Презентація "Які тварири першими заселили суходіл?" до уроку природознавства у з класі

Про матеріал

Презентація «Які тварини першими заселили суходіл?» використовується на уроці природознавства у 3 класі за підручником Грущинська I.В. Природознавство. 3 клас, — К.: Освіта, 2013. — 176 с.

Презентація дає можливість познайомити учнів з існуванням земноводних плазунів, особливостями їхнього способу життя; вдосконалювати вміння описувати земноводних, визначати їх за істотними ознаками; розвивати мовлення, мислення; виховувати любов і дбайливе ставлення до природи.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Природознавство, 3 клас. Підготувала вчитель початкових класів Степнянської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Волноваської РДА Омельяненко Валентина Іванівна. Які тварини першими заселили суходіл?

Номер слайду 2

Мета:

Номер слайду 3

Загадки. Жабка “Ква-ква-ква – вона виводить,Позира булькатим очком. Як журавлика угледить –Прикидається листочком В’ється стрічка невеличка, Де пісочок, де травичка. Ви її не зачіпайте, Стороною обминайте Хто хвоста залишає, Коли від ворога тікає. Змія Ящірка

Номер слайду 4

Пригадайте! - Де вам доводилося бачити жаб? -У чому полягають особливості їхнього способу життя?

Номер слайду 5

 Жаби, тритони — це земноводні. Ці тварини можуть жити на землі і у воді. Тому їх назвали... (земноводні). Шкіра у жаби волога і тонка. Її часто потрібно змочувати водою. Якщо жабу довго тримати в сухому місці, вона може загинути. Жаби — незвичайні тварини. Узимку вони сплять під льодом і снігом, можуть дихати шкірою, навіть пити, якщо потрібно, вони можуть шкірою.Їх витріщені очі бачать усе,що знаходитьсяпопереду і ззаду,одночасно,але тільки те, що ворушиться.

Номер слайду 6

Язик у жаб прикріплений до щелепи не заднім кінцем, як в усіх тварин, а переднім. Тому жаба може викидати його далеко вперед. Щоб легше ковтати здобич, жаба проштовхує її в горло за допомогою очей.

Номер слайду 7

- Якими бувають земноводні? БезхвостіХвостатіКваша. Жаба-ага. Тритон. СаламандраІнтерактивна вправа «Навчаючись – навчусь»

Номер слайду 8

БезногіЖивуть в ґрунті тропічних широт, мають кругле тіло, без кінцівок, очі недорозвинуті.

Номер слайду 9

Робота з підручником. Чи доводилось тобі чути голосне квакання? “Співом” розпочинається у жаб НЕРЕСТ- період розмноженняhttps://www.youtube.com/watch?v=ZZz. OOBYO8 TY

Номер слайду 10

Робота в парах. Роздивись, поміркуй, розкажи!У чому подібність зображених тварин? Як можна назвати їх одним словом?

Номер слайду 11

Плазуни. Плазуни мешкають на суші, але й у воді почуваються прекрасно. До них належать змії, ящірки, крокодили і черепахи. Ці тварини пересуваються плазуючи, тому їх називають плазуни.

Номер слайду 12

Плазуни, занесені до Червоної книги України. Гадюка степова східна. Полоз візерунковий. Жовтопуз. Мідянка. Гекон кримський. Полоз леопардовий. Полоз лісовий

Номер слайду 13

https://www.youtube.com/watch?v=8gad. WRkplyo Пригадай! Чи доводилося чути тобі про динозаврів – вимерлих родичів сучасних плазунів?

Номер слайду 14

Сторінками Книги важливих знань про природу. Земноводні і плазуни – частина світу живої природи

Номер слайду 15

Стать черепах залежить від температури.  Стать дитинчати, що збирається з'явитися на світ, залежить в цей період від середньої температури. При високій температурі в «гнізді» на світ з'являються самки, за низької - самці. Черепахи живуть більше 100 років!Чи знаєте ви, що…

Номер слайду 16

Хамелеони міняють свій колір залежно від емоційного стану, коли він переляканий, або його взяли в руки, або якщо він переміг у бійці іншого.

Номер слайду 17

Зуби оновлюються не тільки у акули. Наприклад, у алігатора їх зазвичай близько 80 і в міру того, як старі сточуються або ламаються, у нього відростають нові - гострі. А живуть крокодили до 80 - 100 років! Крокодили - єдині тварини, у яких немає мови.

Номер слайду 18

Спину жаби-повитухи покривають маленькі бородавки, з яких, коли жаба перебуває в стані роздратування або якщо на неї нападає ворог, виділяється отруйна рідина з різким запахом. Цей засіб захисту настільки ефективний, що змушує будь-якого хижака припинити атаку. В організмі жаби-повитухи знаходиться стільки отрути, що тварина, котра її з’їсть, гине вже через кілька годин.

Номер слайду 19

Індійський слон гине протягом трьох годин після укусу кобри, якщо вона вжалила його в кінець хобота – найвразливіше місце слона. Відчуваючи себе у небезпеці, кобра піднімає передню третину тіла. У деяких випадках її голова при цьому може знаходитися на рівні голови дорослої людини.

Номер слайду 20

Змії носять своєрідні окуляри і міняють їх багато разів в житті. У змії над кожним оком є абсолютно прозора повіка, як скельце окулярів. Перед линькою такі "окуляри" каламутніють, і зір змії погіршується, а під час линьки вона скидає всю свою шкіру цілком разом з цими "окулярами". У неї виростають нові повіки - абсолютно чисті і прозорі.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Македонская Натали
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
26 грудня 2018
Переглядів
6381
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку