Історія відкриття йододефіциту У 1811 році французький хімік Бернар Куртуа випадково відкрив йод під час виробництва селітри для пороху для наполеонівської армії. Куртуа додав сіпчану кислоту до спаленої золи морських водоростей, і при цьому утворилася темно-фіолетова пара, що кристалізувалася на холодних поверхнях. Згодом Гей-Люссак визначив нову речовину як новий елемент і назвав його “йод”.
Значення йоду для організму людини Йод - це мікроелемент, який потрібний нашому організму для створення гормонів щитоподібної залози, яка регулює метаболізм. Але його нестача може негативно позначитися на організмі людини. Нестача йоду в організмі може призвести до таких наслідків як: затримка росту у дітей; порушення інтелектуальної активності; порушення обміну речовин та розвитку. Нестача йоду це йододефіцит.
про. Філактика йододефіциту Щоб уникнути таких наслідків потрібно робити профілактику. Для профілактики йододефіциту достатньо регулярно вживати продукти, збагачені йодом. Перше місце серед них посідає йодована сіль, до складу якої входить йодистий калій. Щоб запобігти йододефіциту досить щодня вживати разом із їжею 5-6 грамів такої солі. А також до раціону слід включити морепродукти, морську капусту,овочі,фрукти,яйця,молоко,яловичину,волоські горіхи. Отже, головним критерієм по профілактиці йододефіциту є повноцінний раціон.
Симптоми йододефіциту. Як розпізнати йододефіцит? Звісно як і будь-яка інша хвороба або розлад йододефіцит має свої ознаки за якими можна його розпізнати. Ознаки йододефіциту: задишка, нестача повітря; утруднення ковтання та дихання;втома;сухість шкіри;забудькуватість та пригнічений настрій;слабкість;випадання волосся.