КОРМОВІ КУЛЬТУРИДають корми для домашніх тварин. Найчисленніша група кормових культур – це багаторічні трави: бобові (конюшина, люцерна та ін.) та злакові (тимофіївка, житняк та ін.). Для отримання соковитих і сухих кормів вирощують кормові коренеплоди (наприклад, кормовий буряк, кормові кабачки), силосні культури (кукурудза), зернофуражні (овес, ячмінь).
ТЕХНІЧНІ КУЛЬТУРИВирощують заради одержання сировини для виробництва продовольчих і промислових товарів. Найбільше значення мають олійні (наприклад, соняшник, олива, соя, арахіс, рапс), цукрові (цукрові буряки, цукрова тростина), волокнисті (бавовна, льон, коноплі). Важливу роль відіграють культури, з яких виготовляють тонізуючі речовини (чай, кава, какао), прянощі (перець чорний, гвоздика).
ЛІКАРСЬКІ РОСЛИНИЗ найвідомішими в Україні є аїр тростинний, валеріана лікарська, глід колючий, деревій звичайний, звіробій звичайний, калина звичайна, нагідки лікарські, подорожник великий, суниці лісові, чистотіл звичайний, шипшина корична, ромашка лікарська, кульбаба лікарська, липа серцелиста, м'ята перцева та ін. Лише близько ЗО видів вирощують у культурі, а інші збирають у природніх місцях існуваннях, значна кількість яких – у лісах.