Презентація з теми:" Комахи"

Про матеріал
Дана презентація допоможе при підготовці до уроку біології у 7-му класі з теми:"Комахи. Особливості будови та спосіб життя". Учні ознайомляться з основними особливостями організації та процесами життєдіяльності Класу Комахи. Діти дізнаються про найбільшу за кількістю видів групу тварин; про форму тіла й розміри; про типи розвитку комах; значення комах у природі і житті людини; використання у медицині. Семикласники навчаться давати порівняльну характеристику класів Типу Членистоногі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Загальна характеристика Клас комахи об'єднує найбільш досконалих членистоногих. Їх відомо понад 1 млн видів. Тіло комах складається з голови, грудей і черевця. Єдина група безхребетних тварин, яка придбала здатність до польоту.Зверху і з боків голова одягнена головною капсулою.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Системи органів комахо-подібних

Номер слайду 6

Нервова система комах побудована за принципом черевного нервового ланцюжка. Головний мозок досягає великого розвитку, особливо у суспільних комах. Нервова система побудована за типом нервового ланцюжка; центральна нервова система включає мозковий ганглій (головний мозок), підглотковий ганглій, сегментарні ганглії черевного ланцюжка.

Номер слайду 7

У ротову порожнину впадають протоки слинних залоз. У личинок метеликів на нижній губі є шовковичні залози, секрет яких швидко застигає на повітрі і використовується для плетіння коконів. Ротова порожнина веде до стравоходу й далі до шлунка. Залозисті клітини кишківника виробляють травні ферменти, склад яких визначається характером їжі комахи. Травна система починається ротовою порожниною, в яку входять протоки слинних залоз. Травна частина складається з 3 відділів: передньої, середньої і задньої кишки; довжина і об'єм його залежать від роду їжі та її поживності.

Номер слайду 8

Дихальна система представлена добре розвиненою мережею повітроносних трубок — трахей. Трахеї відкриваються на поверхню тіла невеличкими отворами — дихальцями. Вентиляція трахей у багатьох видів здійснюється рухом черевця. Деякі комахи (жуки водолюби, клоп гладун) що живуть під водою, періодично піднімаються на поверхню і запасають повітря під надкрилами, де воно утримується волосками з незмочуваною поверхнею.

Номер слайду 9

Кровоносна система незамкнена. Безбарвна гемолімфа, яка циркулює в порожнині тіла комах, слугує для транспортування поживних речовин, продуктів обміну, гормонів. Рух гемолімфи забезпечується скороченнями спинної судини — серця.

Номер слайду 10

Видільна система утворена мальпігієвими судинами — тонкими трубкоподібними виростами кишківника. їхні вільні кінці лежать у порожнині тіла. Розчинні продукти обміну поглинаються клітинами стінок мальпігієвих судин і просвітами проходять у кишку. Пристосуванням для акумуляції води у комах є жирове тіло. Внаслідок окиснення жирової тканини виділяється велика кількість води.

Номер слайду 11

Майже всі комахи роздільностатеві. Чоловічі статеві органи у багатьох комах представлені парними сім'яниками, сім'явивідними протоками і копулятивним органом, а жіночі — двома яєчниками та жіночими статевими шляхами У багатьох видів добре виражений статевий диморфізм: самиці та самці відрізняються за розмірами, забарвленням, розвитком крил, будовою ротового апарату. У більшою метеликів і жуків запліднення зовнішньо-внутрішнє. У цьому випадку сперматозоїди виводяться в навколишнє середовище й вкриваються захисною оболонкою, що запобігає їхньому висиханню. Самиця підбирає їх за допомогою статевих придатків. Часто зустрічається внутрішнє запліднення, коли сім'яна рідина вводиться безпосередньо в статеві шляхи самиці.

Номер слайду 12

Виявлення прикладів пристосування до способу життя у комах

Номер слайду 13

Забарвлення Для коників, богомолів, жаб, ящірок, які мешкають в траві, характерне зелене забарвлення. Наприклад, у деяких метеликів крила сірувато-бурі з великою кількістю смужок, ліній, плямочок. Коли така комаха сідає, вона повністю зливається з квітками, листками чи малюнком кори. Захисне забарвлення називають криптичним, його назва походить від грецького «криптос» - тайна. Таке забарвлення дозволяє організму «злитися» з фоном, затаїтись, стати непомітним. Воно характерне в основному для незахищених у навколишньому середовищі організмів.

Номер слайду 14

Сезонне забарвлення Сезонне забарвлення спостерігається і серед комах, наприклад, листовидок, які зі складеними крильцями дивовижно схожі на листок. Влітку листовидки зелені, а з настанням осені колір їхніх крил стає бурувато-жовтим під стать пожовтівших листків. Таким чином побачити цю комах важко в різний час.

Номер слайду 15

Розподілене забарвлення Розподілене забарвлення зустрічається і у комах. Найкраще його демонструють метелики, які перебувають у спокійному стані. Метелик, медведиця, яка сидить зі складеними крильцями та гусінь, що повільно рухається.

Номер слайду 16

ppt
Додано
6 жовтня 2022
Переглядів
324
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку