Презентація з літературного читання 2 клас "Милування природою. Максим Рильський «Ми збирали з сином на землі каштани». Дмитро Павличко «Небеса прозорі»

Про матеріал
Презентація з літературного читання 2 клас "Милування природою. Максим Рильський «Ми збирали з сином на землі каштани». Дмитро Павличко «Небеса прозорі»
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Милування природою. Максим Рильський «Ми збирали з сином на землі каштани». Дмитро Павличко «Небеса прозорі»До школи, до книги, до друзів душа поривається знов!Літературне читання, 2 клас. Урок 8

Номер слайду 2

Нумо, діти, підведіться!Всі приємно посміхніться. Пролунав уже дзвінок,Починається урок.І щоб він пройшов немарно,Попрацюємо старанно.

Номер слайду 3

Вправа «Створюю настрій»— З яким настроєм ви прийшли на урок?— Сьогодні ми здійснимо уявну мандрівку в природу. Візьмемо з собою гарний настрій, захоплення, інтерес, радість, тоді наш урок буде цікавим, піднесеним, корисним. Отже, вирушаймо в дорогу!

Номер слайду 4

Розчитування за таблицею для читання. Прочитайте на одному подиху слова кожного стовпчика. Знайдіть і прочитайте пари слів, що різняться лише однією буквою.

Номер слайду 5

Робота над чистомовкою. Ла-ла-ла, ла-ла-ла — осінь золота прийшла. Че-че-че, че-че-че — сонце любе не пече. Се-се-се, се-се-се — сяє барвами усе. Ту-ту-ту, ту-ту-ту — любим осінь золоту.

Номер слайду 6

Вправа «Кожній букві — своє місце».— Назви подані літери, поміркуй. Перестав їх так, щоб утворилося знайоме тобі слово. шігур (груші)якаблу (яблука)вилис (сливи) кочдоса (садочок)

Номер слайду 7

Заплющте оченята і послухайте музику.— Діти,— Що ви уявляєте? До яких почуттів вас спонукає музика?

Номер слайду 8

Гра «Крокуй і думай!»Потрібно зробити 5 кроків, на кожен крок називаючи по одній ознаці осені.

Номер слайду 9

Робота над твором Максима Рильського «Ми збирали з сином...» (с. 15)

Номер слайду 10

Фізкультхвилинка. Раз-два — час вставати!Будемо відпочивати!Три-чотири — присідаймо,Швидко втому проганяймо!П'ять-шість — засміялись,Вправно всі понахилялись!

Номер слайду 11

Вправа «Рибки» (мовчазне читання вірша учнями)— Хто є персонажами вірша?— Від імені кого ведеться розповідь?— Де були батько і син? Чим вони займалися?— На що задивилися батько з сином? Чим вони милувалися?— Прочитайте виділені вислови. Поміркуйте, що вони означають.

Номер слайду 12

Вправи на розвиток швидкості читання— Доберіть дії, які виконують хмаринка (тане), вітер (колише), хмари (пливли), осінь (співала), батько із сином (збирали, дивились).— Знайдіть рими до слів Каштани (тане); синь (павутинь); дубові (синкові); вишині (пісні).

Номер слайду 13

Фізкультхвилинка для очей. Очі щоб відпочивали,Дивимось ми вліво — вправо. Потім блимаєм очима. І знову ними вправо — вліво.

Номер слайду 14

3. Робота за картиною Сергія Шишка «Осінь. Голосієво» (с. 17)Стратегія «Входження в картину».— Розгляньте репродукцію картини. Що на ній зображено?— Яка це пора року? Чому так уважаєте? Яких кольорів більше?— Що зобразив художник на передньому плані? На задньому?— Якби ви раптом опинилися у цій картині, до чого б у першу чергу ви наблизилися? Чому?— Об'єднайтеся у групи. Уявіть, що ви опинилися на цій галявині біля берізок. Дослідіть картину відповідно до свого завдання.І група «Гострий зір». Опишіть усе, що ви побачили навколо.ІІ група «Гострий слух». Опишіть усе, що ви почули навколо.ІІІ група «Гострий нюх». Опишіть запахи, аромати, які ви відчули. IV група «Точний Дотик». Опишіть, до чого ви доторкнулися і що відчули при цьому.— Який настрій створює ця картина?— Яку назву ви б їй дали?

Номер слайду 15

4. Робота над твором Дмитра Павличка «Небеса прозорі...» (с. 18)— А от яке враження і настрій у творі іншого поета — Дмитра Павличка? Вправа «Бджілки»: напівголосне читання вірша учнями.— Чи сподобався вам вірш? Що-небудь здивувало, захопило?— Який настрій цього твору? Яким вам здався вірш — сумним чи веселим? Чому? Словникова робота. Явір — дерево родини кленових з великим п'ятилопатевим листям; білий клен (іноді цим словом називають осокір та деякі інші тополі). Вправа «Дощик».«накрапає дощ» (тихо);«дощ припускає сильніше» (голосніше);«злива» (голосно);«дощ слабшає» (тихіше);«дощ припинився» (читання припиняється).— Який день описує поет? Ранню чи пізню осінь змальовано? Обґрунтуйте свою відповідь.— Якими порівняннями передано красу осіннього дня? Як ви їх можете пояснити? Виразне читання вірша учнями.

Номер слайду 16

— Цю картину створив видатний український художник Сергій Федорович Шишко. Прочитайте її назву.— Голосієво — це район Києва. Картина ввійшла до серії картин «Київська сюїта», яку Сергій Шишко створював понад 40 років. До неї ввійшло понад 100 картин і етюдів.

Номер слайду 17

Рефлексія. Складання сенкану «Осінь»1. Що? (1 слово)2. Яка? (2 слова)3. Що робить? (3 слова)4. Наше ставлення, речення. (4 слова)5. Синонім (1 слово)

Номер слайду 18

Вправа «Мікрофон»— Чим створюють образи художники?— Чим створюють образи композитори?— Чим створюють образи поети, письменники?— Що б вибрали ви для створення свого образу осені?

Номер слайду 19

Домашнє завдання. С.16-18 (2 вірша)1) Виразно прочитайте батькам вірші, опрацьовані на уроці.2) До вірша, що найбільше сподобався, створіть свою ілюстрацію.3) За бажанням вивчіть вірш Дмитра Павличка напам'ять.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кульчицька Валентина
    Дякую автору за хорошу, грунтовну роботу і допомогу. Натхнення , нових цікавих розробок.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
14 вересня 2020
Переглядів
2836
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку