Презентація з літературного читання 4 клас за підручником М.Чумарної за темою "Братня любов краще кам’яної стіни. Михайло Слабошпицький «Брат знаменитого воротаря». "

Про матеріал
Презентація з літературного читання 4 клас за підручником М.Чумарної за темою "Братня любов краще кам’яної стіни. Михайло Слабошпицький «Брат знаменитого воротаря»." Підготувала вчителька початкових класів Плахтіна Олена Василівна.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Літературне читання 4 клас за підручником Марії ЧумарноїПідготувала вчитель початкових класів Плахтіна Олена Василівна

Номер слайду 2

Тема уроку: Братня любов краще кам’яної стіни. Михайло Слабошпицький «Брат знаменитого воротаря».

Номер слайду 3

Сьогодні в нас знову цікавий урок,Сьогодні ми зробимо ще один крок. В країну збагачення й розвитку мови. Хай всі володіють знаннями чудово!

Номер слайду 4

Мовна розминка.1. Давайте пофантазуємо.— Яке явище природи зображено на малюнку?

Номер слайду 5

— Як ви думаєте, де туман живе?— А зараз послухайте, як автор описує до найменшої дрібниці туман в оповіданні «Де живе туман». «У всіх є свій дім. Отже, є він і в туману. В того туману, який уранці встає над землею. А живе він аж на самісінькому дні річки. Більше йому просто ніде бути. І той туман — великий сплюх. Спить цілісіньку ніч і вже тільки аж перед ранком прокидається. Випливає тоді з глибокої глибини, вилазить на спину річки. Посидить, подивиться навкруги, а тоді йде в поле попастися. Бо — голодний. Пасеться, мов теля, на траві. Аж доки сонце з-за лісу не вигляне. Туман чомусь не любить, як воно почне пригрівати. Годі він вертає підтюпцем до річки — й шубовсть у воду. Аж верболіз загойдається.

Номер слайду 6

А туман знову залягає спати. Тільки його мокрі сліди на кожній травині проти сонця світяться». Чи сподобався вам опис? Чим? Назвіть дії, які виконує туман. (Прокидається. встає, випливає, вилазить, посидить, подивиться, попасеться, вертається, залягає.)— Хто автор цього оповідання? (М. Слабошпицький.)— Що ви знаєте про М. Слабошпицького?— Які оповідання цього автора вам відомі? («Чудасія на балконі».)

Номер слайду 7

2. Відредагуйте вислів.— А зараз ми поговоримо про ще одне явище природи. Відредагуйте вислів. НЕМОЖЛИВОУДОЩОВУПОГОДУНЕВСТУПИТИУБОЛОТО.(«Неможливо у дощову погоду не вступити у болото. Відомі люди в нього також вступають. Але тим вони й цікаві для нащадків». М. Слабошпицький) — Як ви зрозуміли цей вислів? Поясніть.

Номер слайду 8

Повідомлення теми та мети уроку.— Сьогодні на уроці ми будемо говорити про письменника, нашого сучасника. Михайла Слабошпицького. Саме він у своїх творах розповів про багатьох відомих людей (письменників, спортсменів, меценатів). Миха́йло Федо́тович Слабошпи́цький (нар. 28 липня 1946, Мар'янівка, Черкаська область. (У цьому селищі 23 серпня, напередодні 30-ї річниці Незалежності України, відкрили новий арт-об'єкт "Серце України/ — пом. 30 травня 2021, Київ) — Михайло Слабошпицький дуже любив дітей: він входив в дитячий світ так легко й невимушено, як входить людина, шо не згубила бодай найменшої крихітки власного дитинства. І то до найдрібніших деталей. Його оповідання та казки дуже добрі. Ця доброта розлита на кожній сторінці. Він вчив нас лагідно всміхатися, промовляти ласкаві слова, любити одне одного. Український прозаїк і літературний критик. Працював у пресі. Був головним редактором газет і журналів. Автор понад двох з половиною десятків різножанрових книжок. Серед них — казки, оповідання й повісті для дітей, літературні портрети, біографічна проза. Активно займався громадською діяльністю. Один із засновників міжнародного конкурсу знавців української мови імені Петра Яцика. Головний редактор видавництва «Ярославів Вал».

Номер слайду 9

Робота над оповіданням «Брат знаменитого воротаря». Що за крики? Що за галас?— Бий! Дава-ай!Гати, мазило!— Ти куди?!— Суддю — на мило!Зрозуміло: там — футбол!І комусь забили гол…

Номер слайду 10

— Які види спорту ви знаєте?— Чи любите ви футбол?— Яких відомих футболістів ви знаєте? А хто знає сучасних футболістів України?Всесвітньо відомий український футболіст Андрій… Найвідоміший львівський футбольний клуб… — Які європейські футбольні клуби ви знаєте?— Якого кольору картка, яку дає суддя як штрафну? — Скільки людей має бути у футбольній команді? «Карпати»Жовта, червона11 Шевченко

Номер слайду 11

Номер слайду 12

1. Читання оповідання вчителем до слів на с. 187 «мовчатиме, як риба».— Хто головні герої оповідання?— Про що ви дізналися із цієї частини тексту?— Опишіть день, коли відбувалися події, описані в оповіданні.(Неділя — день особливий. День великого футболу.)2. Словникова робота. Знехотя — неохоче. Бутси — взуття для гри у футбол. Гетри елемент спортивної форми. Вони входять до складу комплекту форми професійних футболістів (у яких під гетрами кріпляться спеціальні захисні щитки, потрібні для захисту від ударів но ногах).

Номер слайду 13

3. Читання уривка учнями мовчки.4. Вибіркове читання.а) Гра «Хто швидше?». Знайдіть в тексті речення, в яких є словосполучення: «поспішають на стадіон». «готується терпіти». «нищечком зітхає». «охатиме від захвату». «починається розминка».

Номер слайду 14

б) Знайти у тексті порівняння. Людей тут збирається ще більше, ніж … (на базарі). Він на футболі розуміється, як … (суддя міжнародної категорії). Такі м'ячі з «дев'ятки». витягатиме, що … (стадіон тільки охатиме від захвату). З сумкою у руці Костик завжди відчуває себе… (знаменитим воротарем). Ніби не Олег, а він — … (надія всієї команди й улюбленець усього міста).

Номер слайду 15

5. Складання плану для переказу.— Складіть план для переказу, використовуючи слова та словосполучення із тексту. План1. Неділя — день особливий.2. Старший брат читає книжку.3. Потерпи, ще рано.4. Можна збиратися.5. Костик так замріявся.6. Це мій молодший брат.7. Брат у тебе, скажу, клас!8. Мовчатиме, як риба.

Номер слайду 16

6. Характеристика героїв оповідання.— Яке враження справив на вас Костик?— Як він ставиться до брата? Опишіть Костика.7. Розвиток мовлення.— Які поради дає Олег брату?— Придумайте кінцівку оповідання.— А завтра ми дізнаємося, як завершилось оповідання.

Номер слайду 17

Цікаво знати.✵ Михайло Слабошпицький — лауреат дев’яти літературних премій (імені Лесі Українки, Олени Пчілки, Михайла Коцюбинського. Олександра Біленького, братів Лепких тощо).✵ У 2005 р. нагороджений Національною премією України імені Т. Шевченка.

Номер слайду 18

Підсумок уроку.— Чи любите ви читати оповідання про спорт? — Чому?

Номер слайду 19

Домашнє завдання. Виразно читати та переказувати текст. Знайти цікаву інформацію, скоромовки та прислів’я про футбол, а також про історію виникнення українського футболу.

Номер слайду 20

pptx
До підручника
Літературне читання 4 клас (Чумарна М. І.)
Додано
1 травня 2023
Переглядів
538
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку