Презентація з біології та екології для учнів 10 класу "Раціональне харчування - основа нормального обміну речовин"

Про матеріал

Презентація з біології та екології для учнів 10 класів загальноосвітніх навчальних закладів (рівень стандарту) "Раціональне харчування – основа нормального обміну речовин" допоможе роз'яснити поняття раціонального харчування, основні принципи раціонального харчування, енергетичний баланс організму людини, наслідки нестачі чи надлишку поживних речовин в організмі людини. Може бути використана як ілюстративний матеріал при дистанційному чи змішаному навчанні.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Раціональне харчування – основа нормального обміну речовин

Номер слайду 2

План. Поняття раціонального харчування. Основні принципи раціонального харчування. Енергетичний баланс людини. Наслідки нестачі чи надлишку поживних речовин в організмі людини

Номер слайду 3

Ми є те, що ми їмо Харчування є настільки важливою частиною нашого життя, що майже завжди визначає наш зовнішній вигляд, наше здоров'я, і самопочуття. Народна мудрість

Номер слайду 4

Засновник гігієни харчування. Перший розробив правила раціонального харчування, які актуальні й сьогодніАвіценна(Абу Алі Хусейн Ібн Абдаллах Ібн Сіна),арабський лікар, бл. 980-1037рр.

Номер слайду 5

Організм людини – біологічна система. Використовує енергію готових органічних речовин, отримуючи їх з їжею. Раціональне харчування - підґрунтя для збереження здоров’я та забезпечення життєдіяльності

Номер слайду 6

Раціональне харчуваннялат. «ratio» - розум;повноцінне в кількісному та збалансоване в якісному відношенні харчування;забезпечує нормальний ріст й розвиток організму, високу працездатність, активне довголіття,стійкість до несприятливих чинників навколишнього середовища

Номер слайду 7

Принципи раціонального харчування{68 D230 F3-CF80-4859-8 CE7-A43 EE81993 B5}поживність і калорійність їжі мають відповідати енергетичним витратам організму;для забезпечення пластичних витрат дотримуватись білкового оптимуму (100-110 г білків на добу, під час фізичної роботи – до 139-140 г);максимальна різноманітність їжі для поповнення кількості речовин, що здійснюють регуляторну функцію;дотримання індивідуального режиму харчування, що визначається масою, віком та рівнем рухової активності кожної людини

Номер слайду 8

Рекомендації щодо раціонального харчування{68 D230 F3-CF80-4859-8 CE7-A43 EE81993 B5}Співвідношення білків, жирів, вуглеводів має бути 1,0 : 2,3 : 5,8 В раціоні мають бути:- овочі та фрукти (містять вітаміни);- пектинові речовини (забезпечують зв’язування та видалення з організму токсинів, сполук важких металів, радіонуклідів);- клітковина (забезпечує моторну та секреторну функцію кишечнику, джерело речовин для мікроорганізмів кишечнику, що синтезують Vit В1, В2, В12, К)- вода – напої, рідкі страви

Номер слайду 9

Рекомендації щодо раціонального харчування{68 D230 F3-CF80-4859-8 CE7-A43 EE81993 B5}Дотримання сумісності продуктів. Дотримання режиму харчування й прийому їжі в один й той самий час для секреції травних соків. Оптимально приймати їжу 4 рази на добу, інтервал між прийомами їжі не має перевищувати 6 годин, а саме:сніданок – 25% добового раціону (перша година після пробудження);обід - 35%;підвечірок – 20%;вечеря – 20% не пізніше, як 3 години до сну

Номер слайду 10

Рекомендації щодо раціонального харчування{68 D230 F3-CF80-4859-8 CE7-A43 EE81993 B5}Важливі умови харчування:гарний настрій під час приймання їжі;повільне й ретельне пережовування їжі;розумна кулінарна обробка харчових продуктів;свіжі продукти, придатні до вживання;категорична відмова від тютюнокуріння й вживання алкогольних напоїв

Номер слайду 11

Енергетичний баланс організму людини{68 D230 F3-CF80-4859-8 CE7-A43 EE81993 B5}основний критерій раціонального харчуванняспіввідношення між кількістю енергії, що надходить в організм і кількості енергії, що виділяється ним{E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}Позитивний баланс. Негативний балансмаса тіла збільшуєтьсямаса тіла зменшується{68 D230 F3-CF80-4859-8 CE7-A43 EE81993 B5}Виникає необхідність визначати енергетичну цінність харчових продуктів та вимірювати енергетичні витрати організму за різних навантажень

Номер слайду 12

Енергетичний баланс організму людини{E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}Харчова цінність їжі (поживність)Енергетична цінність їжі (калорійність)Хімічний склад продукту з урахуванням його споживання в загальноприйнятій кількостіХарактеризує частку енергії, що вивільняється в процесі розщеплення їжі та окиснення поживних речовин. Речовини, які входять до складу їжі:поживні – білки, жири, вуглеводи;додаткові – вітаміни, органічні кислоти, мінеральні солі, харчові добавки. При окисненні речовин вивільняється енергія:1 г жиру – 39, 8 к. Дж1 г білка – 17, 6 к. Дж1 г вуглеводів – 17, 6 к. Дж. Енергетична цінність вимірюється – ккал або к. Дж1 кал = 4,18 Дж

Номер слайду 13

Енергетичний баланс організму людини{E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}Загальний обмін. Основний обмін. Функціональний обмін. Витрати енергії на основний та функціональний обмін. Енергія, необхідна для забезпечення життєдіяльності в умовах спокою. Енергія, необхідна для здійснення фізичної активностіУ підлітків – 170-250 к. Дж на 1 кг маси тіла. Підтримка процесів життєдіяльності (робота систем та органів)Залежить від фізичної та розумової активностіна 1 кг тілау підлітків – 142, 6 к. Дж у дорослих – 100, 56 к. Дж. За умов звичайної денної активності калорійність їжі має перевищувати основний обмін приблизно на 25%

Номер слайду 14

Енергетичні витрати організму людини{E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}Основні методи. Пряма калориметрія. Непряма калориметрія. Метод безпосереднього вимірювання кількості теплоти, виділеної організмом за певний час. Метод визначення кількості виділеної теплоти за кількістю спожитого кисню та виділеного вуглекислого газу. Калориметри – герметичні камери з подвійними стінками, між якими циркулює вода

Номер слайду 15

Наслідки нестачі чи надлишку поживних речовин в організмі людини{E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}Основні методи. Пряма калориметрія. Непряма калориметрія. Метод безпосереднього вимірювання кількості теплоти, виділеної організмом за певний час. Метод визначення кількості виділеної теплоти за кількістю спожитого кисню та виділеного вуглекислого газу. Калориметри – герметичні камери з подвійними стінками, між якими циркулює вода

Номер слайду 16

Наслідки нестачі чи надлишку поживних речовин в організмі людини{E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}Недостатнє вживання. Надлишкове вживання. Білки. Порушення працездатності, пригнічення захисних сил організму, підвищеної сприйнятливості до інфекцій і до дистрофії та «голодних» набряків. Посилення процесів гниття в товстій кишці, що спричиняє розлади травлення. Сприяє розвитку подагри

Номер слайду 17

Наслідки нестачі чи надлишку поживних речовин в організмі людини{E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}Недостатнє вживання. Надлишкове вживання. Вуглеводи. Відчуття голоду, зниження фізичної і розумової працездатності, втрата свідомості й судоми (гіпоглікемічний шок)Ожиріння, розлади травлення через посилені процеси бродіння у товстому кишечнику, цукровий діабет

Номер слайду 18

Наслідки нестачі чи надлишку поживних речовин в організмі людини{E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}Недостатнє вживання. Надлишкове вживання. Жири. Розвиток гіповітамінозів за жиророзчинними вітамінами A, D, E, К: куряча сліпота, рахіт, безпліддя, порушення зсідання крові; нестача незамінних жирних кислот та як наслідок захворювання шкіри, порушення обміну речовин, пошкодження мітохондрій. Підвищується вміст холестеролу, утворення жовчних каменів, атеросклерозу, відкладання жиру в організмі

Номер слайду 19

Висновки. Раціональне харчування сприяє збереженню здоров’я, опірності шкідливим чинникам середовища, високій працездатності та активному довголіттю. Визначення метаболічних потреб й організація раціонального харчування відбуваються на основі енергетичного балансу. Нестача, як і надлишок поживних речовин призводять до порушень обміну речовин і розвитку захворювань, тому харчування має бути повноцінним і достатнім

Номер слайду 20

Дієта DASH Англійська абревіатура DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) означає «Харчові підходи для протидії гіпертензії». Доведено, що ця вегетаріанська дієта ефективно знижує масу, рівень холестерину, що зменшує ризик декількох типів раку, серцево-судинних захворювань, інсульту, серцевої недостатності, ішемічної хвороби серця, утворення ниркових каменів, діабету. А яке ваше відношення до цієї дієти?

Номер слайду 21

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 10
Оцінки та відгуки
  1. Черноіванова Марина
    Дякую за Вашу працю!!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Єрофєєва Кристина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Стожок Алла Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Прокопец Елена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Івашків Лариса Ярославівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Потапова Галина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Нежигай Оксана Валентинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Купченко Ольга Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Веденіна Марина Валеріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Демченко Оксана Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 7 відгуків
pptx
Додано
10 січня 2021
Переглядів
18624
Оцінка розробки
5.0 (10 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку