Презентація "Які властивості у рідини"

Про матеріал
Презентація створена відповідно до модельної навчальної програми «Пізнаємо природу». 5-6 класи» для закладів загальної середньої освіти (авторки: Біда Д.Д., Гільберг Т.Г., Колісник Я.І.). (Пізнаємо природу. Підручник інтегрованого курсу для 5 класу закладів загальної середньої освіти / Дарія Біда, Тетяна Гільберг, Ярина Колісник. – Київ: «Генеза», 2022.)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Які властивості у рідин

Номер слайду 2

Чому рідини зберігають об’єм, але не мають власної форми. У рідинах, як і у твердих тілах, частинки речовини щільно прилягають одна до одної. Тому рідини теж нестисливі. Частинки рухаються вільніше, ніж у твердих тілах, час від часу змінюють своє положення («перескакують» з місця на місце). Тому рідини текучі, не мають власної форми, а набувають форми посудини. Притягання між частинками рідини менше, ніж у твердих тілах, але значне. Тому рідини зберігають об’єм.

Номер слайду 3

Що відбувається, коли змішуються дві рідини. Дифузія-самовільне перемішування речовин унаслідок взаємного проникнення частинок однієї речовини в іншу. Чи всі рідини змішуються?

Номер слайду 4

Дифузія в побуті та природіОбери один із прикладів дифузії і поясни, що відбувається. Чи можна вважати моделлю дифузії рух футболістів, яку грають на полі?

Номер слайду 5

Як відбувається випаровування. Про яке явище йдеться в усіх трьох випадках?Уночі йшов дощ, а вранці немає жодної калюжі. У сонячний день після купання можна не витиратися рушником. Мокра білизна висохла. З якої посудини рідина випарується швидше?Чому? Об'єм посудин однаковий.

Номер слайду 6

Уважно прочитай твердження. Яке явище відбувається?

pptx
Додано
7 жовтня 2022
Переглядів
308
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку