Презентація з біології для учнів 7 класу "Цікаво про Амфібії"

Про матеріал

Презентація "Цікаво про Амфібії", створена за матеріалами міні-проєктів учнів 7 класів, виконаних при вивченні теми "Амфібії (Земноводні)", може бути використана при вивченні теми "Різноманітність та значення Амфібії"

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Цікаво про Амфібії

Номер слайду 2

Чому в давнину жаб кидали у ємкість з молоком? В умовах відсутності холодильників молоко швидко псувалось. А волога шкіра жаби має бактерицидні властивості, саме тому молоко з жабою не скисало.

Номер слайду 3

Як очі жаб допомагають у травленні? Очі жаб можуть одночасно дивитися вгору, вперед і вбік, а також важливі при травленні. За допомогою очних яблук жаба проштовхує їжу, яка потрапила в рот, далі по травному тракту. Захопивши здобич, амфібії обов'язково повинні моргнути. А ще жаби закривають очі лише на невеликий проміжок часу навіть тоді, коли сплять.

Номер слайду 4

Як жаби дихають? Жаби дихають легенями та шкірою. У воді жаби дихають шкірою, на суходолі – легенями. Кожен раз занурюючись у воду, у тварини відключається дихальна система. Кровоносна система жаб теж досить цікава: серце складається з 2 відділів, а в тілі курсує змішана венозно-аретеріальна кров.

Номер слайду 5

Хто серед тварин є найкращим стрибуном? Найкращими стрибунами вважають жаб. Представники деяких видів (Litoria nasuta, що мешкає в Австралії) можуть долати в стрибку відстані які в 50 разів перевищують їх розмір і досягати прискорення до 20 метрів в секунду. Інші (Rhacophorus Nigropalmatus - летючі жаби Уоллеса, що живуть у вологих джунглях Малайзії та Борнео) можуть не тільки чудово стрибати, але і навіть планувати, "пролітаючи" відстані в 15 м.

Номер слайду 6

Яка жаба найменша?Найменша у світі жаба - Кубинський карлик (Sminthillus limbatus) має довжину тіла всього 8,5 мм – 1.2 см

Номер слайду 7

Яка жаба найбільша? Найбільшою представницею свого виду є Гігантська жаба-Голіаф. Її максимальна довжина 36 см, а вага може перевищувати 3 кілограми. У голіафа дуже міцні ноги, завдяки яким середній стрибок цієї жаби перевищує 3 метри

Номер слайду 8

Яка жаба найотруйніша? Найотруйніша жаба в світі - Дереволаз (або Листолаз) жахливий. Один дотик до шкіри жаби може бути смертельним. Отрута містить понад 100 високотоксичних компонентів та має нервово-паралітичну і кардіотонічну дію. Людина отруюється через дрібні травми на шкірі та пори. Один грам отрути смертельний для тисячі дорослих людей. Цю властивість індіанці використовували для мисливських стріл. Лише 5 видів дереволазов виробляють смертельні алкалоїди - батрахотоксин. Під час утримання цих видів в тераріумі кількість токсинів на шкірі різко зменшується, а у народжених в неволі не виявляється через особливості харчування (відсутність у раціоні отруйних комах)

Номер слайду 9

Яка тварина у японців є символом везіння? В Японії трилапі жаби є символом везіння. Вважають, що колись вона була злою і Будда її покарав. Вона втратила одну лапу і в якості розплати за свої гріхи тепер випльовує золоті монети. Розташовують символ біля дверей. Жабу потрібно щодня гладити, щоб з її рота випадала монетка.

Номер слайду 10

Як зимують жаби? В Стародавньому Єгипті були символом воскресіння. Їх муміфікували одночасно з померлою людиною. Вчені припускають, що це, пов'язано з тим, що у помірних і холодних широтах жаби «замерзають» щороку, впадаючи в зимову сплячку, і повертаються до життя лише навесні. Як правило, більшість жаб на зиму пірнають в водойми і зимують в шарі м'якого і пухкого мулу. Деякі жаби за допомогою спеціальних пристосувань на п'ятах лап викопують собі ями в ґрунті і перечікують холодну пору в норах.

Номер слайду 11

Як у жаб прикріплений в роті язик? Усі земноводні харчуються тільки здобиччю, що рухається. На дні ротоглоткової порожнині знаходиться язик. У безхвостих він прикріплюється переднім кінцем до нижніх щелеп, при вилову комах язик викидається з рота, до нього приліплюється здобич. На щелепах є зуби, що служать лише для утримання здобичі. У жаб вони розташовані лише на верхній щелепі.

Номер слайду 12

Дякую за увагу!

pptx
Додано
31 січня 2020
Переглядів
1896
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку