Презентація з біології для 6 класу з теми: "Роль рослин у природі та житті людини"

Про матеріал
Презентація з біології на тему "Роль рослин у природі та житті людини" являє собою яскраве доповнення до уроку, у презентації візуалізуються яскраві приклади під час подання учбового матеріалу. Данна розробка може подаватися для самостійного вивчення вдома, так як містить текстове заповнення з посненням запропонованої теми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

РОЛЬ РОСЛИН У ПРИРОДІ ТА ЖИТТІ ЛЮДИНИ

Номер слайду 2

БІОЛОГІЯ 6 КЛАСВчитель хімії та біологіїЗапорізького АЛ №23 Кравчук Юлія Вячеславівна

Номер слайду 3

Зелені рослини, акумулюючи в органічних речовинах енергію Сонця, забезпечують життя всього живого на Землі і є важливим джерелом енергетичних ресурсів, котрі використовує людина для своїх потреб.

Номер слайду 4

Значення рослин для існування життя на планеті Земля

Номер слайду 5

Відіграють провідну роль в колообігу багатьох елементів (колообіг Фосфору, Карбону) і речовин (наприклад, колообіг води, кисню).

Номер слайду 6

Істотно впливають на клімат, формують температурний режим планети.

Номер слайду 7

Виділяють кисень, який використовується для дихання і захищає біосферу від ультрафіолетового проміння, що згубно впливає на живі об'єкти

Номер слайду 8

Запобігають нагромадженню в атмосфері вуглекислого газу.

Номер слайду 9

Створюють умови існування для тварин і людини, мають велике значення як первинна трофічна ланка в ланцюгах живлення

Номер слайду 10

Рослини минулих геологічних часів е джерелом корисних копалин наприклад, кам'яного, бурого вугілля, торфу)

Номер слайду 11

Обумовлюють накопичення води на поверхні Землі та сприяють утворенню боліт

Номер слайду 12

Беруть активну участь у формуванні ґрунтів, запобігають їх змиванню та ерозїі.

Номер слайду 13

Значення рослин для людини

Номер слайду 14

ХАРЧОВІ КУЛЬТУРИЦе рослини, які дають людині продукти харчування. їх поділяють на зернові (пшениця, рис, гречка тощо), зернобобові (горох, соя, квасоля), овочеві (капуста, буряк), баштанні (кавуни, гарбузи, дині), плодові (ягідні, кісточкові) тощо.

Номер слайду 15

КОРМОВІ КУЛЬТУРИДають корми для домашніх тварин. Найчисленніша група кормових культур – це багаторічні трави: бобові (конюшина, люцерна та ін.) та злакові (тимофіївка, житняк та ін.). Для отримання соковитих і сухих кормів вирощують кормові коренеплоди (наприклад, кормовий буряк, кормові кабачки), силосні культури (кукурудза), зернофуражні (овес, ячмінь).

Номер слайду 16

ТЕХНІЧНІ КУЛЬТУРИВирощують заради одержання сировини для виробництва продовольчих і промислових товарів. Найбільше значення мають олійні (наприклад, соняшник, олива, соя, арахіс, рапс), цукрові (цукрові буряки, цукрова тростина), волокнисті (бавовна, льон, коноплі). Важливу роль відіграють культури, з яких виготовляють тонізуючі речовини (чай, кава, какао), прянощі (перець чорний, гвоздика).

Номер слайду 17

ЛІКАРСЬКІ РОСЛИНИЗ найвідомішими в Україні є аїр тростинний, валеріана лікарська, глід колючий, деревій звичайний, звіробій звичайний, калина звичайна, нагідки лікарські, подорожник великий, суниці лісові, чистотіл звичайний, шипшина корична, ромашка лікарська, кульбаба лікарська, липа серцелиста, м'ята перцева та ін. Лише близько ЗО видів вирощують у культурі, а інші збирають у природніх місцях існуваннях, значна кількість яких – у лісах.

Номер слайду 18

Рослини, з яких використовується деревина (сосна, ялина, дуб та ін.).

Номер слайду 19

Важливу роль відіграє естетичний та психологічний вплив рослин на людину.

Номер слайду 20

Благодійно впливає на здоров'я людини зелений колір рослин – він менше втомлює очі, знижує зорове напруження, діє заспокійливо на нервову систему. Сприятливо діє на організм людини приємний запах квітів. Лісу, парків. Садів, а також шелест листя.

Номер слайду 21

Спостерігаючи за рослинами, людина ще в глибоку давнину засвоювала орієнтири в просторі і часі – рослини вірно служили замість компаса, а деякі рослини досить точно показували час доби.

Номер слайду 22

ДОМАШНЄЗАВДАННЯ: Зробити презентацію на тему: «Вибір видів кімнатних рослин для вирощування в певних умовах»

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.9
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 16
Оцінки та відгуки
  1. Машкіна Тетяна Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Володимирівна Ліна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Паюк Ольга Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Бардукова Ніна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Костіна Неля Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Хаблак Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Гайдай Людмила Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Олійник Лариса Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Потапова Галина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Юсин Надія Улянівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  11. Івашків Лариса Ярославівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  12. Гірняк Олександра
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  13. Борей Зоя Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  14. Шпаргала Ольга Богданівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  15. Левкова Лариса Валентинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  16. Барсукова Антоніна Леонідівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 13 відгуків
pptx
Додано
1 квітня 2020
Переглядів
65947
Оцінка розробки
5.0 (16 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку