Презентація з природознавства для 5 класу до теми уроку 54 "Урок 54 Пристосування організмів до періодичних змін умов середовища. Різноманітність середовищ життя і пристосування о

Про матеріал
Сформувати в учнів уявлення про періодичні зміни умов середовища (листопад, зимова сплячка, зміна забарвлення хутра, перельоти птахів); вчити наводити приклади пристосування організмів до періодичних змін умов середовища; ознайомити учнів із поняттям адаптація, особливостями пристосувань організмів до різних середовищ існування; виховувати позитивне емоційно-ціннісне ставлення до природи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Пристосування організмів до періодичних змін умов середовища. Різноманітність середовищ життя і пристосування організмів до життя в кожному з них.

Номер слайду 2

Які умови забезпечують існування життя?Умови життя на планеті Земля. За даними вчених, на планеті живуть 8,7 мільйона видів істот.

Номер слайду 3

Чинники середовища Це умови середовища, які впливають на організм.

Номер слайду 4

Уявіть, що собака живе у воді, риба в ґрунті, а корова літає… Уявіть як вони б виглядали та поясніть чому?Вправа «Очевидне-неймовірне»Будь – який живий організм пристосовується до умов в яких існує.

Номер слайду 5

Середовище існування – це сукупність умов, у яких живуть особини, їхні популяції й угрупування організмів різних видів. Середовища життя

Номер слайду 6

Адаптація. Адаптація (від латин. аdaptation — пристосування) — це розвиток будь-якої ознаки, який сприяє виживанню виду і його розмноженню. Адаптація може виявлятись як анатомічна структура (особливості будови), фізіологічний процес, або поведінкова реакція організму, яка сформувалась у ході еволюції (історичного розвитку організмів). Адаптація є способом відповіді живих організмів на вплив навколишнього середовища. Усі організми без винятку мають свої пристосування до середовища життя.

Номер слайду 7

Водне середовище було першим, оскільки у ньому виникло і поширилось життя. Водне середовище

Номер слайду 8

Освітленість водойм швидко зменшується зі збільшенням глибини. На глибинах понад 250 м фотосинтезуючі організми існувати не можуть. На глибини понад 1500 м світло взагалі не проникає. Кисень, який міститься у воді, надходить туди з атмосферного повітря, а також виділяється фотосинтезуючими організмами, що мешкають у верхніх шарах водойм. Водне середовище

Номер слайду 9

Типові мешканці водного середовища

Номер слайду 10

Існують організми життя яких нерозривно пов'язане з водою. Водне середовище Які особливості будови тіла забезпечують пристосування тварин до водного способу життя?

Номер слайду 11

Освітленість Температура. Вологість. Газовий склад атмосфери. Основні показники. Денні НічніТеплокровні холоднокровніНаземно – повітряне середовище Наземно-повітряне середовище дуже різноманітне за проявом чинників, які впливають на особливості життєдіяльності організмів і провідна роль належить абіотичним чинникам. СвітлолюбніТіньовитриваліТіньолюбніВологолюбніСухолюбніТеплолюбніХолодолюбніВологолюбніПосухостійкіТварини Рослини

Номер слайду 12

Пристосування рослин до періодичних змін умов середовища — Згадаймо, що відбувається з деревами і чагарниками восени? — Коли саме це починає відбуватись? Коли наступає осінь і денна та нічна температура поступово знижуються, у рослин починає опадати листя. Справа в тому, що через листя рослини віддають багато вологи під час випаровування, а взимку корені дерев і чагарників не можуть її поповнювати. Таким чином, рослини, позбавляючись від листя, захищають себе від засихання та зламування гілок у холодну пору року.

Номер слайду 13

Пристосування рослин до добових змін умов середовища Також рослини реагують на періодичні добові зміни (добові ритми). Добові ритми — це пристосування рослин до зміни погодних умов довкілля впродовж доби: вологості, освітленості, температури. Наприклад, у деяких рослин (квітки яких запилюються комахами вдень) квітка відкривається вдень, а вночі закривається. А в деяких (які запилюють нічні комахи) все відбувається навпаки.

Номер слайду 14

Пристосування тварин до періодичних змін умов середовища Поведінка — це різні реакції живого організму. Поведінкові реакції можуть бути дуже різними, проте всі вони пов’язані з пристосуванням організму до змін навколишнього середовища. Через різке погіршення умов існування в холодну пору року тваринам зазвичай важко дістати необхідну кількість їжі. Зимовий сезон вносить великі зміни в умови харчування птахів і ссавців. Зникає більшість комах і безхребетних тварин (це пов’язано не тільки зі зменшенням кількості їжі, а й зі зміною температури). У сплячку впадають земноводні, плазуни і риби, які є джерелом живлення багатьох птахів і ссавців. Тому в багатьох організмів у процесі еволюції виробилася сезонна зміна кормів, тобто перехід на харчування тими кормами, які найбільш доступні в ту або іншу пору року. Наприклад, великий строкатий дятел влітку харчується переважно комахами, проте в другу половину літа в його раціоні з’являються також і рослинні корми: ягоди малини, костяниці, черемхи, значно пізніше — ягоди брусниці й насіння сосни або ялини. Восени та взимку, зазвичай він майже повністю переходить на рослинні корми (насіння хвойних дерев, горіхи і жолуді). Ранньої весни дятел п’є сік дерев, який має велике значення в цей найбільш голодний період року. Таким чином дятел переживає несприятливі умови.

Номер слайду 15

Пристосування тварин до періодичних змін умов середовища Також, велика кількість птахів переміщується (мігрує) у пошуках їжі з початком холодів. У залежності від цього птахів поділяють на три групи: осілі, кочові та перелітні. Осілі птахи не залишають свого місця існування і перезимовують там, де й живуть (горобці, голуби, сороки, ворони). Кочові птахи переміщуються на незначні території у пошуках їжі (синиці, сойки, болотяні сови). Перелітні птахи здійснюють довготривалі перельоти на великі відстані (шпак, ластівка, дикі гуси та лебеді). ОСІЛІКОЧОВІПЕРЕЛІТНІ

Номер слайду 16

Пристосування тварин до періодичних змін умов середовища Поведінковою реакцією є використання сховищ для ночівель та захисту від негоди. Взимку найбільш низькі температури бувають вночі. У більшості тварин на нічну частину доби припадає період спокою, під час якого харчування повністю припиняється. Сплячка, стан заціпеніння, або «глибокого сну», що характеризується істотним зниженням температури тіла, енерговитрат й інтенсивності всіх фізіологічних процесів,— це також поведінкове пристосування. У такий стан iз наставанням холодів впадають усі холоднокровні тварини, комахи, деякі теплокровні.

Номер слайду 17

Пристосування тварин до періодичних змін умов середовища Іще одним пристосуванням у тварин є зміна забарвлення хутра в залежності від пори року. Такі зміни відбуваються під час линьки (зміни хутрового покриву). Найвідомішим представником такого пристосування є заєць-біляк. Улітку його хутро сірувато-біле, а взимку — яскраво-біле, лише кінчики вух чорні. Так заєць приховується від своїх ворогів (лис, вовків, сов). Коли такий заєць заховається у снігу, то його не може помітити жодний хижак.

Номер слайду 18

Пристосування тварин до періодичних змін умов середовища Окрім зайця, добре відома всім така тварина, як песець. Улітку його хутро привабливого сріблястого кольору з темним малюнком на спині та боках, а взимку ця полярна лисичка одягає пишну чисто-білу шубку. Таким чином їй вдається приховатись і вичікувати в засідці свою здобич.

Номер слайду 19

Пристосування організмів до життя в пустелі. Більшість тварин, що мешкають у пустелях,— це членистоногі (комахи, павуки, скорпіони) та рептилії. Набагато рідше зустрічаються ссавці та птахи. У тварин, що живуть у пустелях, добре розвинений слух, зір та спритність у рухах (наприклад, тушканчики та кенгурові стрибуни стрибають по піску, відштовхуючись довгими задніми кінцівками).

Номер слайду 20

Пристосування організмів до життя в пустелі. Верблюди мають широкі ступні для того, щоб не загрузнути в піску. Більшість пустельних змій повзають боком: звиваються діагонально напряму руху, торкаючись піску тільки двома точками тіла і залишаючи за собою два паралельні ряди слідів, тому що вони бояться повзати по розжареному піску. У багатьох ящірок, які мешкають у пустелях, як і у змій, відсутні ноги. А деякі ящірки бігають по гарячому піску так швидко, що торкаються його тільки протягом лічених секунд.

Номер слайду 21

Пристосування організмів до життя в пустелі. Яскравою ознакою як пустельних хижаків, так і їхніх жертв є маскування. У багатьох пустельних змій очі й ніздрі розташовані на голові зовсім поряд, тому на здобич вони можуть чекати, повністю зарившись у пісок. Переважна більшість мешканців пустелі мають пісочне забарвлення, щоб не виділятися на тлі піску. Вдень у пустелі стоїть нестерпна спека, під час якої більшість тварин, якби вони не мали пристосувань, змогли б прожити не більше ніж декілька годин. Деякі тварини ховаються у своїх підземних схованках і виходять зі своїх укриттів тільки вночі, коли температура спадає.

Номер слайду 22

Пристосування організмів до життя в пустелі. Комахи, павуки, скорпіони і деякі плазуни відбивають пекучі сонячні промені поверхнею власного тіла. Шакали та койоти охолоджуються за допомогою швидкого дихання, коли з їхніх язиків під впливом гарячого повітря випаровується слина.

Номер слайду 23

Пристосування організмів до життя в тропічних лісах. До тропічних тварин належать як грізні хижаки, такі як пума, так і зовсім беззахисні гризуни та ящірки. У тропічних лісах багато яскравих папуг та гігантських метеликів, на листі рослин можна зустріти величезних павуків, на ліанах гойдаються мавпи, а на гілках дерев лежать великі представники родини Котячі.

Номер слайду 24

Пристосування організмів до життя в тропічних лісах. Усі вони пристосовані до життя в таких достатньо спекотних і дуже вологих умовах. Хижі ссавці мають гнучке тіло та кігті, щоб пересуватись по гілках дерев. Мавпи мають чіпкі хвости та кінцівки, які допомагають їм перелітати з одного дерева на інше. У тропічних лісах завжди тепло, тому комахи та інші безхребетні набувають величезних розмірів. Наземних травоїдних тварин у тропічних лісах майже не буває, тому що густі зарості дерев не дають можливості рости трав’янистим рослинам. Тут не буває тварин із великими рогами, бо вони заважали б їм пересуватись. Більшість тварин у тропічному лісі літають або повзають. Майже у всіх мешканців тропіків дуже добре розвинені органи зору або слуху. У птахів, що літають у верхніх частинах лісу, крила зазвичай короткі та широкі, а в тих, що живляться нектаром,— вузькі.

Номер слайду 25

Освітленість

Номер слайду 26

Освітленість Денні тварини. Нічні тварини

Номер слайду 27

Температура. Пристосування організмів до перепадів температур:

Номер слайду 28

Температура

Номер слайду 29

Температура. Теплокровні тварини. Холоднокровні тварини

Номер слайду 30

Вологість  В різних куточках нашої планети кількість води неоднакова. Крім того вона виконує кілька важливих функцій: У воді відбуваються усі клітинні процеси;Вода регулює температуру організму.

Номер слайду 31

Газовий склад атмосфери Головними складовими нижніх шарів атмосфери є азот – 78%; кисень – 21%; вуглекислий газ – 0,03% та інертні гази.

Номер слайду 32

Ґрунтове середовище

Номер слайду 33

Організми проводить в ґрунті все життя (сліпаки, кроти). Вони прокладають в ґрунті цілі системи ходів і нір. Зовнішній вигляд і анатомічні особливості цих тварин відображають їх пристосованість до підземному способу життя. Мешканці ґрунтового середовища

Номер слайду 34

Домашнє завдання Опрацювати § 39 Організми здатні існувати лише за умови постійного і нерозривного взаємозв'язку з середовищем існування.

Номер слайду 35

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Мироненко Марія Михайлівна
    Дякую, за чудовий матеріал!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Олійник Лариса Миколаївна
    спасибі велике за розробку
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Дробот Олена Геннадіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
9 квітня 2021
Переглядів
11449
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку