Презентація. Якою буває погода

Про матеріал
Пізнаємо природу. Біда Д. НУШ. Якою буває погода.Пізнаємо природу. Біда Д. НУШ. Якою буває погода.Пізнаємо природу. Біда Д. НУШ. Якою буває погода.Пізнаємо природу. Біда Д. НУШ. Якою буває погода.Пізнаємо природу. Біда Д. НУШ. Якою буває погода.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЯКОЮ БУВАЄ ПОГОДА

Номер слайду 2

План1. Що таке погода.2. Де ми отримуємо інформацію про погоду.3. Для чого потрібний прогноз погоди. 4. Як люди передбачали погоду.

Номер слайду 3

ЩО ТАКЕ ПОГОДА. Старослов’янське слово «погода» походить від слова «год», тобто те, що повторюється щороку. Погода - стан нижнього шару атмосфери у певному місці та у певний час. Люди здавна цікавилися погодою. Адже від неї залежить і врожай, і вилов риби, і своєчасне доставления вантажу, і похід у ліс за грибами, і стан здоров’я людини, і, звичайно, наш настрій. Тому спостереження за погодою та її прогнозування існує стільки, скільки існує людство.

Номер слайду 4

ЩО ТАКЕ ПОГОДА. Погода. Температура повітря. Вологість повітря. Атмосферний тиск. Атмосфені опвди. Хмарність неба. Напрям та швидкість вітру

Номер слайду 5

ЩО ТАКЕ ПОГОДАПрочитай і поясни, як ти розумієш слова англійського письменника. Джона Раскіна.«Сонце радує, дощик освіжає, вітербадьорить, сніг наповнює серцевеселощами: не буває поганої погоди,а є тільки різновиди хорошої». ЯКУ ПОГОДУ ПОЛЮБЛЯЄШ ТИ? ЧОМУ?Підбери прикметники, якими можна описати погоду. Джон Раскін. Подивісь відео: https://cutt.ly/WNLCXJu – Що таке погода?

Номер слайду 6

ДЕ МИ ОТРИМУЄМО ІНФОРМАЦІЮПРО ПОГОДУПостійні спостереження за погодою ведуть наметеорологічних станціях, які розташованіпо всій земній кулі. Отримані дані допомагаютьученим складати прогноз погоди (передбачення). У будь-яку погоду кожні три години синоптикипроводять спостереження, записують показникирізноманітних метеорологічних приладів. Скористайся сайтом https://ua.sinoptik.ua і дізнайся, яка погода буде сьогодніпісля уроків (о 15:00 год) у твоєму населеному пункті. Запиши отримануінформацію в календар погоди. Ці дані є показниками, якими характеризуютьпогоду. З’ясуй, чи не зміняться показники погоди о 21:00 год.

Номер слайду 7

Синоптики- це люди, які спостерігають за змінами в природі , вивчають погоду. За допомогою спеціальних приладів вони вчаться передбачати погоду. Прогноз погоди — це науково обґрунтоване припущення передбачення її майбутнього стану.

Номер слайду 8

ДЕ МИ ОТРИМУЄМО ІНФОРМАЦІЮПРО ПОГОДУЩоб глибше зрозуміти «кухню погоди», використовують сучасне обладнання

Номер слайду 9

ДЕ МИ ОТРИМУЄМО ІНФОРМАЦІЮПРО ПОГОДУ1. Ознайомся з метеорологічними приладами,якими користуються метеорологи.

Номер слайду 10

Метеорологічні прилади. Термометр - це прилад, призначений для вимірювання температури рідинного, газоподібного або твердого середовища. Барометр-анероїд використовується для вимірювання атмосферного тиску без використання ртуті, що робить його безпечнішим для використання в домашніх умовах. Він має аналоговий дисплей, на якому можна переглянути значення тиску у міліметрах ртутного стовпа або гектопаскалях.

Номер слайду 11

Метеорологічні прилади. Опадомір – це циліндричне відро, куди збираються опади. Для того, щоб вітер не видував сніг, його огороджують. Воду з відра виливають у мірний стакан. За поділками на стінках стакану визначають висоту шару опадів (в мм). Флю́гер - прилад для визначення напрямку і швидкості вітру, один з давніх винаходів людства. Ще в середньовічній Європі особливо популярними були флюгери у портових містах. Основне призначення їх було — вказувати напрямок вітру.

Номер слайду 12

Снігомірні рейки являють собою сухі, просочені олією, дерев'яні бруси довжиною біля 2 м та шириною не менше 5 см, товщиною 2см, зі шкалою у сантиметрах. При вимірюванні висоти снігового покриву рейку занурюють вертикально у сніг загостреним кінцем так, щоб він досяг поверхні ґрунту. Після цього проводять вимір за шкалою з точністю до 1 см. Метеорологічні прилади. Психрометр — спеціальний прилад для вимірювання температури й вологості повітря як основних показників стану навколишнього середовища.

Номер слайду 13

Назви види опадів, які тобі доводилося спостерігати. Підбери відповідний умовний знак. ДЕ МИ ОТРИМУЄМО ІНФОРМАЦІЮПРО ПОГОДУ2. Назви види опадів, які тобі доводилосяспостерігати. Підбери відповідний умовний знак.

Номер слайду 14

Спостереження за погодою потрібні у повсякденному житті та господарській діяльності людини. Прогноз погоди важливий для забезпечення безпеки руху потягів, автомобілів, кораблів, польотів авіатранспорту, для проведення посівних робіт й попередження про небезпечні погодні явища, такі як заморозки, град, зливи, урагани тощо. ДЛЯ ЧОГО ПОТРІБНИЙ ПРОГНОЗ ПОГОДИЯкі небезпечні природні явища доводилося тобіспостерігати у своїй місцевості?

Номер слайду 15

ДЛЯ ЧОГО ПОТРІБНИЙ ПРОГНОЗ ПОГОДИМісцеві метеостанції вісім разів на добу знімають показники з метеоприладів і передають ці дані в обласні гідрометцентри та Укргідрометцентр(м. Київ). Прогнози погоди базуються на регулярних спостереженнях усіх метеорологічних станцій планети. У світі їх існує понад 10 тисяч. Гра «Хто більше». Складіть список сфер людської діяльності, робота яких залежить від погоди.

Номер слайду 16

Здавна український народ визначав погоду, спостерігаючи за небесними світилами, стихіями, рослинами, поведінкою тварин. Усі прикмети можна поділити на довгострокові і короткострокові. Довгострокові давали прогноз на окремі пори року. Короткострокові народні прикмети давали змогу прогнозувати погоду на найближчий час. Мисливці, орієнтуючись на прикмети, вирішували - йти чи ні на полювання, подорожні знали - варто чи ні вирушати у далеку путь. Як люди передбачали погоду.

Номер слайду 17

Спостерігай за погодою. Прочитай народні прикмети та спробуй їх перевірити.• Зима малосніжна - літо посушливе.• Взимку сухо й холодно - влітку сухо й жарко. Червоне сонце та небо навколо нього — до хурделиці. Прилітають шпаки — з кожним днем буде теплішати

Номер слайду 18

КОРОТКО ПРО ГОЛОВНЕ• Погода - стан нижнього шару атмосфери у певному місці та у певний час.• Спостереження за погодою ведуть на метеорологічних станціях за допомогою метеорологічних приладів - термометра, психрометра, барометра-анероїда, флюгера, опадоміра, снігомірної рейки.

Номер слайду 19

Домашнє завдання. Опрацюй §35 Читати і переказувати стор.129-132. Перевір що ти засвоїв на уроці.https://learningapps.org/watch?v=pbgez9x7j22 Письмово. Напиши 4 народні прикмети про погоду

pptx
Додано
14 лютого
Переглядів
126
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку