Презентація Яку будову має Земля

Про матеріал
Презентація на тему Яку будову має Земля створена для закріплення знань, умінь та навичок за підручником Біда НУШ
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Яку будову має Земля

Номер слайду 2

Найкраще вивчена верхня оболонка Землі, на якій ми живемо. Для того щоб вивчити склад і будову гірських порід потрібно проникнути якомога далі вглиб Землі. Для цього вчені використовують сучасні методи дослідження. Метод буріння свердловин найчастіше застосовують для видобутку з надр води, нафти, природного газу, а також для пошуку і розвідки корисних копалин

Номер слайду 3

Це цікаво. В Україні найглибша свердловина для видобутку природного газу розташована в Шишацькому районі Полтавської області. Її глибина становить 6750 м.

Номер слайду 4

Будову Землі вивчає наука геологія. З грецької це означає «земна наука».

Номер слайду 5

Окрім буріння свердловин, учені-дослідники отримують дані про особливості будови Землі за допомогою сейсмічного методу (з грецької - коливання, землетрус). Він ґрунтується на факті зміни швидкості поширення хвиль, що утворюються під час вибуху.

Номер слайду 6

Планета Земля складається з трьох основних шарів: земної кори, мантії та ядра. Вони відрізняються за температурою, масою, хімічним складом, щільністю речовини та протяжністю. Найщільніша і найгарячіша частина планети - ядро. Розрізняють внутрішнє і зовнішнє ядро. Зовнішнє ядро перебуває у рідкому стані за температури 4000 °С, має товщину близько 2200 км. Внутрішнє ядро - тверде, його температура становить приблизно 6000 °С, а радіус - 1300 км. Між земною корою і ядром розміщена мантія (з грецької - плащ, покривало). Мантія простягається на глибині від 5-80 км до 2900 км. Її температура становить від 1000 °С до 4000 °С. Верхня частина мантії пластична. Що ближче до центру Землі речовини мантії перебувають у твердому стані через високий тиск.

Номер слайду 7

Верхній твердий і найтонший шар нашої планети - земна кора. Товщина земної кори найбільша під гірськими системами - 70-80 км, на рівнинах вона становить 40 км, під океанами лише 5-10 км. Температура з глибиною підвищується на 3 °С на кожні 100 м.

Номер слайду 8

Наша планета унікальна. На її поверхні розташовані й взаємодіють чотири оболонки: тверда (літосфера), водна (гідросфера), повітряна (атмосфера) та оболонка, в якій існує життя (біосфера). Усі чотири сфери можуть перебувати в одному місці і взаємодіяти між собою.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Д/З опрацювати параграф 20 стр. 71 – 74. Зробіть з пластиліну або паперу модель внутрішньої будови Землі. Скористайтеся інструкцією за QR-кодом.

pptx
Додав(-ла)
Parkhomenko Alina
Додано
18 квітня
Переглядів
27
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку