Презентація з інформатики

Про матеріал
"Роль Віктора Глушкова в розвитку напрямів інформатики, пов’язаних з використанням баз даних". Геніальний математик Віктор Глушков, організувавши інститут кібернетики Академії наук, збудувавши знаменитий кібернетичний центр, створює ЕОМ "Київ" та "Дніпро", далі машини для інженерних розрахунків, які стали фактично попередниками персональних комп'ютерів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Роль Віктора Глушкова в розвитку напрямів інформатики, пов’язаних з використанням баз даних Підготувала учениця 1 курсу класу української філології Степаненко Вероніка

Номер слайду 2

У шістдесяті - сімдесяті роки минулого століття Україна була серед лідерів у розробці електронно-обчислювальної техніки.

Номер слайду 3

Геніальний математик Віктор Глушков, організувавши інститут кібернетики Академії наук, збудувавши знаменитий кібернетичний центр, створює ЕОМ "Київ" та "Дніпро", далі машини для інженерних розрахунків, які стали фактично попередниками персональних комп'ютерів.

Номер слайду 4

Ще 1982 року він писав у післямові до своїх "Основ безпаперової інформатики", що зовсім скоро кожна людина носитиме з собою "електронний блокнот" і, працюючи з клавіатурою, матиме доступ до гігантських баз даних у будь-яких куточках планети. Ідеї Глушкова сприймали не надто ентузіастично, все це могло здаватися безґрунтовними фантазіями кабінетного теоретика.

Номер слайду 5

Його інститут створив ескіз Єдиної мережі обчислювальних центрів для обробки інформації по всій країні та ухвалення на цій базі обґрунтованих рішень. Це означало впровадження нової моделі керування економікою, аналоги якої запрацювали тоді в усьому західному світі.

Номер слайду 6

Але Глушкова у владних коридорах просто не зрозуміли чи не схотіли розуміти, злякавшись загрози успішному функціонуванню планового (п'ятирічні плани затверджували на партійних з'їздах у Москві, і це ставало вищою інстанцією й істиною!) соціалістичного господарства.

Номер слайду 7

І незліченні тітки з рахівницями ще дуже довго лишалися окрасою офісних інтер'єрів, самим своїм існуванням потверджуючи відсутність безробіття і забезпечення конституційного права на працю. Десь через 20 років з'являться персональні комп'ютери, але вітчизняна кібернетика, заручниця недолугої політики, втратить тодішні лідерські позиції.

Номер слайду 8

Якраз у вісімдесяті почали орієнтуватися на повторення зарубіжних аналогів. Для самого академіка усе це стало особистою трагедією, унеможливило дослідницьку працю, яка була сенсом його життя. І, дуже ймовірно, фатальне нерозуміння його ідей і призвело до смертельної хвороби.

Номер слайду 9

Використані джерела:https://www.bbc.com/ukrainian/blogs-40810951https://uk.wikipedia.org/wiki/

pptx
Додано
30 жовтня 2022
Переглядів
8312
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку