Презентація з біології на тему: "Перлини"

Про матеріал

Згідно з історією, у древніх ассирійських клинописах згадується чарівна краса «риб'ячого ока» та «червоної троянди» — перлів з дна Перської затоки. Досі найкращі у світі перли рожевого, жовтуватого і чорного кольору добувають ловці невеликого острівного князівства Бахрейн. Згадки про перли можна знайти у «Ведах» — священних книгах Стародавньої Індії, а також у давньокитайському сувої «Ерья».


Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як утворюються перлини. Підготував учень 7-б класу. Гаврилюка Юрія

Номер слайду 2

Цитата презентаціїЗгідно з історією, у древніх ассирійських клинописах згадується чарівна краса «риб'ячого ока» та «червоної троянди» — перлів з дна Перської затоки. Досі найкращі у світі перли рожевого, жовтуватого і чорного кольору добувають ловці невеликого острівного князівства Бахрейн. Згадки про перли можна знайти у «Ведах» — священних книгах Стародавньої Індії, а також у давньокитайському сувої «Ерья». 

Номер слайду 3

Інформаційна сторінка. Перлина – округле або неправильної форми утворення, що утворюється при відкладенні шарів арагоніту навколо якогось (найчастіше чужорідного) центру в мантії молюсків, що мають раковини з внутрішнім перламутровим шаром. Перлини – продукт життєдіяльності молюсків. Шари арагоніту утворюються голчастими кристалами цього мінералу, надаючи перлам перламутрового переливу. Перлина - це єдиний дорогоцінний камінь, який має тваринне походження: він утворюється не в земних надрах, як алмази або смарагди, а в раковинах двостулкових молюсків.

Номер слайду 4

Де ростуть і живуть Перлинні устриці і мідії мешкають в теплих морях: біля берегів Аравійського півострова, Цейлону, Північно-Західної Австралії, Південної М’янми, багатьох островів Тихого океану, Центральної та Південної Америки, Японії (де видобуток природних перлин поступився місцем штучному вирощуванню цих дорогоцінних каменів). У Європі здавна збирали річкові перли, проте з часом цей промисел занепав через надмірну експлуатацію природних ресурсів, а також зміни екологічної ситуації в річкових долинах.

Номер слайду 5

 У Стародавній Греції вважали, що це затверділі сльози русалок. У Середні століття вірили, що ангели ховають в раковинах сльози сиріт та невинно скривджених, і там вони перетворюються на перлини. Легенди про появлення

Номер слайду 6

Справжнє походження. Насправді перлина - це плід праць молюска по самозахисту! Вона утворюється, коли всередину раковини потрапляє сторонній предмет або паразит, дратівливий ніжне тіло молюска. Позбавитися від чужорідного тіла молюск не може, і тому він захищається від чужинця, обволікаючи його шарами спеціальної речовини. Робить він це точно так само, як при формуванні своєї раковини. Для того, щоб виявити перлину, доводиться оглядати раковини безлічі молюсків, знищуючи при цьому їх мешканців. Утворюється дуже багато відходів і наносяться чималі збитки природі. Мабуть, єдиною пошуковою ознакою при добуванні перлів може служити спотворена форма раковини (тому що утворення перлини – результат хворобливих змін молюска, якому наносяться ушкодження або в який потрапляє чужорідне тіло).

Номер слайду 7

Одиницею ваги перлів прийнятий «перловий гран», який становить чверть карата або 50 мг (0,05 г). Одна з відомих зараз великих перлин важить 1800 перлинних гран, вона має грушоподібну форму завдовжки 51 мм. Вона майже вся перламутрово-біла, проте частково має бронзовий відтінок. Найбільш химерна форма у дев'яти зрощених у вигляді хреста перлин, яких назвали «Великий Південний Хрест» (знайдена біля берегів Австралії у 1886 році). Розміри і ціна

Номер слайду 8

Яка перлина найбільша в світі? Відповісти на це питання нелегко, оскільки в літературі трапляються дуже суперечливі відомості. За однією з версій такою слід вважати «Перлину Аллаха», добуту у 1934 році біля Філіппінського острова Палаван в Південно-Китайському морі. Вона нагадувала за формою голову людини в чалмі, мала довжину 24 см, а масу – понад 6 кг. За переказами, її виявили в гігантській раковині тридакни. Коли занурившись, син філіппінського вождя спробував вирвати перлину з раковини, вона закрила свої стулки, і юнак загинув. Повірити в цю історію важко хоча б тому, що тридакна стискає свої величезні стулки повільно, і навряд чи за цей час людина не змогла б вийняти з неї руку чи ногу. Природні рекорди

Номер слайду 9

З'ясувавши, як утворюються перлини, люди навчилися вирощувати перли штучно. Цю технологію винайшов японський дослідник Кокіті Мікемото в 90-х роках 19 століття. Він же створив першу фірму по вирощуванню перлин. Перли вирощують так: відкриваючи стулки раковини, під мантію жемчужниц впроваджують чужорідні тіла, наприклад, крихітну намистинку або бісеринку з натурального перламутру. Потім раковину поміщають у спеціальний водойма, в якій створюють ідеальні умови для проживання молюсків. Щоб виростити одну хорошу морську перлину, потрібно 3 роки, річкову - до 2 років. Штучні перлини

Номер слайду 10

THE END

pptx
До підручника
Біологія 7 клас (Довгаль І.В., Ягенська Г. В., Жолос О. В., Ходосовцев О. Є., Костіков І. Ю., Волгін С. О., Додь В. В., Сиволоб А. В., Скрипник Н.В., Толстанова Г. М.)
Додано
30 квітня 2018
Переглядів
15748
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку