Презентація "Явища змочування та капілярності в природі і техніці"

Про матеріал
Застосування явища змочування та капілярності в побуті, природі, техніці. В презентаціїї показано, що завдяким цим явищам відбуваються проникнення вологи з грунту в стебла і листя рослин. Саме завдяки в капілярах відбуваються основні процеси, пов'язані з диханням і живленням організму.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Явища змочування та капілярності в природі і техніціПідготував учитель Жашківської ЗЗСО І-ІІІ ст. №2 Осаволюк В. М.

Номер слайду 2

Змочування. Змочування має вкрай важливе значення для успішного проведення ряду важливих технологічних процесів. Протягом багатьох років текстильна промисловість намагалася розробити водонепроникні тканини. Додавши нанотрубки в волокна одягу, виробники можуть створювати котон, вовну або синтетичну тканину, яка не вбирає воду.

Номер слайду 3

Явище змочування використовують у склеюванні, паянні, фарбуванні тіл, змочуванні тертьових деталей.

Номер слайду 4

Широко застосовують у флотаційних процесах – збагачення руд цінною породою.

Номер слайду 5

Явище змочування необхідно враховувати, конструюючи космічні апарати, тому що в стані невагомості змочувальна рідина розтікається по стінах посудини, у якій перебуває, а незмочувальна збирається великою краплею всередині посудини.

Номер слайду 6

Лотос – одна з прекрасних водних рослин на нашій планеті. Його квітки не тільки дивовижно красиві, але і чисті, навіть якщо вода навколо каламутна і брудна. Листя і квітки не змочуються водою, тому краплі води скачуються з них, як кульки ртуті, змиваючи весь бруд. Навіть краплям меду не вдається утриматися на поверхні листя лотоса. До речі, такими ж унікальними властивостями володіє листя не тільки лотоса, але і багатьох інших рослин, зокрема звичайної капусти.

Номер слайду 7

Капілярні явища мають велике значення в природі і техніці. Завдяки цим явищам відбувається проникнення вологи з ґрунту в стебла і листя рослин. Саме в капілярах відбуваються основні процеси, пов'язані з диханням і живленням організмів. Капілярні явища в природі

Номер слайду 8

Облік капілярності необхідний під час обробки ґрунту. Так, для того, щоб відбувалося більш інтенсивне випаровування вологи з ґрунту, необхідно її утрамбовувати. У цьому випадку в ґрунті утворюються капіляри, якими волога піднімається вгору, а потім випаровується. Щоб зменшити випаровування, ґрунт розпушують, руйнуючи при цьому капіляри, і волога довше залишається в ґрунті.

Номер слайду 9

Часто капілярні явища використовують і в побуті. Застосування рушників, серветок, гігроскопічної вати, марлі, промокального паперу можливе завдяки наявності в них капілярів. Саме тому під час витирання рук, рушник вбирає в себе воду, гас або розплавлений стеарин піднімаються по гніту лампи або свічки.

Номер слайду 10

Завдяки капілярному підняттю вдається фарбувати тканини.

Номер слайду 11

Капілярні явища використовуються під час видобування нафти. Сили взаємодії води з гірською породою більше, ніж у нафти. Тому вода здатна витиснути нафту з дрібних тріщин у більш великі. Для збільшення нафтовіддачі шарів використовуються спеціальні поверхнево-активні речовини. Нафта має неоднакові оптичні властивості. Під дією ультрафіолетових променів нафта здатна світитися. При цьому легені нафти світяться блакитним світлом, важкі – бурим і жовто-бурим. Це використовується при пошуку нафти. Нафта є діелектриком і має високий питомий опір. На цьому засновані електрометричні методи встановлення в розрізі, розкритому свердловиною, нафтоносних шарів, ярів.

Номер слайду 12

У будівництві враховують можливість підняття вологи по капілярних порах будівельних матеріалів. Для захисту фундаменту і стін від дії ґрунтових вод та вологи, застосовують гідроізоляційні матеріали: толь, смоли тощо.

Номер слайду 13

У тілі дорослої людини приблизно 160 – 190 капілярів, загальна довжина яких сягає 60 – 80 тис. км. Капіляр в 50 разів тонший за найтоншу людську волосину. Середній діаметр капіляра складає приблизно 0,008 мм. Він наскільки вузький, що кров'яні тільця проходять по ньому поодинці і це приводить до того, що кров проходить по капілярах дуже поволі.

Номер слайду 14

Дякую за увагу!

pptx
Додано
22 лютого 2019
Переглядів
25656
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку