуміли?

Номер слайду 11

Коротко про головне. Усі планети поділяють на планети земної групи й планети-гіганти. Планети-гіганти - Юпітер, Сатурн, Уран, Нептун.

Номер слайду 12

Чи знаєте ви, що…...у давні часи люди знали тільки пʼять планет – Меркурій, Венеру, Марс, Юпітер і Сатурн, оскільки їх можна побачити неозброєним оком. Відкриття Урана та Нептуна відбулося після того, як в астрономії стали використовувати телескопи.

Номер слайду 13

Робота в зошитіРозгортаємо в зошиті с. 42-43

Номер слайду 14

Завдання 1. Що означає слово планета? Познач √.подорожмандрівкаекскурсіятурне. Завдання 2. Підпиши назви планет-гігантів.

Номер слайду 15

Завдання 3. Установи відповідність між планетами та їхніми характеристиками. Сатурн. Уран Нептун. Юпітер. Складається з великої кількості льоду. Найбільша планета Сонячної системи. Має кільця, які складаються переважно з крижаних частинок різного розміру, а також гірських порід і пилу. Найвіддаленіша від центра планета Сонячної системи.

Номер слайду 16

Завдання 4. Користуючись текстом підручника, заповни таблицю «Планети-гіганти».{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Планета. Особливості будови. Температура. Кількість супутників. Юпітер. Сатурн. Нептун. Уран. Завдання 5. Розташуй планети за зростанням відстані до Сонця. Юпітер. Сатурн. Нептун. Уран

Номер слайду 17

Завдання 6. Закресли «зайву» назву в кожному рядку. Поясни (усно) свій вибір. Меркурій, Юпітер, Венера, Земля, Марс. Юпітер, Сатурн, Венера, Уран, Нептун. Завдання 7. Вибери і познач √ особливості планет-гігантів. Перевірте один одного. Більша відстань до Сонця. Невеликі розміри. Великі розміри. Невелика відстань до Сонця. Мало супутників. Мало супутників або немає супутників. Наявність кілець

Номер слайду 18

Завдання 8. Використовуючи додаткові джерела інформації, добери 2-3 цікаві факти про планети-гіганти. Виступи з повідомленням перед однокласниками та однокласницями.___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Номер слайду 19

Домашнє завдання. Повторити тему на сторінках 81-83.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Вовк Віта
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Я досліджую світ, 4 клас, Презентації
НУШ
Додано
22 квітня 2023
Переглядів
5668
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку