Презентацiя з хiмiї ''Алюмiнiй i його сплави''

Про матеріал

Алюміній – найпоширеніший у земній корі сріблясто-білий метал з

ГЦК кристалічною решіткою, не має алотропічних модифікацій.

Алюмінієві сплави - сплави на основі алюмінію; мають малу щільність (до 3000 кг/м3), відрізняються високою електро- і теплопровідністю, мають корозійну стійкість і питому міцність.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

’’Алюміній i його сплави’’…Блискучий, білий і твердий. У сплавах він завжди легкий. Він у 13 клітині,У Менделєєва в таблиці. Усюди він навколо нас,Та і кується—просто клас. У складі глин він і рубінів,Метал корисний—Алюміній.

Номер слайду 2

Алюміній (також глинець) — хімічний елемент 3 групи періодичної системи, його атомний номер 13, відносна атомна маса 26,9815. В природі існує єдиний стабільний ізотоп 27 Al. Третій за вмістом елемент (і найпоширеніший метал) земної кори (після кисню і кремнію), що становить приблизно 8 % від її маси.

Номер слайду 3

Поширення в природі: Алюміній по поширеності займає третє місце серед інших елементів. Масова частка Алюмінію в земній корі становить 8,5 %. У природі він зустрічається тільки у вигляді сполук. Він входить до складу алюмосилікатів, до яких належать: глини, слюди, польові шпати, зокрема каолін. Промислово важливою алюмінієвою рудою є боксит Al2 O3 • n. Н2 О. Алюміній входить до складу мінералу корунду, який є кристалічним алюміній оксидом Al2 O3. Різні домішки здатні надавати корундові різних кольорів. зеленого, жовтого, жовтогарячого, фіолетового та інших кольорів й відтінків. Його синій різновид називають сапфіром, а червоний — рубіном. І рубіни, і сапфіри є коштовними каменями.

Номер слайду 4

Фізичні властивості: Алюміній — блискучий сріблясто-білий метал. Він має високу здатність відбивати світлові та теплові промені, а також високі тепло- та електропровідність. Температура плавлення алюмінію 660°С. Це досить легкий і пластичний метал. З нього можна виробляти тонкий дріт і фольгу.

Номер слайду 5

Хімічні властивості: Хімічно алюміній дуже активний. На повітрі він швидко окиснюється і вкривається тонкою плівкою алюміній оксиду. Оксидна плівка є досить міцною й зумовлює корозійну стійкість алюмінію. 1. При нагріванні на повітрі чи в кисні алюміній згоряє:4 Al + 3 O₂ = 2 Al₂O₃2. Алюміній активно реагує з хлором:2 Al + 3 Сl₂ = 2 Al. Сl₃ 3. При нагріванні алюміній реагує з сіркою, азотом, вуглецем, наприклад:2 Al + 3 S = Al₂ S₃4. У звичайному стані алюміній покритий захисною оксидною плівкою і є стійким до дії води навіть при нагріванні. Якщо плівка алюміній оксиду буде зруйнована, то алюміній буде активно реагувати з водою:2 Al + 6 Н₂О = 2 Al(ОН)₃↓ + 3 Н₂↑5. Алюміній реагує з розчинами кислот з утворенням солей і водню, наприклад:2 Al + 6 НСl= 2 Al. Cl₃ + 3 Н₂↑Концентровані сульфатна і нітратна кислоти пасивують алюміній, тобто збільшують міцність оксидної плівки. Таким чином, алюміній з ними не реагує.6. Оксидна плівка легко розчиняється в лугах і алюміній реагує з розчинами лугів з виділенням водню:2 Al + 2 Na. OH +6 Н₂O = 2 Na[Al(OH)₄] + 3 Н₂↑7. Алюміній відновлює метали з їхніх оксидів при нагріванні (алюмінотермія), наприклад: Fe₂O₃ + 2 Al = 2 Fe + Al₂O₃

Номер слайду 6

Добування: Алюміній добувають електролізом глинозему розчиненого в розплавленому кріоліті Na₃[Al. F₆]Застосування: Широке застосування алюмінію зумовлене його властивостями. Поєднання легкості з достатньо високою електропровідністю дозволяє застосовувати алюміній як провідник електричного струму. Алюміній і його сплави використовують практично у всіх галузях сучасної техніки: в авіаційній й автомобільній промисловості, залізничному і водному транспорті, машинобудуванні тощо. Завдяки високій корозійній стійкості алюміній широко застосовують при виготовленні апаратури для виробництва харчових продуктів та деяких хімічних речовин. З полірованого алюмінію виготовляють дзеркала та поверхні нагрівальних і освітлювальних рефлекторів. Алюміній використовують як розкисник сталей та інших сплавів. Ним відновлюють метали з їхніх оксидів.

Номер слайду 7

Алюмінієві сплави - сплави, основною масовою часткою яких є алюміній. Найпоширенішими легирующими елементами в складі алюмінієвих сплавів є: мідь, магній, марганець, кремній і цинк. Рідше - цирконій, літій, берилій, титан.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Хімія, Матеріали до уроків
Додано
28 квітня 2021
Переглядів
1011
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку