Презентація з правознавства для 9 класу на тему "Конституція України-Основний закон держави"

Про матеріал
Презентація з правознавства для 9 класу на тему "Конституція України-Основний закон держави". Містить 13 слайдів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Конституція України-Основний закон держави

Номер слайду 2

Термін «конституція» у перекладі з латини означає «встановлення», «устрій». У Стародавньому Римі конституціями називали акти, які видавали римські імператори. До XVIII століття цей термін вживали в значенні устрою держави. І лише після революційних подій ХVІІ–ХVІІІ століть утвердилося розуміння конституції як сукупності правових норм28 червня в Україні відзначають державне свято – День Конституції України. Цього дня 1996 року парламент нашої держави ухвалив цей важливий документ. Конституція – це основний закон держави, що закріплює основи життя суспільства і устрою держави. Чому Конституція України – це Основний Закон нашої держави

Номер слайду 3

У чому полягають особливості Конституції України? Чому вона важлива для нашого суспільства і держави? Конституція містить найважливіші норми права, що встановлюють державний устрій України. У ній визначено, як функціонує держава, якими є зміст її діяльності, принципи організації влади, система державних органів, їхні повноваження і взаємозв’язок. Вона врегульовує найважливіші відносини між державою і громадянами, державою і суспільством. Інша назва Конституції України – Основний Закон – означає, що вона є підґрунтям законодавства нашої держави. Вам уже відомо, що конституція як закон має найвищу юридичну силу. Жодне положення будь-якого закону, тим більше, іншого нормативного акта, не може суперечити їй.

Номер слайду 4

Про те, що конституція – закон усіх законів, свідчить і спеціально визначений порядок її ухвалення. Ті чи ті положення конституції можна змінити лише за особливими правилами (процедурою). Тому стабільність – це ще одна ознака Конституції як закону. У Конституції України, на відміну від інших законів, містяться норми-поняття, норми-принципи, норми-програми. Вони мають установчий загальнорегулятивний характер і не прописують конкретні правила поведінки учасників правовідносин у конкретних ситуаціях. Конституційні норми регулюють особливу сферу відносин і стосуються особливого кола суб’єктів (народ, держава, територіальна громада тощо).

Номер слайду 5

Конституція України – це основне джерело конституційного права. Ця галузь регулює основи конституційного ладу та територіального устрою нашої держави, народовладдя, правовий статус людини і громадянина, повноваження Верховної Ради та Президента України, інших органів державної влади та місцевого самоврядування.

Номер слайду 6

Які структура і зміст Конституції нашої держави

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Ви, мабуть, здогадалися з назви пункту, що Конституційний Суд України – це не звичайний суд, який розглядає конкретні кримінальні, адміністративні чи цивільні справи. Сама назва вже свідчить про те, що його повноваження пов’язані з Конституцією нашої держави. Конституційний Суд створений для судової охорони Конституції України. Це потрібно для того, щоб за Основним Законом зберігалися всі його властивості як найважливішого правового акта держави, а отже, гарантувалася стабільність суспільства. Наприклад, Конституційний Суд може визнати закон або певні його положення неконституційними (і, як наслідок, нечинними) у разі їх невідповідності Конституції України. Які повноваження Конституційного Суду України

Номер слайду 9

Конституційний Суд – це єдиний орган конституційної юрисдикції в Україні. Його склад і повноваження визначено ХІІ розділом Конституції України та Законом України «Про Конституційний Суд України». Конституційний Суд у межах своїх повноважень дає висновки та приймає рішення, які не можуть бути оскаржені. Юрисдикція – компетенція судових органів щодо розгляду справ, коло справ, які певний суд має право розглядати й вирішувати.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Імпічмент – особлива процедура усунення Президента України з посади, яку проводить Верховна Рада в разі вчинення ним державної зради або іншого злочину. Пригадайте правову пам’ятку України – Конституцію Пилипа Орлика 1710 року, повна назва якої «Пакти й конституції законів та вольностей Війська Запорозького, укладені між ясновельможним паном Пилипом Орликом, новообраним Гетьманом Війська Запорозького, та між старшиною, полковниками, а також названим Військом Запорозь ким…». Доберіть слово-синонім, яке відображає зміст цього документа. Як це слово пов’язане зі змістом терміна «конституція»?

Номер слайду 13

Список використаної літератури та джерел. Основи правознавства : підручник для 9 класу загальноосвітніх навчальних закладів / Т. О. Ремех, О. І. Пометун. – Київ : Літера ЛТД, 2017. Матеріали з загальнодоступної вільної багатомовної онлайн-енциклопедії-Вікіпедії. Фото з всесвітної системи сполучених комп'ютерних мереж інтернет, що заходяться у вільному доступіПрезентацію підготувала Гірна Уляна

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Каліщук Ольга Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
11 листопада 2021
Переглядів
10155
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку