Презентація з біології та екології для учнів 10 класів загальноосвітніх навчальних закладів (рівень стандарту) "Раціональне харчування – основа нормального обміну речовин" допоможе роз'яснити поняття раціонального харчування, основні принципи раціонального харчування, енергетичний баланс організму людини, наслідки нестачі чи надлишку поживних речовин в організмі людини. Може бути використана як ілюстративний матеріал при дистанційному чи змішаному навчанні.
Принципи раціонального харчування{68 D230 F3-CF80-4859-8 CE7-A43 EE81993 B5}поживність і калорійність їжі мають відповідати енергетичним витратам організму;для забезпечення пластичних витрат дотримуватись білкового оптимуму (100-110 г білків на добу, під час фізичної роботи – до 139-140 г);максимальна різноманітність їжі для поповнення кількості речовин, що здійснюють регуляторну функцію;дотримання індивідуального режиму харчування, що визначається масою, віком та рівнем рухової активності кожної людини
Рекомендації щодо раціонального харчування{68 D230 F3-CF80-4859-8 CE7-A43 EE81993 B5}Співвідношення білків, жирів, вуглеводів має бути 1,0 : 2,3 : 5,8 В раціоні мають бути:- овочі та фрукти (містять вітаміни);- пектинові речовини (забезпечують зв’язування та видалення з організму токсинів, сполук важких металів, радіонуклідів);- клітковина (забезпечує моторну та секреторну функцію кишечнику, джерело речовин для мікроорганізмів кишечнику, що синтезують Vit В1, В2, В12, К)- вода – напої, рідкі страви
Рекомендації щодо раціонального харчування{68 D230 F3-CF80-4859-8 CE7-A43 EE81993 B5}Дотримання сумісності продуктів. Дотримання режиму харчування й прийому їжі в один й той самий час для секреції травних соків. Оптимально приймати їжу 4 рази на добу, інтервал між прийомами їжі не має перевищувати 6 годин, а саме:сніданок – 25% добового раціону (перша година після пробудження);обід - 35%;підвечірок – 20%;вечеря – 20% не пізніше, як 3 години до сну
Рекомендації щодо раціонального харчування{68 D230 F3-CF80-4859-8 CE7-A43 EE81993 B5}Важливі умови харчування:гарний настрій під час приймання їжі;повільне й ретельне пережовування їжі;розумна кулінарна обробка харчових продуктів;свіжі продукти, придатні до вживання;категорична відмова від тютюнокуріння й вживання алкогольних напоїв
Енергетичний баланс організму людини{68 D230 F3-CF80-4859-8 CE7-A43 EE81993 B5}основний критерій раціонального харчуванняспіввідношення між кількістю енергії, що надходить в організм і кількості енергії, що виділяється ним{E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}Позитивний баланс. Негативний балансмаса тіла збільшуєтьсямаса тіла зменшується{68 D230 F3-CF80-4859-8 CE7-A43 EE81993 B5}Виникає необхідність визначати енергетичну цінність харчових продуктів та вимірювати енергетичні витрати організму за різних навантажень
Енергетичний баланс організму людини{E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}Харчова цінність їжі (поживність)Енергетична цінність їжі (калорійність)Хімічний склад продукту з урахуванням його споживання в загальноприйнятій кількостіХарактеризує частку енергії, що вивільняється в процесі розщеплення їжі та окиснення поживних речовин. Речовини, які входять до складу їжі:поживні – білки, жири, вуглеводи;додаткові – вітаміни, органічні кислоти, мінеральні солі, харчові добавки. При окисненні речовин вивільняється енергія:1 г жиру – 39, 8 к. Дж1 г білка – 17, 6 к. Дж1 г вуглеводів – 17, 6 к. Дж. Енергетична цінність вимірюється – ккал або к. Дж1 кал = 4,18 Дж
Енергетичний баланс організму людини{E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}Загальний обмін. Основний обмін. Функціональний обмін. Витрати енергії на основний та функціональний обмін. Енергія, необхідна для забезпечення життєдіяльності в умовах спокою. Енергія, необхідна для здійснення фізичної активностіУ підлітків – 170-250 к. Дж на 1 кг маси тіла. Підтримка процесів життєдіяльності (робота систем та органів)Залежить від фізичної та розумової активностіна 1 кг тілау підлітків – 142, 6 к. Дж у дорослих – 100, 56 к. Дж. За умов звичайної денної активності калорійність їжі має перевищувати основний обмін приблизно на 25%
Енергетичні витрати організму людини{E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}Основні методи. Пряма калориметрія. Непряма калориметрія. Метод безпосереднього вимірювання кількості теплоти, виділеної організмом за певний час. Метод визначення кількості виділеної теплоти за кількістю спожитого кисню та виділеного вуглекислого газу. Калориметри – герметичні камери з подвійними стінками, між якими циркулює вода
Наслідки нестачі чи надлишку поживних речовин в організмі людини{E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}Основні методи. Пряма калориметрія. Непряма калориметрія. Метод безпосереднього вимірювання кількості теплоти, виділеної організмом за певний час. Метод визначення кількості виділеної теплоти за кількістю спожитого кисню та виділеного вуглекислого газу. Калориметри – герметичні камери з подвійними стінками, між якими циркулює вода
Наслідки нестачі чи надлишку поживних речовин в організмі людини{E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}Недостатнє вживання. Надлишкове вживання. Білки. Порушення працездатності, пригнічення захисних сил організму, підвищеної сприйнятливості до інфекцій і до дистрофії та «голодних» набряків. Посилення процесів гниття в товстій кишці, що спричиняє розлади травлення. Сприяє розвитку подагри
Наслідки нестачі чи надлишку поживних речовин в організмі людини{E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}Недостатнє вживання. Надлишкове вживання. Вуглеводи. Відчуття голоду, зниження фізичної і розумової працездатності, втрата свідомості й судоми (гіпоглікемічний шок)Ожиріння, розлади травлення через посилені процеси бродіння у товстому кишечнику, цукровий діабет
Наслідки нестачі чи надлишку поживних речовин в організмі людини{E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}Недостатнє вживання. Надлишкове вживання. Жири. Розвиток гіповітамінозів за жиророзчинними вітамінами A, D, E, К: куряча сліпота, рахіт, безпліддя, порушення зсідання крові; нестача незамінних жирних кислот та як наслідок захворювання шкіри, порушення обміну речовин, пошкодження мітохондрій. Підвищується вміст холестеролу, утворення жовчних каменів, атеросклерозу, відкладання жиру в організмі
Висновки. Раціональне харчування сприяє збереженню здоров’я, опірності шкідливим чинникам середовища, високій працездатності та активному довголіттю. Визначення метаболічних потреб й організація раціонального харчування відбуваються на основі енергетичного балансу. Нестача, як і надлишок поживних речовин призводять до порушень обміну речовин і розвитку захворювань, тому харчування має бути повноцінним і достатнім
Дієта DASH Англійська абревіатура DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) означає «Харчові підходи для протидії гіпертензії». Доведено, що ця вегетаріанська дієта ефективно знижує масу, рівень холестерину, що зменшує ризик декількох типів раку, серцево-судинних захворювань, інсульту, серцевої недостатності, ішемічної хвороби серця, утворення ниркових каменів, діабету. А яке ваше відношення до цієї дієти?