Урок "Різноманітність земноводних"

Про матеріал
Мета уроку: Розкрити різноманітність земноводних, пов'язану з пристосуванням їх до умов існування в різних середовищах, показати значення земноводних у природі та житті людини й необхідність їх охорони; розвивати пізнавальний інтерес до вивчення курсу біології; сприяти вихованню дбайливого ставлення до земноводних і до природи взагалі.
Перегляд файлу

Мета уроку: Розкрити різноманітність земноводних, пов'язану з пристосуванням їх до умов існування в різних середовищах, показати значення земноводних у природі та житті людини й необхідність їх охорони; розвивати пізнавальний інтерес до вивчення курсу біології; сприяти вихованню дбайливого ставлення до земноводних і до природи взагалі.

Обладнання: таблиці "Тип Хордові, клас Земноводні", Карта півкуль.

Малюнки: "Різноманітність земноводних", "Рідкісні земноводні", завдання для міні-груп, Комп’ютер, запис голосів земноводних. малюнки, картини, творчі роботи учнів.

Тип уроку: засвоєння нових знань.

Форма уроку: урок – подорож.

Форми роботи на уроці: колективна, індивідуальна, робота в парах, робота в групах

Методи: самостійна робота, презентація робіт, дослідження.

Хід уроку.

  1. Організаційний етап.

Добрий день діти. Давайте розпочнемо наш урок з нашої психологічної вправи.

- Посміхнулися наліво

- Посміхнулися направо.

- Ми одна сім’я.

Рефлексія.

То який у вас настрій? Зробіть оцінку своєму настрою, своєї працездатності зараз за 10-бальною шкалою і намалюйте схему у своєму зошиті.

  1. Актуалізація опорних знань. Мотивація навчальної діяльності.

Чудова і різноманітна природа нашої планети. На земній кулі всюди можна зустріти тварин. Серед них особливе місце посідають земноводні або амфібії. Давай те звернемось до нашого "Дерева пізнання" і згадаємо деякі особливості організації цих тварин.

(запитання знаходяться на гілках дерева, учні вибирають і дають відповіді):

  1. Який клас тварин ми вивчаємо?
  2. Чому їх називають земноводними?
  3. Назвіть риси пристосованості їх до наземного способу життя?
  4. Назвіть риси пристосованості до водного способу життя?

(на нашому дереві є й інші запитання, які написані на листочках іншого кольору)

  1. Скільки видів земноводних відомо на земній кулі?
  2. Скільки видів зустрічається на Україні?
  3. Де вони поширені?
  4. На які ряди поділяються і чим характеризується кожен ряд?
  5. Чи є серед них отруйні види?
  6. Яке значення вони мають в природі та в житті людини?
  7. Чи потребують охорони?

Відповіді на ці запитання ми можемо отримати, коли вивчимо нашу сьогоднішню тему.

Повідомлення теми, мети уроку, очікуваних результатів:

Учні знають:

  • різноманітність земноводних, особливості їх будови;
  • характеристику рядів;
  • значення в природі;
  • значення в житті людини;

Учні вміють:

  • розрізняти представників різних рядів за характерними ознаками;
  • працювати з додатковою літературою;
  • проводити дослідження і опис тварин;

А тепер напишіть, що ви очікуєте від сьогоднішнього уроку. Напишіть свої очікування на листочках і причепіть до підніжжя нашого дерева. Декілька днів тому ви отримали завдання для кожної групи. дослідити певну тему. Ви готові презентувати свої дослідження? Сьогодні ми з вами здійснимо віртуальну подорож на надзвуковому лайнері. Тож в добру путь.

  1. Вивчення нового матеріалу

Подорож наша буде проходити на надзвуковому лайнері, і перша наша зупинка на станції "Дослідницькій".

  1. Станція "Дослідницька".

Вчитель: Клас Земноводні поділяється на ряди:

  • Клас земноводні
    • Ряд Безногі
    • Ряд Хвостаті
    • Ряд Безхвості

Презентація міні-груп.

Перша міні-група — Ряд Безногі земноводні.

Друга міні-група — Ряд Хвостаті земноводні.

Третя міні-група — Ряд Безхвості земноводні.

(додаток 1)

Наступна зупинка – станція історична.

  1. Станція "Історична".

Презентація групи істориків.

Земноводні відомі людині з давніх-давен. Величезну роль у нашому житті і житті нашої планети відіграють жаби, яких людина зневажає. Ще в Біблії описано про одну із кар на Єгипет — нашестя жаб (зачитати епізод з Біблії).

Вчені проводять багато дослідів з жабами. Ці земноводні були постійним об'єктом дослідження знаменитого французького фізіолога і патолога Клода Бернара (1813—1878). І як вважають, саме йому належала думка про відкриття пам'ятника жабам в Парижі. Так вчені віддячили своїм безсловесним помічникам — жабам за участь в багатьох важливих дослідженнях і наукових відкриттях.

Ще один пам'ятник жабам був поставлений приблизно 20 років тому в Токіо. Коли чисельність жаб, що послужили науці, досягла у Японії 100000 особин, студенти-медики звели їм пам'ятник.

Жаби чутливо реагують на найменші зміни в атмосфері. Цю їхню особливість давно використовують африканські племена, яким важливо знати, коли почнеться сезон дощів, щоб вчасно підготувати до нього житла і посіви.

Перед сезоном дощів деревні жаби виходять з води і вилізають на дерева для метання ікри.

Люди здавна помітили: озерні жаби виходять на берег — бути дощу. В школі або в себе в квартирі ви можете зробити "живий барометр" і з його допомогою проводити цікаві і корисні спостереження.

Для цього потрібно зробити маленьку дерев'яну драбинку, опустити її в скляну літрову банку з водою і помістити туди гостро-морду або озерну жабу. В суху погоду жаба сидить у Воді, захищаючи своє тіло від висихання. В сиру погоду, перед дощем, вона виповзає на поверхню.

Перевірте ці прикмети:

  • Жаби стрибають на березі, посилено квакають — протягом півдоби буде дощ.
  • Голосно кричать — можна чекати гарної погоди.
  • Мовчать або бурчать — перед похолоданням.
  • Озерні жаби вилазять на берег — буде дощ.
  • Жаби-квакші вилазять на дерево і кущі — протягом доби збережеться ясна, тиха погода.
  • Шкіра жаби чорного кольору, — на дощ, жовтуватого відтінку — на погоду.
  • Жаби голосно квакають, а потім раптово замовкають — перед похолоданням.
  • Багато жаб на стежках — на дощ.
  1. Станція "Промислова".

Презентація групи біологів

На цій станції ми дізнаємося про значення земноводних у житті людини.

Значення земноводних у природі та житті людини

  1. Земноводні є ланками в ланцюгах живлення, так як живляться різними безхребетними тваринами, а також самі є кормовою базою для інших тварин (риби, птахи, змії, хутрові звірі).
  2. Зменшують чисельність шкідливих безхребетних у лісах, садах, на полях, городах, луках.
  3. Земноводні, які живуть біля водойм (жаби, кумки, тритони), поїдають шкідників рибного господарства (плавунців, водолюбів, водяних скорпіонів) і кровосисних комах (комарів, мошок, ґедзів). Наприклад, джерелянки в значній кількості споживають личинок комарів (близько 50 %). Величезну кількість личинок комарів споживають тритони. Дорослих комарів інтенсивно винищують цьогорічні тритони, квакші, ропухи і жаби.
  4. Їжа для людини. Земноводних споживають у багатьох країнах світу. До них, наприклад, належать: наші озерна, ставкова і трав'яна жаби, індійська тигрова жаба, жаба-бик, жаба-голіаф, п'ятипалий свистун, а з хвостатих земноводних — велетенські саламандри.
    Ставкова жаба відома в Західній Європі під назвою їстівна. На жабу-голіаф полюють як на справжню дичину, використовуючи лук і стріли. Існують спеціальні ферми з розведення окремих видів саламандр і жаб. Вартість м'яса жаб утричі вища, ніж риби.
    Страви із жаб прикрашають меню престижних ресторанів Франції, Швейцарії, Бельгії, Італії.
  5. У народній медицині Китаю та Японії здавна використовували сибірську жабу. Особливо цінили китайці "жир жаби" — розбухлі яйцепроводи. Японці готували із жаб препарати для лікування пухлин. Отруту ропух у східній медицині використовували в разі кровотеч, виразок. Робили з неї ліки для лікування хвороб серця. Виготовлена певним способом отрута китайської ропухи "Чан су" І нині використовується в Китаї та Японії. Про лікувальні властивості отрути ропух знали і в інших країнах. Аргентинців вона рятувала від зубного болю, але передозування отрути призводить до трагічних наслідків. Наприкінці XIX ст. європейські медики, роблячи операції на органах зору, замінювали нею відомий знеболювальний кокаїн.У народній медицині використовують сушену ікру гостромордої жаби для лікування рожистого запалення обличчя. В оболонках ікри цієї жаби є особлива речовина — ранидин, що згубно діє на найпростіших. Вона вдвічі сильніша від карболової кислоти.  З отрути ропух виготовляють ліки, що впливають на роботу серця та органів дихання.
  6. Отруйні виділення шкіри жаб-дереволазів використовують як анальгетики; рекомендують пацієнтам після інфаркту міокарда.
  7. Тубільці Центральної та Південної Америки змащують жаб'ячою отрутою наконечники стріл для полювання.
  8. На основі вивчення будови і функціонування органа зору жаби біоніки створили прилад ретинатрон, який на аеродромах разом із радіолокаторами дає змогу добре розрізняти рухові об'єкти (літаки), стежити за ними.
  9. Протягом багатьох століть жаби були і зараз є експериментальними тваринами для зоологів, анатомів, фізіологів, лікарів, фармакологів. Саме досліди на жабах допомогли Л. Гальвані та А. Вольту довести наявність в організмі—у м'язах і нервах — електроструму, І. М. Сеченову — обґрунтувати рефлекторну теорію.

Важливість відкриттів настільки значна, що у світі навіть споруджено пам'ятники жабам. Один із них стоїть у Парижі перед будинком Пастерівського інституту, а другий — у Токіо. Вони споруджені медиками, які проводять на жабах чимало експериментів. Значна частина медичних знань отримана в дослідах на жабах, невибагливих, терпеливих, живучих істотах.

З іншого боку, земноводні завдають шкоди рибному господарству, поїдаючи ікру та мальків риб.

Земноводні можуть бути переносниками небезпечного захворювання — туляремії.

Є проміжними хазяями червів-паразитів.

Око жаби не вловлює деталі істоти, що рухаються: ніг, крил і т. д. Воно сприймає контури рухомої комахи і реагує на неї. Така вибірковість ока жаби зацікавила вчених. У лабораторіях деяких країн стали створювати його електронні аналоги.

Принцип вибіркової здатності ока жаби зацікавила спеціалістів певних галузей народного господарства. Звернули на нього увагу і конструктори автоматів. Вони використали цей принцип для сортування листів. Сортування листів за адресами на поштампах доручили автоматові. Для полегшення його роботи введено цифрову шестизначну індексацію.

  1. Станція "Екологічна".

Презентація групи екологів.

Земноводні є кормом для деяких тварин, у тому числі хутрових та інших звірів, птахів і навіть риб. Для норки та чорного тхора земноводні становлять третину раціону, а для єнотоподібного собаки — до 65%. Земноводними (дорослими і пуголовками) живляться журавлі, лелеки, качки та інші корисні птахи. Деякі промислові риби (сом, щука, окунь) поїдають жаб, особливо, коли ті зимують у водоймах.

Отже, земноводні є важливою ланкою в природних ланцюгах живлення, вони відіграють значну роль у різних біогеоценозах і взагалі в біосфері.

Охорона земноводних

Земноводні заслуговують на охорону. В Україні діють відповідні закони, але люди часто не усвідомлюють потребу охорони цих надзвичайно цікавих тварин. На жаль, здебільшого у людей існує відраза до цих беззахисних істот. А, наприклад, в Угорщині, щоб ропухи не гинули під колесами автомобілів, коли вони масово прямують на нерест і перетинають шляхи, для них споруджують спеціальні загороди й тунелі — переходи під дорогами. У Швейцарії під час розмноження жаб у місцях їх масової міграції на шосе встановлюють дорожні знаки із зображенням жаби.

Міжнародною спілкою охорони природи до Червоної книги занесено 33 види амфібій. До Червоної книги України занесено 5 видів земноводних, а саме: тритон карпатський, тритон альпійський, плямиста саламандра, ропуха очеретяна і жаба прудка. Всі вони мають у нас обмежене поширення. Тритони і саламандра поширені тільки в Карпатах, ропуха очеретяна—у Західному Поліссі, Волинській і Рівненській областях, а жаба прудка — у передгір'ях Закарпаття.

За даними Міжнародної спілки охорони природи і природних ресурсів (МСПО), у ХІХ-ХХ ст. вимерли чотири види і два підвиди амфібій унаслідок зміни середовища існування, вилову або знищення їх кішками, пацюками, мангустами. До них належать ізраїльська дискоязикова жаба, деревна жаба Сейшельських островів, один зі свистунів високогір'я Перу, печерний тритон Північної Америки, один із видів леопардової жаби і підвид безлегеневої саламандри в США.

На сьогодні під загрозою вимирання через переслідування людиною знаходяться гірські свистуни, які збереглися лише на двох островах архіпелагу малих Антильських островів. Ці великі жаби — улюблені ласощі горців. Є реальна небезпека, що гірські свистуни закінчать своє існування у шлунках мешканців цих тропічних островів. Аналогічна доля загрожує велетенським саламандрам, яких у Японії і Китаї відловлюють і споживають віддавна.

А я звертаюся до вас, діти, словами відомого натураліста Альфреда Брема: "Тот, кто по заблуждению или неприхотливой шалости убивает столь полезное животное, как лягушки, только доказывает свою необразованность, о чем можно только сожалеть".

Земноводні — це цікава частинка нашої природи. Не знищуйте їх, не виловлюйте і не тримайте вдома чи то заради забави, чи то для спостереження, чи навіть для дослідження. Відірвані від природи тварини мучаться і гинуть, адже забезпечити їм потрібні умови життя дуже важко. Спостерігайте їх у природі, фотографуйте і, звичайно, захоплюйтесь, дивуйтесь цій загадці природи.

Чисельність земноводних як примітивних наземних хребетних залежить також від різних абіотичних факторів середовища. Ці тварини вразливі до забруднення навколишнього середовища, зокрема гостро реагують на отрутохімікати. Міжнародна наукова громадськість занепокоєна долею деяких видів земноводних, а тому до третього тому Червоної книги МСОП занесено 37 рідкісних або тих, що перебувають під загрозою знищення, видів земноводних.

(Розповідь про рідкісні земноводні України, демонстрація малюнків.)

На магнітній дошці вчитель викладає ланцюг живлення:

рослини — комахи — жаби — змії — хижі птахи.

Вилучення якоїсь однієї ланки з цього ланцюга порушує рівновагу в природі, а це призводить до масового розмноження комах-шкідників та інших негативних наслідків.

  1. Закріплення учнями вивченого матеріалу.
  1. Слайд шоу (вчитель демонструє слайди різноманітних земноводних)
  2. Учні працюють в групах за інтересами.

Група "Любителі кросвордів".

Відгадати чайнворд "Земноводні"

 http://shkola.ostriv.in.ua/images/publications/4/11849/content/%D0%BA%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B4%201.jpg

  1. Представник безногих земноводних, для якого характерне живородіння (черв яга).
  2. Представник хвостатих земноводних із яскравим забарвленням: чорне з жовтими плямами; шкірні залози виділяють отруйну речовину (саламандра).
  3. Жаба-велетень, що живе в Африці (голіаф).
  4. Личинка амбістоми (аксолотль).
  5. Корисні тварини. Шкіра цих земноводних горбкувата, містить отруйні залози (ропуха).
  6. Акліматизована жаба з Південної Америки на Ямайку (ага).
  7. Місто в Європі, де поставлений пам'ятник жабам (Париж).

Чайнворд "Земноводні"

http://shkola.ostriv.in.ua/images/publications/4/11849/content/%D0%BA%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B4%202.jpg

  1. Рибоподібна личинка жаби.
  2. Складова частина плечового поясу.
  3. Складова частина жіночої статевої системи.
  4. Найтонша кровоносна судина.
  5. Отвір, яким починається травна система.
  6. Представник хвостатих земноводних.
  7. Отвори, якими повітря надходить у тіло жаби.
  8. Інша назва яєць жаби.
  9. Інша назва земноводної тварини.

Відповіді: 1. Пуголовок. 2. Ключиця. 3. Яєчник. 4. Капіляр. 5. Рот. 6. Тритон. 7. Ніздрі. 8. Ікра. 9. Амфібія.

Група "Екологи"

  1. За спостереженням вчених одна трав'яна жаба з'їдає за добу приблизно 7 шкідливих комах. Скільки комах з'їсть жаба за 6 місяців активного життя?
  2. Скласти можливі ланцюги живлення: норка, тхір, чорний хрущ, листогриз, жаба ставкова, вуж, орел-змієїд, лелека, трав'яна жаба.
  3. Які земноводні є рідкісними в Україні?

Група "Народознавці"

  1. Які є народні прикмети визначення погоди за жабами?
  2. Відгадай загадку:
  • Що то воно: у воді водиться, з хвостиком родиться, а як виростає, хвіст відпадає?
  • У зеленому жакеті галасує в очереті, хоч і плавати мастак, а не риба і не рак.
  • Ногач-ногатий, окач-окатий з води визирає.
  • У болоті плаче, а з болота не вийде.
  • По дорозі стрибає, у воді плаває.
  1. Біологічне лото.

Скласти прислів'я і приказки за умови, що на одних картках є початок, а на інших — закінчення.

  • Аби озеро,
  • Де ті жаби дінуться,
  • Дмись жабо, не дмись,
  • Кожна жаба
  • Коваль коня кує,
  • Роздайся море,
  • жаба лізе.
  • а волом не будеш,
  • а жаба і собі ногу підставляє,
  • а найдеться жаба, що буде квакати,
  • як болото висохне?
  • своє болото хвалить.
  1. Колективне обговорення.

 Хто зайвий, що зайве

Пояснити з допомогою методу ПРЕС.

Тритон, ропуха, квакша, піпа.

Бічна лінія, легені, гола шкіра, трикамерне серце.

Шкірне дихання, гола шкіра, зябра, ропуха.

  1. Підбиття підсумків
  1. Рефлексія (метод "Мікрофон ")
  • Які класи тварин вивчили?
  • Чи задоволені своєю роботою на уроці?
  • Чи досягли очікуваних результатів?
  • Що найбільше сподобалось?
  1. Вправа "Час похвали тварині"

Кожен учень починає свій виступ словами: "Я хочу написати оду тварині...за..." (Тварина обирається з класу Земноводні.)

  1. Оцінювання учнів .Виставляються керівниками груп і коригуються вчителем.
  2. Домашнє завдання. Вивчити дану тему в підручнику.

Додаток 1.

Земноводні — найменш чисельний клас хребетних тварин. Він налічує близько 4 тисяч сучасних видів, які належать до трьох рядів: Безногі, Хвостаті, Безхвості. Вивченням земноводних займається така галузь зоології, як батрахологія (від грецьк. батрахос — "жаба" і логос — "наука", "вчення").

Безхвості земноводні

Сучасна фауна безхвостих амфібій налічує близько 3,5 тисяч видів, яких об'єднують у 297 родів, 19 родин. Ці найбільш високоорганізовані земноводні поширені на всіх континентах (за винятком Антарктиди). Незважаючи на значну кількість видів, їх загальний вигляд і будова однотипні:

широка голова непомітно переходить у короткий, трохи сплющений тулуб. Хвоста немає, передні кінцівки короткі, чотирипалі, без перетинок, задні кінцівки п'ятипалі, з довгими пальцями і плавальними перетинками між ними, здебільшого у два-три рази довші від передніх, що забезпечує пересування стрибками. Задні кінцівки подовжуються за рахунок додаткового скакального відділу між гомілкою та стопою. Під час приземлення удар тварин об ґрунт ослаблюють передні кінцівки, які розставлені в боки та напівзігнуті.

У фауні України є 12 видів, що належать до п'яти родин:

  • Круглоязикові (жовточерева та червоночерева джерелянки),
  • Часничниці (звичайна часничниця),
  • Ропухи (сіра, зелена та очеретяна ропухи),
  • Квакші (звичайна квакша),
  • Справжні жаби (озерна, ставкова, гостроморда, трав'яна і прудка жаби).

Найбільші у світі жаби, яких нам довелося зустріти, — це жаба-голіаф із Камеруна завдовжки до 40 см_і масою до 5 кг і жаба-бик із Південної Америки завдовжки 20 см, а задні ноги завдовжки 25 см. Найбільшою ропухою є мешканка Центральної та Південної Америки ропуха-ага, яка буває завдовжки понад 25 см. її шкірні залози виробляють отруйний секрет, який аборигени використовують як отруту для стріл. У період розмноження її звуки схожі на гавкання собаки.

Найбільшою в Україні є озерна жаба довжиною до 17 см. Вона населяє різноманітні типи водойм, зокрема і великі річки зі швидкою течією. Удень тримається переважно у водоймах, уночі, коли вологість повітря збільшується, виходить на суходіл. Живиться комахами, проте нападає і на дрібних хребетних. Поїдає також пуголовків та мальків риб.

Цікавою є екологія земляної жаби, що належить до родини Ропухи. Більшу частину свого життя (200 днів на рік) вона проводить у землі, закопавшись на глибину до 10 м. Від інших ропух відрізняється короткими ногами і незграбним, укритим шорсткою шкірою, тілом. Забарвлення сіро-брунатне, а зіниці очей звужені не горизонтально, а вертикально.

А ще ми зустріли жабу, шкіра якої пахне часником. Це часничниця. Поширена по всій Україні. Живе переважно на відкритих місцях, уникає заростей. Часто на день заривається в землю. До того ж робить це дуже швидко (за 2—3 хв). На полювання виходить уночі. Якщо загрожує небезпека, починає посилено роздувати легені й цим збільшує розміри свого тіла, набуваючи загрозливого вигляду.

Як це не дивно, але є жаби, які живуть на деревах та кущах. Це квакші: квакша звичайна, сумчаста квакша, філо-медуза, квакша-коваль. їх особливо багато у тропіках. На кінцях пальців вони мають подушечки-присоски, якими прилипають до листя чи стовбура і пересуваються по вертикальній поверхні. Квакші прикріплюються до дерева також за рахунок шкіри горла і черевця. Квакші тримаються дуже цупко і відірвати їх від гілки неможливо не пошкодивши лапку.

Єдиним представником земноводних України; який живе на кущах та деревах, є квакша звичайна. її легко відрізнити від усіх інших безхвостих за яскраво зеленим забарвленням і присосками на пальцях.

У гірських лісах островів Ява та .Суматра ми зустріли яванську веслоногу жабу. Ця жаба цікава тим, що може літати. З дерева на дерево вона переміщується планеруючими стрибками довжиною до 12 м. Вона легко ковзає повітрям на розтягнутих між пальцями передніх і задніх кінцівок шкірних перетинках.

У чистих криницях, джерелах та інших невеликих водоймах протягом літа можна бачити невеличких безхвостих земноводних, які мають темне забарвлення з яскравими жовтими або червоними плямами на черевці. Це джерелянки, або кумки. Червоно-черева кумка поширена скрізь в Україні, жовточерева — лише в Карпатському регіоні. Цікаво, що самці кумок не мають резонаторів, але їхній голос дуже добре чутно, як глухе, розкотисте "кумм... кумм...". Навіть не можна збагнути, звідки доноситься цей голос. Підсилювачем звуків у цьому випадку слугує сама водойма, невеличка калюжа, на дні якої "співає" самець.

Хвостаті земноводні

Сучасна фауна хвостатих амфібій налічує близько 340 видів, яких об'єднують у 54 роди, 8 родин. Голова у них непомітно переходить у видовжений тулуб, вони мають хвіст. Передні й задні кінцівки приблизно однакової довжини, у частини видів вони розвинені слабко, а у сирен задня пара зникає (редукується). Хвостаті земноводні плавають або повзають, змієподібно вигинаючи тіло і хвіст. Багато видів веде водний спосіб життя. Поширені хвостаті переважно в північній півкулі. В Австралії відсутні. В Україні поширені 5 видів хвостатих амфібій, які належать до родини

Саламандрові, а саме: чотири види тритонів (звичайний, гребінчастий, карпатський і альпійський) і плямиста саламандра.

Багато хвостатих земноводних здатні до регенерації. Вони можуть відновлювати не тільки втрачений хвіст, а й інші частини тіла. Наприклад, ноги. Якщо у тритона ампутувати кінцівку, то на її місці виросте нова, котра майже не відрізнятиметься від втраченої. Але відомі випадки, коли замість відірваної передньої кінцівки виростав хвіст, а на місці хвоста — нога.

Найбільшими сучасними амфібіями на нашій планеті є два близькі види велетенських саламандр: японська велетенська саламандра (завдовжки до 160 см) і китайська велетенська саламандра (завдовжки до 180 см, масою до 70 кг) Перша поширена в гірських річках Японії, а друга — у центральній частині Східного Китаю. Активні ці саламандри вночі, вдень ховаються під великим камінням або під навислими берегами. Живляться рибою, жабами, ракоподібними, комахами, яких відшукують з допомогою органів нюху, повільно пересуваючись по дну або причаївшись і підстерігаючи здобич. М'ясо велетенських саламандр смачне, його вживають у їжу, тому цих тварин безжалісно винищують, через що вони стали рідкісними і їх занесли до Міжнародної Червоної книги.

На території України трапляється плямиста саламандра. Цей вид має яскраве забарвлення: чорне з жовтими плямами. Шкірні залози саламандри виділяють речовину, отруйні властивості якої відомі ще здавна. Обороняючись, саламандра вибризкує майже на 20 см угору рідину, схожу на молоко. Ця рідина отруйна, вилітає з двох спеціальних залоз, розташованих з боків голови. Не дуже великий хижак, який вхопив і не виплюнув плямисту саламандру, може поплатитися життям за таку необережність, її отрута саламандротоксин значно сильніша від отрути тритонів. Вона діє на ЦНС, викликає судоми, параліч, спазми дихальних шляхів, зупинку дихання. Сухого повітря саламандри не витримують — від пересихання шкіри вони швидко гинуть. Живляться плямисті саламандри слимаками, дощовими черв'яками, гусінню, дорослими комахами, багатоніжками, павуками. Ціпеніють за зниження температуриж +2...+4 °С. Високі температури переносять погано.

Є саламандри, які живуть на деревах. Таку тварину ми зустріли на заході США. Це деревна саламандра. Вона має міцні ноги з перетинками між пальцями і мускулистий хвіст, може стрибати на відстань, що перевищує довжину свого тіла.

Найменшою із саламандр є карликова мексиканська саламандра — 4 см завдовжки.

Досить цікаві безлегеневі саламандри, які трапляються переважно у водоймах Північної Америки. Ці види втратили легені. Газообмін у них здійснюється через шкіру і слизову оболонку ротоглоткової порожнини.

Тритони в основному водяні тварини, але деякий час проводять і на суходолі.

На суходолі вони рухаються незграбно і неспритно, але у воді плавають дуже швидко. Вони часто піднімаються вертикально на поверхню води, щоб набрати повітря.

Тритони вже з раннього віку хижі й живляться винятково тваринними організмами. Спочатку вони полюють на дрібних ракоподібних, личинок комах та червів, пізніше — на молюсків, дощових черв'яків, пуголовків, личинок комарів.

В Україні поширені звичайний, гребінчастий, карпатський та альпійський тритони.

В Іспанії та Португалії ми зустріли ребристого тритона. На боках його тіла є ряд бугорків, через які можуть виступати назовні загострені кінці його ребер.

Цікаві також протеї та сирени. Перший вид зустрічається у підземних водоймах Балкан. Як і більшість представників фауни підземних водойм, протей позбавлений пігменту, а йога очі сховані під шкірою. Протягом усього життя він зберігає зовнішні зябра. Довжина тіла становить близько 30 см.

Сирени живуть у болотах Північної Америки. У них теж протягом усього життя зберігаються зябра, передні кінцівки недорозвинені, задні відсутні, очі затягнені шкірою. Довжина тіла становить близько 70 см.

Безногі земноводні

До ряду безногих належить 165 видів, яких об'єднують у 33 роди і 4 родини. Безногі нагадують великих червів або змій: кінцівок і хвоста не мають, клоака відкривається на кінці тіла, шкірні залози виділяють їдкий слиз. Поширені безногі земноводні у вологих тропіках Африки, Азії, Америки. Більшість видів веде підземний спосіб життя. В Україні безногих земноводних немає.

Народна мудрість

У народі завжди помічали багато цікавого в поведінці жаб. Природа наділила їх "метеорологічним чуттям". Вони реагують на зміну тиску, температури і вологості повітря.

  • Жаби сидять у воді — дощу не буде.
  • Жаби голосно кричать на гарну погоду. Мовчать або бурчать — можна чекати похолодання.
  • Жаби квакші вилазять на дерева і кущі — протягом доби протримається ясна, тиха погода.
  • Шкіра жаби чорніє — на дощ, а якщо вона жовтуватого кольору — на ясну погоду.
  • Багато жаб на стежках — на дощ.
  • Якщо жаба відкладає ікру на середині водойми чи болота, то літо буде сухим, а якщо біля краю водойми — вологим.
  • Озерні жаби вилазять на берег — буде дощ.
  • Як жаби ввечері квакають, то буде погода.

Деякі земноводні є своєрідним "сільськогосподарським календарем", вони вказують людям, коли починати роботу.

  • Закумкала жаба — можна садити кукурудзу.
  • Жаба кваче — овес скаче: "Сій мене!"
  • Але не завжди народні уявлення про різні явища природи були правильними. Це стосується жаб, до яких інколи ставляться негативно.
  • Жаба перелазить дорогу — на зле.
  • Коли жаби лізуть через поріг у хату і кумкають — на мерця.
  • Не показуй на жабу пальцем — заболить спина.
  • Не можна жаби бити, бо мати помре.
  • Не бери жаби в руки — бо на руках з'являться бородавки.

Останнє твердження не відповідає дійсності. Жодного відношення до появи бородавок амфібії не мають. Будь-яких амфібій, поширених в Україні, можна брати в руки, але після того руки слід добре вимити, бо шкірні залози деяких земноводних (ропух, джерелянок та саламандри) виділяють речовини з отруйними властивостями. Для життя людини вони безпечні, бо нікому не спаде на думку взяти до рота джерелянку, ропуху чи саламандру і притиснути її зубами, що, звичайно, небезпечно. Якщо отрута потрапить у ранку, подряпину або око, відчуття буде неприємним.

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Міхно Світлана Георгіївна
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
doc
Додано
1 лютого 2020
Переглядів
1889
Оцінка розробки
4.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку