Презентація з природознавства " Материки Землі"

Про матеріал

Дана презентація створена до уроку з природознавства в 4 класі " Материки Землі" .В ній міститься Діаграма Ейлера-Венна, основні відомості про материки, вікторина.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

УРОК ПРИРОДОЗНАВСТВА 4-Б КЛАСІ « Материки Землі» Підготувала вчитель поч. класів Дерюжко М.М .

Номер слайду 2

ДЕВІЗ УРОКУ Не просто слухати, а чути; Не просто дивитись, а бачити; Не просто відповідати, а міркувати;  Не просто запам’ятати, а зрозуміти.

Номер слайду 3

Повідомлення синоптика. Сьгодні – 2 грудня , пятниця – стан неба; – t° повітря; – напрямок вітру; – опади; 2 ГРУДНЯ

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Вправа «Банан». МА ТЕ РИ К И У О Л Г С МАТЕРИКИ

Номер слайду 6

Діаграма Ейлера-Венна МАТЕРИК ОСТРІВ ПІВОСТРІВ Великі ділянки суші Оточені з усіх сторін водою Ділянки суші Невеликі ділянки Оточені водою з трьох сторін

Номер слайду 7

Історія виникнення материків

Номер слайду 8

Назва материка походить від двох назв частин світу « Європа» та « Азія» . Умовна межа проходить уздовж Уральських гір. Це найбільший материк на Землі. Він омивається всіма океанами земної кулі. На цьому материку живемо і ми, тут знаходиться наша країна Україна. На території материка є три теплових пояси.

Номер слайду 9

Тому рослинний і тваринний світ Євразії багатий і різноманітний. В Євразії ростуть сосни, ялини, дуби, ягідні чагарники, кипариси, маслинові дерева.

Номер слайду 10

У лісах ,тайзі та тундрі живуть

Номер слайду 11

Номер слайду 12

У Євразії знаходиться найглибше озеро світу – Байкал.

Номер слайду 13

Африка - материк , поділений екватором навпіл. Там сонце завжди над головою і весь рік гріє дужче , ніж у нас в Україні у найжаркіші дні липня або серпня. По обидва боки від екватора простягаються ліси. Висота дерев у них досягає 16-поверхового будинку.

Номер слайду 14

На півночі Африки розкинулася найбільша пустеля Землі - Сахара. Пісок тут нагрівається так, що в ньому можна пекти яйця. Верблюди, які живуть у цій пустелі, можуть обходитися без води більше двох тижнів. Часто саме на верблюдах люди мандрують пустелями.

Номер слайду 15

У африканських степах пасуться зебри, жирафи, слони, антилопи, буйволи. Там живе страус ему - найвищий птах і найкращий бігун.

Номер слайду 16

У річках Нілу, Конго , Лімпопо живуть величезні крокодили бегемоти, а по берегах – безліч птахів.

Номер слайду 17

Береги Північної Америки омивають води трьох океанів: Північного Льодовитого, тихого та Атлантичного. У північних морях плавають айсберги , а у південних теплих водах вражає різноманітністю дивовижний світ тропічних тварин і рослин.

Номер слайду 18

На заході простяглися високу гори Кордильєри , а на сході – низькі Аппалачі. На рівнинах вирощують пшеницю, кукурудзу, випасають величезні стада худоби.

Номер слайду 19

По материку протікає одна з найбільших річок світу Міссісіпі з притокою Міссурі.

Номер слайду 20

Трикутником простяглася Південна Америка від спекотних районів екватора до холодних вод Антарктиди. На заході височать гори Анди( Мідні гори) з них видобувають мідь , вони часто вивергаються. У центрі та на сході – величезні рівнини, найбільша з яких - амазонська. По ній протікає найповноводніша річка світу Амазонка. Дерева в лісах південної Америки досягають висоти майже чотирьох 16-поверхових будинків, поставлених один на одний.

Номер слайду 21

На материку ростуть дивовижні рослини: гевея - дерево, із соку якого виробляють гуму, кавове дерево, трава банан. У річках водяться крокодили, водяні змії - анаконди. Цей материк є батьківщиною картоплі, помідорів, кукурудзи, арахісу, бавовни й ананаса.

Номер слайду 22

Австралія – найменший і найвіддаленіший від інших населених материків куточок Землі. Це материк, де все «навпаки»: у липні тут зима, а у січні – літо. Дерева Австралії скидають не листя, а кору. Тут водяться звірі, які вилуплюються з яєць - качкодзьоб і єхидна. Австралія – найсухіший материк Землі, пустелі займають близько його половини

Номер слайду 23

До таких умов життя пристосувалися рідкісні рослини – евкаліпт, пляшкове дерево,

Номер слайду 24

а також тварини - сумчастий ведмідь коала, кенгуру.

Номер слайду 25

Цей материк є батьківщиною картоплі, помідорів, кукурудзи, арахісу, бавовни й ананаса.

Номер слайду 26

Як тільки не називають цей материк – « королева холоду», « безлюдний континент», « краї Землі», « заповідник науки»… Це велетенська льодова пустеля. Тут можна побачити тільки один схід сонця і один захід Сонця на рік. Тут зареєстровані найнижчі температури повітря на Землі. Уся поверхня Антарктиди покрита потужним шаром льоду. Лід такий товстий, що коли б ви захотіли пройти таку саму відстань пішки, то на це знадобилося б не менше 2 годин.  

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Молодець! ВІРНО Ха-ха-ха, невірно! Добре подумай Євразія Подумай ще… Африка Невірно Південна Америка Антарктида Австралія Подумай добре ! Північна Америка Найбільший по площі материк Євразія – найбільший материк на Землі. Він займає 2/3 суші

Номер слайду 29

Так тримати!!! Ну що ж ти так? невірно Евразія Подумай краще! Африка Невірно Південна Америка Подумай ДОБРЕ Антарктида Австралія А якщо подумати? Північна Америка Найменший материк на Землі По розмірах Австралія — найменший материк на Землі. Його площа в 6 разів менша за Євразію

Номер слайду 30

Правильно невірно Евразія Африка Неверно Південна Америка Подумай хорошо Антарктида Подумай еще Австралія Подумай хорошо Північна Америка Самий спекотний материк Африка — самий спекотний материк.Тут була зареєстрована найвища температура на планеті: +58°С.

Номер слайду 31

Невірно Вірно Добре подумай!!! Увы, неверно Євразія Африка Південна Америка Антарктида Подумай ще Австралія Подумай добре Північна Америка Самий дощовий материк Південна Америка— самий дощовий материк. На західних схилах Анд дощі виливають стільки води, що, не стікаючи, вона може покрити Землю 15-ти метровим шаром

Номер слайду 32

Правильно Увы, неверно Евразия Подумай ещё Африка Неверно Южная Америка Антарктида Подумай еще Австралия Подумай хорошо Северная Америка Антарктида — самий холодний материк на планеті. Взимку температура досягає –90°С. Влітку морози меншають до —20°С. Самий холодний материк

Номер слайду 33

Правильно Увы, неверно Євразія Африка Неверно Південна Америка Подумай хорошо Антарктида Подумай еще Австралія Подумай хорошо Північна Америка По території цього материка протікає найдовша річка світу– Ніл Ніл — сама найдовша річка світу. Довжина 6671 км.

Номер слайду 34

Номер слайду 35

1 3 2 5 4 6

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Опрацювати статтю в підручнику стор. 43-44 Позначити материки на контурній карті.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гузенко Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
27 червня 2018
Переглядів
5644
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку