Презентація з історії України для 7 класу на тему:"Розвиток культури в Київській державі"

Про матеріал

Практикую впровадження інтерактивних технологій навчання , працюю над створенням можливостей для розвитку пізнавальних інтересів у школярів. Інтерактивні технології навчання дають можливість для взаємодії всіх , хто навчається , йде процес навчання у співпраці , в якому вчитель і учні є суб'єктами , пропонуються проблеми для спільного вирішення , при цьому формуються в учнів уміння та навички , формуються навчальні та життєві компетентності , виробляються їх власні цінності , створюється атмосфера творчої взаємодії в навчанні.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

РОЗВИТОК КУЛЬТУРИ В КИЇВСЬКІЙ ДЕРЖАВІ Кінець Х - перша половина ХІ століття

Номер слайду 2

ПЛАН ПОДОРОЖІ І зупинка – ОСВІТНЯ ІІ зупинка – ЛІТЕРАТУРНА ІІІ зупинка –АРХІТЕКТУРНА ІV зупинка - ЖИВОПИСНА

Номер слайду 3

ПРОБЛЕМНЕ ЗАВДАННЯ ЧИ ВВАЖАЄТЕ ВИ МІСТО КИЇВ – КУЛЬТУРНИМ ОСЕРЕДКОМ?

Номер слайду 4

Номер слайду 5

МІСТО КИЇВ у Х столітті

Номер слайду 6

І зупинка . Освітня Величезне значення для розвитку культури мала поява писемності. Слов'янську азбуку створили близько 863 р. болгарські просвітителі Кирило та Мефодій (кирилиця, яка лежить в основі сучасних українського та російського алфавітів).

Номер слайду 7

Поширення писемності сприяло розповсюдженню освіти на Русі, зосереджувалася переважно в монастирях. 

Номер слайду 8

Перша школа в Києві при Десятинній церкві була відкрита Володимиром Великим, ще більшого поширення набули школи за правління Ярослава Мудрого

Номер слайду 9

ОСВІТА Навчання грамоті розпочиналося з вивчення азбуки. Учні писали на восковій дощечці за допомогою писал-стрижнів із загостреним кінцем. Великі тексти писали на березовій корі (берестяні грамоти). 

Номер слайду 10

1037 року при Софійському соборі відкрили школу нового типу, де, крім грамоти, вивчали грецьку і латинську мови, основи філософії і медицини. Відомим лікарем у Києві був Агапіт, який умів робити хірургічні операції

Номер слайду 11

КНИГИ НА РУСІ

Номер слайду 12

ВАШЕ РІШЕННЯ Чи можна вважати місто Київ – осередком розвитку освіти в Київській державі?

Номер слайду 13

ІІ зупинка - Літературна - усна народна творчість; - літописи; «Повість минулих літ» Нестор «Київський літопис» - «Слово о полку Ігоревім» - «Слово про закон і благодать» Іларіон - «Руська правда» Я.Мудрий

Номер слайду 14

УСНА НАРОДНА ТВОРЧІСТЬ Існував і дружинний епос, який знайшов своє відображення в билинах. Найпопулярнішими героями билин були князь Володимир «Красне Сонечко», Ілля Муромець, Добриня Нікітіч, Альоша Попович, Микула Селянинович.

Номер слайду 15

ЛІТОПИСАННЯ Визначними пам'ятками оригінальної давньоруської літера тури є літописи, тобто історичні твори про події, подані в хронологічному порядку за роками. У Києві був укладений перший давньоруський літописний звід 1037-1039 pp. Найвідомішим є літопис «Повість врем'яних літ» (1113 p.), складений у Києво-Печерському монастирі ченцем Нестором (1056-1114 pp.), в якому виклад відноситься до 1110 року.

Номер слайду 16

ВАШЕ РІШЕННЯ Чи можна вважати місто Київ – осередком розвитку літератури в Київській державі?

Номер слайду 17

ІІІ зупинка - Архітектурна

Номер слайду 18

ДЕСЯТИННА ЦЕРКВА

Номер слайду 19

СОФІЇВСЬКИЙ СОБОР

Номер слайду 20

ЗОЛОТІ ВОРОТА

Номер слайду 21

БОГОМАТІР-ЗАСТУПНИЦЯ “ОРАНТА” Мозаїчні композиції виконані зі смальти 177 кольорових відтінків на золотистому тлі. Серед них вражає зображення Богоматері-заступниці з піднятими вгору руками («Оранта») висотою 5,45 м.

Номер слайду 22

ВАШЕ РІШЕННЯ Чи можна вважати місто Київ – осередком розвитку архітектури в Київській державі?

Номер слайду 23

ІV зупинка. Живописна Значного розвитку набув іконопис. Видатним живописцем ХII ст. був Алімпій, який написав знамениту ікону «Богоматір велика Панагія». Зразками високого рівня мистецтва книжкової мініатюри є «Остромирово Євангеліє» (1056-1057 pp.) та «Ізборник Святослава», прикрашені чудовими заставками і мініатюрами.

Номер слайду 24

Богоматір Велика Панагія

Номер слайду 25

Музика На досить високому рівні знаходилось музичне мистецтво. Найвідомішим музичним виконавцем XI ст. був Боян. Особливу групу акторів і музикантів становили скоморохи — виконавці усної поезії, музичного фольклору. На Русі існували струнні інструменти (гуслі, гудки, лютні), духові (труби, флейти, сопілки), ударні (бубни, металеві тарілки).

Номер слайду 26

ВАШЕ РІШЕННЯ Чи можна вважати місто Київ – осередком розвитку мистецтва в Київській державі?

Номер слайду 27

ПРОБЛЕМНЕ ЗАВДАННЯ ЧИ ВВАЖАЄТЕ ВИ МІСТО КИЇВ – КУЛЬТУРНИМ ОСЕРЕДКОМ ?

ppt
До підручника
Історія України 7 клас (Гупан Н.М., Смагін І.І., Пометун О.І.)
Додано
28 листопада 2018
Переглядів
1093
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку