Презентація з основ здоров'я для 5 класу "Безпека у громадському транспорті"

Про матеріал
Презентація містить інформацію про безпеку у громадському транспорті (безпека в салоні, правила поведінки пасажирів у громадському транспорті , безпека у метрополітені)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Безпека у громадському транспорті5 клас

Номер слайду 2

ПРИГАДАЙТЕ!

Номер слайду 3

Переходити дорогу спокійно, не бігти Переходити дорогу на зелене світло світлофора Вийшовши з автобуса, переходити дорогу на пішохідному переході Зійти з велосипеда і перевезти його через дорогу Не заходити у переповнений транспорт5 правил виживання на дорозіРозгляньте малюнок і визначте, які правила були порушені. ПРИГАДАЙТЕ!

Номер слайду 4

Сьогодні ми розглянемо: Найбезпечніші місця в салоні громадського транспорту. Правила поведінки пасажирів у автобусі, тролейбусі, трамваїПравила поведінки у переповненому транспортіБезпека у метрополітені

Номер слайду 5

Громадський транспорт — це різновид пасажирського транспорту, який надає послуги з перевезення людей за визначеними маршрутами.

Номер слайду 6

Розгляньте схему маршрутного таксі та назвіть найбезпечніші місця в салоні маршрутки.1. Найнебезпечніші (за статистикою) місця позначені червоним кольором, менш «травматичні» — жовтим, а найбезпечніші місця — зеленим2. Відео про безпекумісць у салонах маршруток і автобусів

Номер слайду 7

Кабіна водія і передні сидіння — найнебезпечніші (35 % постраждалих). Задні сидіння, майданчик біля виходу — небезпечні через скупчення пасажирів, яким нема за що триматися. Проходи і виходи (тут можуть бути кишенькові злодії), місця біля дверей — небезпека випасти з транспорту. Середня частина автобуса є найбільш безпечною.

Номер слайду 8

Правила поведінки в електротранспорті• Не можна відволікати водія під час руху.• В автобусі можна їздити без квитка.• У транспорті не можна штовхатись і бешкетувати.• Під час руху слід триматися не за поручень, а за пасажира, який стоїть поруч.• До виходу треба готуватися заздалегідь, ввічливо запитуючи людей у проході, чи виходять вони на наступній зупинці.«Так» чи «Ні»

Номер слайду 9

Електротранспорт — це тролейбуси і трамваї. Вони вважаються безпечнішими від автобусів, тому що рухаються з невеликою швидкістю по рейках або вздовж проводів і мають ширші та зручніші двері і проходи. НЕБЕЗПЕКА в електротранспортіВагони можуть опинитися під напругою!Попередь про це усіх. Не заходь у вагон, а коли ти вже в ньому, постарайся якнайшвидше вийти, не торкаючись металевих частин: поручнів, корпусу, дверей. Намагайся діяти обережно, не штовхати інших пасажирів, адже вони можуть похитнутись і постраждати від ураження електричним струмом!

Номер слайду 10

Правила поведінки у шкільному автобусіВідео

Номер слайду 11

Поїздка у переповненому транспортіПодумайте, чому ці речі у переповненому транспорті можуть стати небезпечними

Номер слайду 12

Небезпеки, які можуть загрожувати пасажирам у переповненому транспорті Травмування при гальмуванні тих пасажирів, які стоять без надійної опори.  Травмування або пошкодження речей від багажу інших пасажирів.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Правила поведінки у метрополітеніНазвіть, які піктограми на мал. 21 відповідають таким правилам поведінки у метрополітені:1. Не можна бігти по ескалатору.2. Вхід до метрополітену з морозивом заборонено.3. У метрополітені забороняється перевозити речі великих розмірів.4. Будь обережним під час виходу з ескалатора.5. Не підкладай пальці під поручень.6. Не став речі на поручень.7. Малих дітей слід тримати за руку або перевозити на руках.

Номер слайду 15

У метрополітені забороняється перевозити речі великих розмірів

Номер слайду 16

Розгляньмо схему поведінки у вестибюлі та на ескалаторіЯкщо знаходячись на ескалаторі, ти побачив, що зверху падає людина чи багаж, сядь на сходи, щосили упрись ногами, гукни: «Обережно!», щоб повідомити про небезпеку інших пасажирів.

Номер слайду 17

НА ПЛАТФОРМІ Й У ВАГОНІ МЕТРОЗапам‘ятайте! • Не можна заходити за обмежувальну лінію на платформі. • На платформі метрополітену заборонено грати в рухливі ігри. • У вагоні треба сидіти або стояти, міцно тримаючись за поручні • Якщо у вагоні відчувається запах диму, слід негайно повідомити про це машиністові. Для цього в кожному вагоні є кнопка зв’язку з машиністом. • У разі виникнення небезпечної ситуації в метрополітені необхідно виконувати всі вказівки машиніста або чергового по станції.

Номер слайду 18

Не можна бігти по ескалатору. Свої речі можна ставити на поручень. Не можна заходити за обмежувальну лінію. На ескалаторі треба стояти зліва. На платформі можна бігати та гратися.«Так» чи «Ні»

Номер слайду 19

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ: Назвіть номери найменш безпечних місць у маршрутному таксі.

Номер слайду 20

§5, заповнити у робочому зошиті Безпека на зупинках гром. транспорту (с.11-12)Які правила безпечної та етичної поведінки у громадському транспорті ви знаєте? Підготуйте пам’ятку

Номер слайду 21

Я знаю, де розташовані найбільш безпечні місця у громадському транспорті . ☆☆☆ Я знаю, як правильно поводитися у громадському транспорті. ☆☆☆Оцініть свої досягнення:

pptx
Додано
22 жовтня 2022
Переглядів
1982
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку