Презентація Які особливості рельєфу України

Про матеріал
Презентація Які особливості рельєфу України для закріплення знань, умінь та навичок за підручником Біда НУШ.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Які особливості рельєфу України

Номер слайду 2

Поверхня території України формувалася протягом тривалого часу. Рівнини і гори - основні форми рельєфу поверхні України. Рельєф нашої країни досить різноманітний. На рівнинній території чергуються низовини й височини. Гори займають незначну площу. Низовини, височини і гори відрізняються за висотою та формами рельєфу.

Номер слайду 3

На півночі України розташована Поліська низовина, що має похил до річок Прип’яті та Дніпра. Рельєф - плоско-хвилястий. По її території протікає багато річок. Уздовж лівого берега Дніпра простяглася Придніпровська низовина. Південь України займає Причорноморська низовина. Поверхня її плоска і рівнинна. Вона має похил у бік Чорного моря.

Номер слайду 4

У центральній частині України розташована найбільша з височин - Придніпровська. У її східній частині виділяється своєрідний район - Канівські гори. Тут розташовані музей та могила українського письменника, художника, мислителя, національного героя, що став символом України, Тараса Шевченка. На південному сході розташована Приазовська височина. У західній частині України розташовані Подільська та Волинська височини. На сході України розміщена Донецька височина. З північного сходу до Українських Карпат прилягає Передкарпатська височина.

Номер слайду 5

У західній частині України розміщені Українські Карпати, а на півдні Кримського півострова - Кримські гори1 - Українські Карпати; 2 - Кримські гори. Українські Карпати - це середньовисотні гори з округлими вершинами і пологими схилами. Кримські гори низькі, а їхні вершини вкриті гірськими луками.

Номер слайду 6

Найважливіший перетворювач рельєфу - рухома вода, яка виконує велику руйнівну роботу. Невеликі водні потоки створюють на рівнинах яри. Утворення яру і балки

Номер слайду 7

Одним з найнебезпечніших і дуже поширених природних явищ є зсуви. Зсуви - це зміщення мас гірських порід униз по схилу. Спричинити їх може: землетрус; перезволоження ґрунту внаслідок дощів, танення снігів; вивітрювання; земляні й вибухові роботи; вирубування лісу на схилах пагорбів тощо. Зсуви характерні для узбережжя Чорного та Азовського морів. Вони створюють велику небезпеку: знищують сільськогосподарські угіддя, руйнують будинки і споруди, призводять до великих завалів та обвалення автомобільних і залізничних шляхів, травмування і загибелі людей. Тому схили укріплюють.

Номер слайду 8

Велику роль в утворенні рельєфу відіграє антропогенний чинник. Форми рельєфу, створені людиною, називають антропогенними (від грецького антропос - людина і генес - породжує, народжений)

Номер слайду 9

Рельєф відіграє важливу роль у житті людини: гори оберігають нас від холодних вітрів, на рівнинах легко обробляти землю, прокладати шляхи, зводити заводи і фабрики, видобувати корисні копалини. Від рельєфу залежать течії річок, різноманітність рослинного і тваринного світу.

Номер слайду 10

Д/З опрацювати параграф 29 стр. 105 – 108. Створи модель зсуву. ( для покращення оцінки )

pptx
Додав(-ла)
Parkhomenko Alina
Додано
11 квітня
Переглядів
36
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку