Презентація Які об'єкти належать до вод суходолу

Про матеріал
Презентація на тему Які об'єкти належать до вод суходолу для закріплення знань, умінь та навичок учнів. За підручником Біда НУШ.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Які об'єкти належать до вод суходолу

Номер слайду 2

Води суходолу - частина водної оболонки Землі. За розміщенням води суходолу поділяють на дві великі групи

Номер слайду 3

У складі поверхневих вод найбільша частка припадає на льодовики - близько половини всіх вод суходолу. Підземні води містяться у товщі гірських порід верхньої частини земної кори в рідкому, твердому і пароподібному станах. Вони утворюються внаслідок просочування з поверхні дощових, талих і річкових вод. Підземні води постійно переміщуються як у горизонтальному, так і у вертикальному напрямках.

Номер слайду 4

Територією України протікає понад 63 тисячі річок. Річка - це потік води, який тече по виробленому ним самим заглибленню. Кожна річка має витік, русло та гирло. Витік - місце, де річка бере початок. Здебільшого річки беруть початок з озер, боліт, гірських льодовиків і джерел.  Місце, де річка впадає в іншу річку, море або озеро називають гирлом. Річка, що впадає в іншу річку, має назву притока. Притоки бувають праві й ліві.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

На характеристики річок значно впливає рельєф місцевості. Залежно від того, по якій території протікає водний потік, річки поділяють на рівнинні і гірські. Гірські річки зазвичай течуть у глибоких і вузьких долинах з крутими скелястими схилами і кам’янистим руслом. У гірських річок великі швидкості течії, але незначна глибина, нариклад річка Тиса. Рівнинні річки, що течуть по рівнинній місцевості, мають широкі долини з пологими берегами, невелику швидкість течії. До рівнинних річок належать Дніпро, Сіверський Донець, Амазонка, Ніл

Номер слайду 7

Озеро - це природне заглиблення на суходолі, заповнене водою. На території України понад 20 тисяч озер. Найглибше озеро - Світязь. Його максимальна глибина - понад 58 м. Світязь є однією з водойм комплексу Шацьких озер на Волині. 

Номер слайду 8

Найбільше озеро України та друге за величиною в Європі - Ялпуг, розташоване на Одещині. В озері водиться багато раків і близько сорока видів риб. Один з наймальовничіших куточків Українських Карпат - озеро Синевір.

Номер слайду 9

Неглибокі озера дуже часто заростають водоростями. Відмираючи, ці рослини перетворюються на мул, який рік за роком накопичується на дні. У результаті таке озеро поступово міліє і може перетворитися на болото.

Номер слайду 10

Д/З опрацювати параграф 32 стр. 116 – 119

pptx
Додав(-ла)
Parkhomenko Alina
Додано
11 квітня
Переглядів
25
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку