Презентація "Які рослини та тварини мешкають в Африці"

Про матеріал
Ознайомити школярів з особливостями рослинного і тваринного світу материка Африка. Розвивати просторову уяву, спостережливість та вміння працювати з додатковою літературою і джерелами інтернету. Презентація підготовлена до підручника Т.Гільберг "Я досліджую світ, 4 клас".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Які рослини і тварини мешкають у АфриціПідготувала вчитель початкових класів. Запорізької гімназії №20 Собецька О. М.

Номер слайду 2

Перевірка домашнього завдання. Підручник на с.31-33 Перевіряємо себе1. Чому Африку називають – найспекотнішим материком Землі ?2. У яких природних зонах розміщений материк ?3. Які культурні рослини вирощує населення Африки ?

Номер слайду 3

Спостереження·температура повітря·вітер·стан неба·опади·інші природні явища

Номер слайду 4

Природний світ Африки надзвичайно різноманітний. В тропіках знаходиться найбільша пустеля світу – Сахара. Рослинність тут бідна, а подекуди вона зовсім відсутня. Де-не-де ростуть кущики трав і колючі чагарники. А от біля джерел і в долинах річок розвивається багата рослинність. Такі місця називають оазисами.

Номер слайду 5

Дерева Африки:баобаб, пальма, зонтична акація, жакаранда. Плоди баобаба їстівні, їх називають «мавпячим хлібом». А також з ним роблять лимонад.

Номер слайду 6

З'єднай назви рослин Африки з їх зображеннямалоєевкаліптагавабаобабакаціякактускокосова пальмажакаранда

Номер слайду 7

Використовуючи матеріал підручника і презентації, заповніть у зошиті таблицю «Рослинний і тваринний світ Африки» с.34-37{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Назва природноїзони. Рослини Тварини. Господарськадіяльність людей1. Вологі тропічні ліси2. Савани3. Пустелі й напівпустелі

Номер слайду 8

Фізхвилинка1, 2 — всі присіли,Потім вгору підлетіли.3, 4 — нахилились,Із струмочка гарно вмились.5, 6 — всі веселіКрутимось на каруселі.7, 8 — в потяг сіли,Ніжками потупотіли.9, 10 – відпочилиІ за парти тихо сіли.

Номер слайду 9

Відгадайте загадки про мешканців Африки. Дуже товсті ноги маю,Тихо їх переставляю. Височезний я на зріст,Біля рота маю хвіст!(Слон)Велетенське сіре тіло,Всю травичку свіжу з’їло,Розлякає геть усіх. Його грізний носик – ріг! (Носоріг)Вушка ріжками стирчать,Довгі ніжки кудись мчать,Ці тварини – вищі всіх –В Африці всі знають їх! (Жирафи)Цар усіх тварин земних,В казках він суддя для них,Клас ссавці, в їжі – хижакЄ такий знак-зодіак. (Лев)

Номер слайду 10

Картинки і звуки тварин Африки. Тварини Африки для дітей. Пізнавальне відео для дітей: https://www.youtube.com/watch?v=Cwo. Rwi1 Xu. I0

Номер слайду 11

Робота в зошиті на с.18-19 Познач світлини мешканців саван. Дидактична гра « Четвертий зайвий» ( тварини Африки) https://www.youtube.com/watch?v=Z5bzg. Nyqm. MM

Номер слайду 12

Господарська діяльність людей в АфриціПрирода материка значно змінена господарською діяльністю людини, тому нині більше половини лісів знищено. На їх місці посаджені плантації какао, олійної пальми, бананів, арахісу. В саванах випасають велику рогату худобу, овець і верблюдів.

Номер слайду 13

Савани дедалі більше перетворюються на пустелі. Люди борються з наступом пустель: на межі з ними насаджують лісозахисні смуги, обмежують випасання худоби. Створили багато національних парків, у яких охороняють унікальну природу материка.

Номер слайду 14

Подорож в Африку на сафарі…Сафарі – екскурсії в дику природу, під час яких фотографують звірів. Раніше це були мисливські поїздки Східною Африкою.

Номер слайду 15

Чи знаєте ви, що …В Африці, у пустелі Наміб, росте вельвічія дивна. ЇЇ листки завдовжки 2 м. Ростуть вони впродовж багатьох років, та із часом вітер розриває їх на стрічки. Тривалість життя рослини від 400 до 2000 років.

Номер слайду 16

Цікавий мешканець острова Мадагаскар. Лемури різних видів: котячий, індрі, лорі, карликовий.

Номер слайду 17

Чи бачив ти мультфільм «Мадагаскар» ?До якого виду лемурів належить король Джуліан ?

Номер слайду 18

Підсумуй свої знання·Чому природа Африки така різноманітна?· Як тварини пустелі пристосувалися до спеки й нестачі води?· Які рослини ростуть у вологих тропічних лісах Африки?· Назвіть мешканців африканської савани.·Які наслідки в природі материка виявлені в результаті господарської діяльності людей?

Номер слайду 19

Рефлексія. Вправа «

Номер слайду 20

Домашнє завдання. Підручник на с.34-38 читати; закінчити роботу в зошиті на с.19 вправи 5, 6.

Номер слайду 21

pptx
Додав(-ла)
Собецька Олена
Додано
27 червня
Переглядів
122
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку