Презентація з біології "Еволюція травної системи"

Про матеріал

Презентація містить теоретичний матеріал про особливості будови травної системи різних груп організмів, ілюстрації, посилання для виконання інтерактивної вправи для ефективного засвоєння та формування навичок використання набутих знань з предмету

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Еволюція травної системи тварин

Номер слайду 2

Функцію органів травлення виконують травні вакуолі, в деяких найпростіших є спеціалізовані ділянки - “рот”, “глотка”, “порошиця” (інфузорії). Травлення внутрішньоклітинне. Тип Найпростіші

Номер слайду 3

Кишкова (гастральна) порожнина зв’язана з зовнішнім середовищем ротовим отвором, який оточений щупальцями, які забезпечують захоплення їжі. Травлення внутрішньоклітинне та позаклітинне порожнинне(залозисті клітини виробляють травний сік). Неперетравлені рештки виводяться через рот. Тип Кишковопорожнинні

Номер слайду 4

Складається з передньої (рот, глотка, іноді стравохід) та середньої кишки, анальний отвір відсутній. Травлення внутрішньоклітинне та порожнинне (є залозисті клітини, які виділяють травні ферменти), неперетравлені рештки викидаються через рот. У деяких паразитичних червів травна система повністю зникає, а поглинання речовин відбувається через покриви тіла. Тип. Плоскі черви

Номер слайду 5

Травна система складається з предньої (рот, глотка, стравохід), середньої та задньої кишки. Ротовий отвір переміщений на передній кінець тіла. Кишечник часто має вигляд прямої трубки,є анальний отвір. Тип Круглі черви

Номер слайду 6

Більш диференційований і складається з передньої кишки (ротова порожнина, глотка, стравохід, воло, та м’язовий шлунок), довгої середньої кишки та короткої задньої кишки з анальним отвором. У глотку впадають протоки різних залоз, у деяких тут є щелепи. Передня кишка забезпечує механічну обробку їжі, середня - хімічну обробку та всмоктування поживних речовин, а задня - всмоктування води та видалення назовні неперетравлених решток. Кишки містять м’язи та здатні до перистальтики. Тип Кільчасті черви

Номер слайду 7

Ротова порожнина, глотка (радула, щелепи, слинні залози), стравохід (іноді є розширення - воло), шлунок (відкривається парна або непарна травна залоза -печінка), трубкоподібний кишечник, який закінчується анальним отвором. Тип Молюски

Номер слайду 8

Деякі кінцівки на на голові перетворюються на ротові органи (щелепи), які використовуються для захоплення та подрібнення їжі. Травна система складається з трьох відділів: передня кишка (вкрита з середини кутикулою та забезпечує механічну обробку їжі), середня кишка (невелика, має травні залози та здійснює розщеплення речовин) і задня кишка (довга, вкрита зсередини кутикулою, яка захищає її від ушкодження жорсткими рештками їжі. Тип Членистоногі

Номер слайду 9

Диференційована слабо, тісно пов’язана з органами дихання та складається з переднього відділу (передротова лійка з щупальцями, рот, довга глотка з ендотелієм), середнього відділу (середня кишка зі сліпим виростом - печінкою) і заднього відділу (задня кишка з анусом)Тип Хордові

Номер слайду 10

Передній відділ: ротова порожнина велика, з кількома рядами однотипних зубів; глотка має зяброві щілини; короткий стравохід. Середній відділ: об’ємний шлунок; тонка кишка з протоками печінки, є підшлункова залоза. Задній відділ: товста кишка, яка має спіральний клапан і відкривається назовні анусом. Тип Хордові Надклас Риби Клас Хрящові риби

Номер слайду 11

Передній відділ: ротова порожнина з численними однотипними зубами, язик без власних м’язів, слинні залози відсутні; глотка має зяброві щилини; стравохід короткий. Середній відділ: шлунок добре відмежований, тонка кишка з ворсинками та пілоричними відростками, печінка з жовчним міхуром, є підшлункова залоза. Задній відділ: товста кишка без спірального клапана, закінчується анальним отвором. Тип Хордові Надклас Риби Клас Кісткові риби

Номер слайду 12

Передній відділ: ротова порожнина з дрібними, недиференційованими зубами, язик з власними м’язами, є слинні залози (секрет не містить ферментів) глотка коротка; стравохід короткий і широкий. Середня кишка: шлунок порівняно слабко відмежований; тонка кишка (є печінка з жовчним міхуром і підшлункова залоза). Задня кишка: товста кишка коротка, закінчується клоакою. Тип Хордові Клас Земноводні

Номер слайду 13

Передній відділ: ротова порожнина з однотипними зубами, язик з власними м’язами, секрет слинних залоз без ферментів; глотка коротка; стравохід. Середній відділ: шлунок добре виражений з сильною мускулатурою; тонка кишка видовжена, має ворсинки ( є печінка з жовчним міхуром, підшлункова залоза та зачаток сліпої кишки). Задній відділ: товста кишка коротка, закінчується клоакою. Тип Хордові Клас Плазуни

Номер слайду 14

Передній відділ: ротова порожнина без зубів, язик рухливий, секрет слинних залоз без ферментів; глотка коротка; стравохід короткий, має воло. Середній відділ: залозистий та м’язовий шлунок; тонка кишка з великою кількістю ворсинок (є печінка, підшлункова залоза, сліпа кишка з двома відростками, фабрицієва сумка). Задній відділ: товста кишка коротка і закінчується клоакою. Тип Хордові Клас Птахи

Номер слайду 15

Передній відділ: ротова порожнина з губами, диференційованими зубами, рухливим язиком, секрет слинних залоз містить ферменти; глотка коротка; стравохід з м’язами. Середній відділ: шлунок спеціалізований, з добре розвиненими травними залозами; тонка кишка з ворсинками, протоками печінки та підшлункової залози, сліпа кишка з червоподібним відростком. Задній відділ; товста кишка видовжена закінчується прямою кишкою з анальним отвором. Тип Хордові Клас Ссавці

Номер слайду 16

http://bit.ly/2 Lvacxfвдосконалення травного каналу шляхом диференціації на відділи;збільшення площі слизової оболонки травного каналу (подовження кишечника та утворення петель, формування складок і ворсинок слизової оболонки, відростків; виникнення та розвиток спеціалізованих секреторних органів - залоз (печінка, підшлункова залоза);урізноманітнення травлення: від (внутрішньоклітинного до порожнинного та пристінкового);виникнення та диференціація зубів. Еволюція травної системи тваринhttp://bit.ly/2 Lvacxf

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.3
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.8
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Пшенічнікова Наталя Олександрівна
    Дякую.Дуже лаконічний та інформативний матеріал!
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Яковенко Оксана Петрівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Бузницька Ольга Миколаївна
    Дякую! Чудова презентація!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
18 липня 2018
Переглядів
9141
Оцінка розробки
4.8 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку