Презентація "Які тварини впадають в сплячку взимку"

Про матеріал
Зимова сплячка (гібернація) – дивовижний фізіологічний процес, необхідний для виживання деяких видів тварин. Ведмеді – найвідоміші тварини, що впадають в сплячку, але вони не єдині. Черепахи, змії, деревні жаби, бабаки, комахи – це приклади інших тварин, яким також властива та чи інша форма глибокого сну. Пропонуємо Вам ознайомитися з деякими видами тварин, які люблять подрімати до приходу весни.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Які тварини впадають в сплячку взимку?Підготувала. Вчитель початкових класів. Бузівського ліцею Жашківської міської ради. Крохмальна Валентина Михайлівна

Номер слайду 2

Зимова сплячка (гібернація) – дивовижний фізіологічний процес, необхідний для виживання деяких видів тварин. Ведмеді – найвідоміші тварини, що впадають в сплячку, але вони не єдині. Черепахи, змії, деревні жаби, бабаки, комахи – це приклади інших тварин, яким також властива та чи інша форма глибокого сну. Пропонуємо Вам ознайомитися з деякими видами тварин, які люблять подрімати до приходу весни.

Номер слайду 3

Товстохвостий лемур – єдиний відомий примат, який протягом тривалого періоду часу перебуває в стані сплячки і заціпеніння. Ендемік Мадагаскару, товстохвостий лемур впадає в сплячку в зимовий посушливий сезон (з квітня по жовтень), коли не вистачає води. Ці тварини також ведуть нічний спосіб життя , їх раціон складається з комах, інших дрібних тварин, фруктів і квітів. Маса дорослого лемура становить близько 160 грам.

Номер слайду 4

Черепахи пойкілотермні , а це означає, що вони не можуть виробляти тепло власного тіла і натомість отримують тепло з навколишнього середовища. Щоб заощадити енергію, черепахам необхідно бруміровать, коли настають холоди. Подібно глибокого сну, брумація – це період бездіяльності взимку; проте, на відміну від зимової сплячки, брумація не має на увазі сон. Коробчаті черепахи зазвичай риють глибоку яму і бруміруют протягом трьох-чотирьох місяців.

Номер слайду 5

Бабаки, які традиційно використовуються для передбачення погоди, є справжніми зимувальниками. Період зимової сплячки може тривати до п’яти місяців, і за цей час бабак втрачає чверть своєї маси тіла. Під час зимової сплячки частота серцевих скорочень у них скорочується з 80-100 до 5-10 ударів в хвилину, температура тіла знижується з 37 ° C до 2-3 ° C, а подих сповільнюється з 16 до 2 вдихів за хвилину.

Номер слайду 6

Американський Бєлогорлов Козодой є єдиною відомою птахом, що впадає в стан близький до сплячки. Обмежений запас їжі і низькі температури призводять до того, що ці птахи ціпеніють. У той час як інші птахи мігрують на південь або входять в короткочасне заціпеніння, як колібрі, американський Білогорлов Козодой може перебувати в заціпенінні протягом декількох місяців. Під час заціпеніння у них значно знижується частота дихання, температура тіла і частота серцевих скорочень.

Номер слайду 7

Ближче до кінця осені їжаки впадають в стан заціпеніння. У процесі підготовки вони шукають відповідні місця для будівництва своїх гнізд, зазвичай у великій купі листя або під старими будівлями і сараями. Їжачки, як правило, прокидаються під час сплячки кожні два-чотири дні або рідше один раз на місяць. Коли їжаки прокидаються, вони можуть перебратися в новий притулок.

Номер слайду 8

Якщо взимку або ранньою весною ви знайдете жабу, яка не рухається, це може бути змімующая деревна жаба. Під час зимової сплячки серце деревних жаб фактично перестає битися, і від 35 до 45 відсотків їх тіла замерзає. Деревні жаби насправді проходять через заморожування і відтавання кілька разів протягом зими. Навесні жаби розморожують і знову починають процес годування і справно.

Номер слайду 9

Не всі равлики впадають в сплячку, але коли вони це роблять, це дуже цікавий процес. Равлики можуть впадати в сплячку в будь-який час року, якщо погодні умови екстремальні: в жарку погоду цей процес називають естівація, а в холодну – гібернація. Оскільки вони мають місце для зимової сплячки (раковину), то готові до будь-яких погодних умов. Під час зимової сплячки равлики використовують слиз, щоб запечатати свої раковини і захистити себе від холодів. Залежно від виду равлики можуть зимувати до декількох місяців.

Номер слайду 10

Скунси не є істинними сплячими тваринами, але, як і їжаки, вони можуть входити в стан заціпеніння. У північних районах скунс властиві більш тривалі періоди заціпеніння, що тривають кілька місяців; в південних районах період спокою набагато коротше. Під час заціпеніння скунси проводять більше часу в своїх норах, іноді прокидаючись в пошуках їжі. Вони також дихають повільніше, мають більш низьку температуру і частоту серцевих скорочень.

Номер слайду 11

Майже всі змії випробують деяку форму брумаціі (гібернація для холоднокровних тварин), хоча тривалість періоду спокою залежить від ареалу. Наприклад, змії в північних регіонах можуть брумовати протягом декількох місяців, а в південних – всього кілька тижнів. Коли світловий день стає коротшим, змії розуміють, що наближається зима. Під час брумаціі змії відчувають періоди неспання, коли вони виповзають за межі свого місця відпочинку, щоб попити.

Номер слайду 12

Не всі бджоли впадають в сплячку, але джмелі це роблять. Життєвий цикл джмелів починається навесні, коли матка виходить із зимової підземної сплячки. Спочатку вона відкладає виводки робочих бджіл, потім – нових маток і самців. В кінці циклу стара матка і робочі бджоли помирають. Нові матки рясно годуються, риють підземні гнізда для зимової сплячки, і цикл починається знову.

Номер слайду 13

Кажани впадають в стан заціпеніння при зниженні температури, так як їм потрібно берегти енергію. Заціпеніння у кажанів може тривати від кількох годин до місяця. За цей час їх серцебиття може знижуватися з 200-300 до 10 ударів в хвилину. Іноді кажани використовують енергію сонця для пасивного зігрівання і виходу із заціпеніння.

Номер слайду 14

Цікаво, що сама відома своєю зимовою сплячкою тварина, ведмідь, насправді не впадає в сплячку. Замість цього ведмідь переходить в стан «зимового сну», що характеризується лише дещо відставати метаболізмом і стабільною температурою тіла. У разі небезпеки тварина може прокинутися і відправитися на пошуки нового лігвища.

Номер слайду 15

Список використаних джерел:1. https://nrv.org.ua/yaki-tvaryny-vpadayut-v-splyachku-vzymku-spysok-kharakterystyka-i-foto

Номер слайду 16

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Я досліджую світ, 4 клас, Презентації
НУШ
Інкл
Додано
15 червня 2023
Переглядів
4032
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку