Презентація з біології для учнів 7 класу "Цікаві факти про Плазунів (Reptilia)"

Про матеріал

Презентація "Цікаві факти про Плазунів (Reptilia)" може бути ілюстративним доповненням до навчального матеріалу при вивченні теми "Різнjманітність та значення Плазунів" на уроках біології для учнів 7 класу.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Цікаві факти про Плазунів (Reptilia)

Номер слайду 2

Та, що несе шипи. Гатерія (Туатара)Вздовж хвоста в рептилії тягнеться гребінь з гострих пластинок — шипів. Звідси її друга назва — туатара. Мовою маорі — корінного населення Нової Зеландії — це означає: «Та, що несе шипи».

Номер слайду 3

Найбільша черепаха. Шкіряста черепахарозмір більше 2 метрів в діаметрі;вага – 500-600 кгпередні ласти, позбавлені кігтів, в розмаху сягають 5 м;плавають зі швидкістю 35 км/год;на суходолі пересуваються зі швидкістю 15 км/год

Номер слайду 4

Всесвітній день черепахи 23 травня з 2000 року за ініціативи організації American Tortoise Rescue відзначається день тварини, яка символізує мудрість, багатство і довголіття. Головна мета – привернути увагу до вимирання черепах через занадто близьке сусідство з людьми

Номер слайду 5

Крокодилячі сльозивислів походить зі стародавнього повір'я, що крокодили нібито плачуть під час поїдання здобичі; на тілі у крокодилів немає потових залоз, рідина виходить через залози, розміщені біля очей, що й стало приводом для виникнення міфу;секрет залоз також виводить надлишок солей з організму крокодилів

Номер слайду 6

Як змія заковтує велику їжу? Рот змії, що атакує, може розкриватися на 180 градусів. Завдяки особливій зв’язці між щелепами, та еластичності шкіри, змії здатні заковтувати велику за розмірами їжу.

Номер слайду 7

Як змія гіпнотозує жертву? Пильність погляду змій пояснюється тим, що вони не кліпають очима. Їхні зрощені разом повіки абсолютно прозорі і під час линяння, сходять разом з рештою шкіри.

Номер слайду 8

Чи може кобра бризкатись отрутою? Королівська мозамбікська кобра здатна плюнути (бризнути) отрутою на відстань до 3 м. Цитотоксична отрута викликає біль, набряк і пошкодження тканин. Якщо вчасно не ввести антиотруту, жертва може бути понівечена на все життя.

Номер слайду 9

Чи вміють змії літати?Летючі змії з роду Хрізопелеа, мешканці Південно-Східної Азії, здатні літати на відстані до 100 м, розправивши свої ребра і перетворившись на одне плоске живе вітрило. Але літають вони тільки в крайному разі у пошуках їжі.

Номер слайду 10

«Найзмієнебезпечніший» континент. В Австралії живе 9 з 10 найбільш отруйних сухопутних змій на Землі

Номер слайду 11

Найотруйніші змії суходолу. Найотруйнішими зміями є: Тайпан Макоя;Сітчаста східна коричнева змія;Тайпан звичайний; Тигрова змія

Номер слайду 12

Які змії найбільші?Сітчастий пітон, довжиною до 12 м, масою понад 200 кг. Анаконда, довжиною до 11 м

Номер слайду 13

Чи гіпнотизує змій заклинач? Змії глухі і не чують музику. Перед виступом заклинач непомітно постукує по кошику з коброю, і вона інстинктивно, відчуваючи небезпеку, «розправляє» свій капюшон. Коли факір грає на духовому інструменті й розхитується у різні боки, змія слідкує за ним та повторює всі рухи дресирувальника. Виглядає це так, ніби кобра загіпнотизована та танцює. Такі трюки можливі завдяки мирному характеру кобр, які пускають в хід свої зуби тільки в крайньому разі.

Номер слайду 14

Самооборона кров’ю Жабовидні ящірки, мешканці Ц. Америки, вміють стріляти кров'ю. Щоб захиститися від нападників (койотів), усередині ока стискається вена, кров під великим тиском рве стінки судини і вихлюпується на відстань до півтора метра. Ящірка завжди цілиться в очі противнику. За один напад може бризнути 20 до разів. Кров має подразнювальні властивості завдяки мурашиній отруті, яка потрапляє в організм з їжею.

Номер слайду 15

Найотруйніша ящірка Отрутозуб (Ядозуб) – мешканець Америки. Довжина тіла – 50-90 см. Отрута виробляється слиною, яка тече між щелепою та губою декількома струмками. Усі зуби отруйні. На теплокровних тварин отрута діє сильніше, ніж на холоднокровних. Втім, для людини - несмертельна. Зуби у разі випадання або іншої втрати відновлюються.

Номер слайду 16

Найбільший хамелеон. Хамелеон Парсона– найкрасивіший та найдільший з усіх хамелеонів, досягає до 50-65 см, може харчуватись не тільки комахами, а й гризунами та птахами.

Номер слайду 17

Найменша хребетна тварина. Хамелеон Брукезія мала, мешканець Мадагаскара, найменший серед хамелеонів. Дорослі самці досягають у висоту 16 мм, у довжину – 30 мм (від носа до хвоста). Ці хамелеончики вважаються найменшими хребетними серед усіх хребетних тварин на Землі.

Номер слайду 18

Найдовший язик Язик хамелеонів довгий, круглястий, дорівнює довжині голови та тулуба разом узятих (іноді й довший). Його кінець має вигляд циліндра. Середня частина порожниста на кшталт стебла, дуже еластична, сильно розтягується. Язик здатний миттєво далеко викидатися для захоплення здобичі.

Номер слайду 19

Забарвлення хамелеонів. Зміна забарвлення покривів:залежить від статі та періоду розмноження;пов’язана з терморегуляцією;виражає невдоволенням під час боротьби із суперником (стають червоними) або голодом. найвразливіші вночі, не контролюють свого забарвлення та стають помітними.

Номер слайду 20

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бордун Євгенія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
25 лютого 2020
Переглядів
3096
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку