Презентація "Явище тяжіння. Сила тяжіння."

Про матеріал
Урок розкриває фізичний зміст явища тяжіння, розвиває вміння розраховувати силу тяжіння на Землі та інщих планетах. Урок містить інфографіку на етапах активізації опорних знань та закріплення навчального матеріалу. Дає можливість учням оцінити важливість вивчення явища тяжіння у сучасному житті.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Явище тяжіння Сила тяжіння Автор: Вчитель вищої категорії Петрик Н. О.

Номер слайду 2

Результат взаємодії тіл Зміна швидкості тіла Деформація тіла

Номер слайду 3

Сила Міра взаємодії тіл Причина зміни швидкості, деформації тіл Позначається F Вимірюється Н (Ньютон) Напрямок сили Точка прикладання

Номер слайду 4

Всі тіла падають на Землю

Номер слайду 5

Всі тіла падають на Землю

Номер слайду 6

Досліди Галілея Галілео Галілей на основі спостережень припустив, що якби зовсім не було опору повітря, то всі тіла падали б на землю однаково.

Номер слайду 7

Досліди Ньютона Падіння тіл при відсутності опору повітря називають вільним падінням. Трубка Ньютона

Номер слайду 8

Сила тяжіння – це сила , з якою Земля притягує до себе тіло.

Номер слайду 9

Коефіцієнт пропорційности між силою тяжіння і масою тіла називають прискоренням вільного падіння.

Номер слайду 10

Сила тяжіння завжди спрямована вертикально вниз до центру Землі.

Номер слайду 11

Сила тяжіння вимірюється за допомогою динамометра

Номер слайду 12

Побудова сили тяжіння на кресленні вказати точку прикладання сили (центр маси тіла) побудувати перпендикуляр до поверхні Землі спрямувати стрілку вниз

Номер слайду 13

Дай відповідь! Чому м’яч, кинутий вгору падає на Землю? Чому рідину можна переливати з посудини в посудину? Що таке сила тяжіння? Як рухаються тіла під дією сили тяжіння? Куди завжди напрямлена сила тяжіння? За якою формулою визначається сила тяжіння? Чому вгору везти санки важче, ніж з гори? Під дією яких сил рухається парашутист до землі?

Номер слайду 14

Притягання тіл Сила, з якою всі тіла Всесвіту притягуються одне до одного, називається силою Всесвітнього тяжіння або гравітаційною силою.

Номер слайду 15

Притягання тіл

Номер слайду 16

Притягання тіл Причина виникнення приливних хвиль – тяжіння Землі і її водної оболонки Місяцем.

Номер слайду 17

Сила тяжіння – приватний випадок сили Всесвітнього тяжіння. Природа сили тяжіння - гравітаційна

Номер слайду 18

Висновки І. Ньютона Всі тіла Всесвіту притягаються одне до одного. Чим більші маси тіл, тим більша сила, з якою вони взаємодіють. Чим більша відстань між тілами, тим менша сила притягання між ними.

Номер слайду 19

Сила тяжіння на інших планетах На Марсі сила тяжіння в 2,6 разів менша, ніж на Землі. На місяці сила тяжіння у 6 разів менша, ніж на Землі.

Номер слайду 20

Прискорення вільного падіння, Н/кг Місяць 1,7 Марс 3,8 Юпітер 24 На полюсах - 9,83 На екваторі - 9,78 Поясніть, чому сила тяжіння на екваторі менша ніж сила тяжіння на полюсах Землі?

Номер слайду 21

Цікаво! На Сонці гравітація у 28 разів сильніша, ніж на Землі. Людина відчувала би себе так, якби її маса була 2 т і була би розчавлена власною вагою. Хоча, ще не досягнув Сонця, все перетворилося б у розжарений газ!

Номер слайду 22

Сила тяжіння збільшується із збільшенням маси тіла. Сила тяжіння залежить від місця спостереження. Сила тяжіння вимірюється в кілограмах. Сила тяжіння на Землі скрізь однакова. Сила тяжіння зменшується при віддаленні від поверхні Землі. Сила тяжіння на поверхні всіх планет однакова. Сила тяжіння діє тільки на Землі. Знайди правильні твердження

Номер слайду 23

Усно визначте силу тяжіння, що діє на тварин

Номер слайду 24

Задачі Група 1 Визначте масу футбольного м’яча , якщо на нього діє сила тяжіння 6,86 Н? Група 2 Визначте значення сили тяжіння, яка б діяла на вас на Місяці, якщо g=1,7 Н/кг? Група 3 Обчисліть прискорення вільного падіння на поверхні Венери, якщо на тіло, масою 200 г, яке на ній перебуває, діє сила тяжіння 1,76 Н.

Номер слайду 25

Поміркуй 1. Чому камінь, кинутий у горизонтальному напрямку, не летить прямолінійно? 2. Що свідчить про існування сили тяжіння? 3. Від чого залежить сила тяжіння? 4. Як тіла падають на Землю? 5. Чи буде сила тяжіння на вершині гори менша, ніж у підніжжя?

Номер слайду 26

Сила тяжіння Природа – гравітаційна Точка прикладан-ня – до центру маси тіла Числове значення F = mg

Номер слайду 27

Підсумки Що цікавого ви дізнались? 2. Чи важливі знання про силу тяжіння? 3. Що було б, якби сила тяжіння на Землі раптом зникла?

Номер слайду 28

Домашнє завдання Вивчити § 9, (п 1,2) ,дати письмові відповіді на запитання № 1-5 (стор 77) Написати твір-мініатюру на тему: “ Що було б, якби сила тяжіння на Землі зникла ”

Номер слайду 29

Дякую за увагу!

ppt
Додав(-ла)
Петрик Наталія
Пов’язані теми
Фізика, 7 клас, Розробки уроків
До підручника
Фізика 7 клас (Бар’яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Горобець Ю.І., Ненашев І.Ю., Кірюхіна О.О.; за редакцією Бар’яхтара В.Г., Довгого С.О.)
До уроку
§ 23. Сила тяжіння. Вага тіла. Невагомість
Додано
16 лютого 2020
Переглядів
4362
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку